Voge – Πατέντα με πτυσσόμενους βοηθητικούς τροχούς που καταργεί τα σταντ

Σε δύο παραλλαγές για εφαρμογεί σε διαφορετικά μοντέλα
μοτομαγ Voge – Πατέντα με βοηθητικούς τροχούς οι οποίοι θα βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της καταργώντας το σταντ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/12/2023

Η Voge με την πατέντα που κατέθεσε θέλει να φέρει την επανάσταση στα συστήματα αυτόματης ισορροπίας στις μοτοσυκλέτες καταργώντας ταυτόχρονα το κεντρικό ή το πλαϊνό σταντ.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετούς κατασκευαστές να παρουσιάζουν ιδέες που σχετίζονται με συστήματα τα οποία βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της. Από το Honda Riding Assist και το AMSAS της Yamaha τα οποία χρησιμοποιούν το γυροσκοπικό φαινόμενο, μέχρι τις προτάσεις των εταιρειών LegUp LandinGear και Trijya Custom Motorcycles. Ο στόχος όλων αυτών των συστημάτων είναι να αποτρέψει τις πτώσεις οι οποίες συμβαίνουν κυρίως στους νέους αναβάτες όταν η μοτοσυκλέτα κινείται με χαμηλές ταχύτητες αλλά και αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της στάθμευσης λόγω του αυξημένου βάρους κάποιων μοτοσυκλετών. Επιπρόσθετα οι εν λόγω ιδέες δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κάποια αναπηρία να οδηγούν μοτοσυκλέτα χαρίζοντας τους στιγμές ευχαρίστησης.

Voge – Πατέντα με βοηθητικούς τροχούς οι οποίοι θα βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της καταργώντας το σταντ

Όσον αφορά την ιδέα της Voge αυτή είναι λίγο πιο περίπλοκη από την απλή προσθήκη ηλεκτρικά επεκτεινόμενων βοηθητικών τροχών που ενσωματώνονται στο ψαλίδι -μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πατέντα της Voge για το μονόμπρατσο ψαλίδι-, αλλά επί της ουσίας αυτή η ιδέα παραμένει ένα αυτόνομο πρόσθετο σύστημα το οποίο θα βοηθά την μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της αλλά και να βοηθά κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος. Το εν λόγω σύστημα με το πάτημα ενός κουμπιού ή και αυτόματα όταν θα σταματά η μοτοσυκλέτα, θα επεκτείνει τους επιπλέον τροχούς, δύο τον αριθμό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην ισορροπία της μοτοσυκλέτας και κατ’ επέκταση την αποφυγή μιας πτώσης. Ωστόσο στην πατέντα της Voge υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ο κάθε τροχός έχει αισθητήρες οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν αυτός αγγίξει το έδαφος, με αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί και σε ανώμαλες επιφάνειες ή σε οδόστρωμα με κλίση. Ταυτόχρονα απεικονίζονται δύο εκδοχές της εν λόγω ιδέας. Στην πρώτη οι βοηθητικοί τροχοί είναι τοποθετημένοι σε βραχίονες που περιστρέφονται στο οπίσθιο άκρο τους και λειτουργούν με ηλεκτρικά επεκτεινόμενους βραχίονες που είναι στερεωμένοι στο εμπρόσθιο τμήμα του ψαλιδιού. Η δεύτερη παραλλαγή χρησιμοποιεί ένα σύστημα σε σχήμα παραλληλογράμμου, με δύο πλευρικούς συνδέσμους προσαρτημένους σε έναν ορθοστάτη με έναν μικρό τροχό στο κάτω μέρος του ψαλιδιού. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα θα βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων με χαμηλές ταχύτητες ενώ στα σχέδια βλέπουμε πως δεν υπάρχει κεντρικό ή πλαϊνό σταντ, κάτι που σημαίνει πως η Voge θέλει να βάλει τέλος σε αυτό με την νέα της πατέντα.

Could Justin Marks imagine one day, for example, running a youth team in the Moto2 World Championship together with Aprilia Racing, in order to promote young US drivers and build them up for higher tasks?  « This is one way. We first have to find out what the American ‘ talent pool ’ looks like today and how it is in America », Justin Marks notes. « If we can help build American drivers at home in the national youth series to increase the number of talents that are good enough to ride a Moto3 or Moto2 bike, it is a task that we can start with soon. We would like to help and offer support. But I still have a lot to learn in the business model of Moto3 and Moto2. At the moment, the establishment of the MotoGP team has priority. PC Rachidi, Jeremy Appleton, Wilco Zeeelenberg and I currently have their hands full. But we are strong supporters if we can help promote American motorcycle talents and bring them to the top. »

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες