TVS - Κατασκεύασε 150.000 BMW της σειράς 310, και έρχεται Ευρώπη!

Ξεκινά το δεύτερο κεφάλαιο συνεργασίας BMW-TVS με την παραγωγή του ηλεκτρικού BMW CE 02 στην Ινδία
H TVS γιορτάζει την κατασκευή 150.000 μοτοσυκλετών BMW
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/10/2023

Η ινδική TVS, που έχει αναλάβει την κατασκευή των G 310 R και G 310 GS για την BMW, γιόρτασε την συμπλήρωση της παραγωγής 150.000 βαυαρικών μικρών μοτοσυκλετών, ενώ ξεκινά την παραγωγή της νέας ηλεκτρικής BMW CE 02 στο εργοστάσιο του Hosur.

Όπως η Bajaj έχει αναλάβει την κατασκευή της σειράς 390 για την KTM εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά και την πρόσφατη σειρά 400 της Triumph, έτσι και η TVS κατασκευάζει στο εργοστάσιο της στο Hosur της Ινδίας όλες τις BMW G 310 R και G 310 GS της παγκόσμιας παραγωγής των Βαυαρών.

Τώρα, μετά από 10 χρόνια παραγωγής, από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της TVS κύλησε τους τροχούς της η BMW με αύξοντα αριθμό 150.000.

Με την ευκαιρία, ο KN Radhakrishnan, Διευθυντής & CEO της TVS Motor Company, δήλωσε τα εξής: "Η δεκαετής συνεργασία μας με τη BMW Motorrad είναι βασισμένη στις κοινές αξίες της καινοτομίας, της ποιότητας, της ικανοποίησης των πελατών και της τεχνολογικής υπερηφάνειας.”

Αντίστοιχα, ο Δρ Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad (σσ. σήμερα ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του από τον Markus Flasch) δήλωσε: “Η 10ετής επέτειος είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη της επιτυχίας και της δύναμης της συνεργασίας μεταξύ BMW Motorrad & TVS Motor Company.”

Πέρα από τις δυο μικρές BMW, η συνεργασία των δυο εταιρειών έχει αποδώσει καρπούς και για την ινδική εταιρεία, με το μικρό supersport Apache RR 310 -μια κατηγορία που η BMW επέλεξε να μην δραστηριοποιηθεί με αντίστοιχο δικό της μοντέλο- και το πιο πρόσφατο γυμνό Apache RTR 310.

Τώρα, TVS & BMW ξεκινούν το δεύτερο κεφάλαιο της συνεργασίας τους με την ινδική εταιρεία να ξεκινά την κατασκευή του ηλεκτρικού CE 02 στο εργοστάσιο της.

Σημειώστε πως πριν λίγες ημέρες ο Alan Cathcart ετοιμαζόταν μαζί με ομάδα 12 συνολικά δημοσιογράφων του ειδικού τύπου της Ευρώπης, να ταξιδέψει στην Ινδία για να επισκεφτεί το εργοστάσιο της TVS, να οδηγήσει τα Apache, και να πληροφορήσει το ευρωπαϊκό κοινό για την επικείμενη “απόβαση” της TVS στη γηραιά ήπειρο. Βλέπετε, στις προτεραιότητες των Ινδών είναι η άμεση δραστηριοποίηση τους στις αγορές της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της Ελλάδας. Δυστυχώς, όπως και με το MotoGP της Ινδίας, έτσι και σε αυτή την αποστολή, προέκυψε μεγάλο πρόβλημα με τις βίζες των περισσοτέρων δημοσιογράφων, όμως εδώ το πρόβλημα δεν κατάφερε να λυθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αποστολή για όλους -παρόλο που ο Cathcart μαζί με τους ανταποκριτές της MCN και του Motorrad διέθεταν ήδη ισχύουσες βίζες! Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο της TVS σκόνταψε πριν καλά-καλά ξεκινήσει, και τώρα περιμένουμε να δούμε αν οι Ινδοί επαναλάβουν την… απόπειρα για την αποστολή.

Ετικέτες

IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]

Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/2/2026

Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.

Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.

Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.

Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.

Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.

Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.