Yamaha - Εκδήλωση στο Mugello προς τιμήν των μοντέλων ΤΖ και R1 - Video

Τα μοντέλα TZ και R1 θα είναι το σημείο αναφοράς στην εκδήλωση του YRHC
Yamaha
Από το

motomag

19/7/2023

Το Yamaha Racing Heritage Club θα τιμήσει στο Mugello στις 21 και 22 Ιουλίου την 50η επέτειο της αγωνιστικής TZ καθώς και την 25η επέτειο της R1, με τα μέλη του club να οδηγούν στην πίστα με τους Johnny Cecotto και Carlos Lavado, καθώς και με τους αναβάτες της Yamaha στο WSBK.

Το Yamaha Racing Heritage Club (YRHC) δημιουργήθηκε για να διαφυλάξει και να αναδείξει την αγωνιστική κληρονομιά της εταιρείας των τριών διαπασών. Σε αυτό το club μπορούν να εγγραφούν ιδιοκτήτες κλασικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών, λαμβάνοντας προηγμένη τεχνική υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να πάρουν μέρος σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ιαπωνική εταιρεία ανά τον κόσμο. Το YRHC το οποίο μετρά δύο χρόνια ζωής, μετά την εκδήλωση Sunday Ride Classic που διοργάνωσε τον Μάϊο στην πίστα Paul Ricard στην Γαλλία, συνεχίζει τις δράσεις του αυτή τη φορά στο Mugello. Στην ιταλική πίστα στις 21 και 22 Ιουλίου τα μέλη του YRHC θα τιμήσουν δύο εμβληματικά μοντέλα της εταιρείας τα ΤΖ και R1 τα οποία συμπληρώνουν 50 και 25 χρόνια αντίστοιχα από την ημέρα που παρουσιάστηκαν.

TZ

Για να τιμήσουν αυτά τα σημαντικά για τη Yamaha μοντέλα, τα μέλη του YRHC θα οδηγήσουν στο Mugello μαζί με δύο θρύλους αναβάτες από τη Βενεζουέλα οι οποίοι ταυτίστηκαν με την TZ, τον Johnny Cecotto, Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM 350cc το 1975 και Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM Formula 750 το 1978, και τον Carlos Lavado, δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM 250cc, το 1983 και το 1986. Ιστορικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες όπως οι TZ250, TZ350, TZ750, TA125, YZR750 OW31 του 1978 και η ROC YZR500 του 1993 θα πραγματοποιούν γύρους, ενώ κάποιες άλλες θα βρίσκονται ως εκθέματα στο Mugello. Μαζί με την επέτειο της TZ, το YRHC θα τιμήσει και το μοντέλο R1 το οποίο συμπληρώνει τα 25 χρόνια ζωής. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα πραγματοποιηθεί έκθεση που θα αναδεικνύει την εξέλιξη της R1 κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει διάφορα αγωνιστικά R1, ενώ στην εκδήλωση θα βρίσκονται οι αναβάτες της Yamaha Toprak Razgatlıoğlu, Παγκόσμιος Πρωταθλητής WSBK 2021, ο Andrea Locatelli, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 2020, ο Dominique Aegerter, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 2021 & 2022, ο Remy Gardner, Παγκόσμιος πρωταθλητής Moto2 2020, o Lorenzo Baldassari, o Bradley Ray -Βρετανός Πρωταθλητής Superbike 2022-, καθώς και ο Niccolò Canepa, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Endurance 2017.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.