Yamaha R1-Ευρώπη: Θα βγάλει ξανά πινακίδα λόγω Κινέζων! - Το πλάνο της Yamaha για V4 superbike

Τι λέει ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha R1 βγάζει πινακίδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/12/2025

Οι Κινέζοι έχουν αναζοπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού και για τις σπορ μοτοσυκλέτες και αυτό ωθεί τη Yamaha να εξετάσει εκ νέου τη στρατηγική της αναφορικά με το R1 που έρχεται στην Ευρώπη χωρίς να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Προς το παρόν.

Παρουσιάζοντας τη μία καινούργια μοτοσυκλέτα μετά την άλλη η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι Κινέζοι σε όλα σχεδόν τα μέτωπα απαιτεί πλέον απαντήσεις και από τους "παραδοσιακούς" κατασκευαστές που ανακαλύπτουν εκ νέου ότι στην αγορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για μοτοσυκλέτες ακόμη και σε κατηγορίες που πίστευαν ότι έχουν πεθάνει.

Για τις μεσαίου κυβισμού on-off/adventure κάτω από 600 κ.εκ. δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα -η αναγέννηση της κατηγορίας μιλά από μόνη της και η αλήθεια είναι ότι οι Ιάπωνες αγνόησαν τα προηγούμενα χρόνια το κενό που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη και πόνταραν σε μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού.  

Οι Κινέζοι ήταν αυτοί που έδειξαν σε όλους ότι η εν λόγω κατηγορία έχει πολύ μεγάλο κοινό που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, ενώ κάνουν το ίδιο και στις σπορ μοτοσυκλέτες μικρού-μεσαίου κυβισμού με την δική τους εγχώρια αγορά να είναι και η πρώτη που δικαιολογεί τα δεκάδες μοντέλα που έχουν παρουσιάσει σε μόλις 1-2 χρόνια. Και έπεται και συνέχεια.

Ο Ιάπωνες δεν θα μείνουν φυσικά με τα χέρια σταυρωμένα βλέποντας του γείτονές τους να στοχεύουν και σε μεγαλύτερες κατηγορίες κυβισμού στην σπορ κατηγορία με τη Yamaha να επανεξετάζει τη στρατηγική της για τις Ευρωπαϊκές αγορές αναφορικά με το R1, το οποίο είναι διαθέσιμο αυτήν την στιγμή μόνο σε έκδοση που δεν βγάζει πινακίδα.

Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι μια μικρή αγορά για τη Yamaha αφού μόλις 300.000 από τα περίπου 5.000.000 εκατ. μοτοσυκλέτες που παράγει ετησίως καταλήγουν εδώ και είναι ακόμη μικρότερη στα SS και τα superbike. Για αυτό και τα R6 και R1 δεν εναρμονίστηκαν με τις Euro 5+ προδιαγραφές. Δεν γίνεται όμως να είσαι η Yamaha, να αγωνίζεσαι (και) στα δύο κορυφαία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας και να μην απαντάς στην πρόκληση των νέων αντιπάλων σου που θα τους βρεις σύντομα μπροστά σου και στα superbike, ακόμη και πρόκειται καθαρά για κίνηση κύρους.

Yamaha R1 βγάζει πινακίδα 2025

Η εταιρεία των τριών διαπασών εξετάζει λοιπόν εκ νέου την στρατηγική της και για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ γνωρίζουμε ήδη για τα 10 νέα μοντέλα που θέλει να παρουσιάσει τα επόμενα τρία χρόνια. Ένα R1 που θα πληροί τις αυστηρότερες μπορεί να μην συγκαταλέγεται σε αυτά, όμως έχει μπει ξανά στο τραπέζι αφού όταν οι Ιάπωνες αποφάσισαν στις αρχές του 2024 να το στερήσουν από την Ευρώπη, τα δεδομένα στην αγορά ήταν διαφορετικά.

Σε πρώτη φάση η Yamaha αναμένεται να προχωρήσει στην εναρμόνιση του υπάρχοντος R1 με τις Euro 5+ προδιαγραφές ώστε να μπορεί να βγάλει ξανά πινακίδα και να κυκλοφορήσει νόμιμα στον δρόμο. Με την ευκαιρία θα κάνει και αναβαθμίσεις στην superbike με τον εν σειρά 4κύλινδρο CP4 ώστε να ανεβάσει συνολικά την απόδοσή τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Αναφορικά με τα σχέδια της Yamaha για την επόμενη γενιά του R1 με V4 κινητήρα, ο Olivier Prevost, διευθύνων σύμβουλος της Yamaha Ευρώπης, με τον οποίο μιλήσαμε στην EICMA ήταν σαφής. 

Η Yamaha έκανε την αλλαγή στο MotoGP περνώντας σε μια νέα εποχή που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη κιόλας σεζόν με την αγωνιστική πρωτότυπη V4. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα και το μέλλον για το Yamaha R1. Ο διευθύνων σύμβουλος της Yamaha Ευρώπης μας είπε ότι η πιθανότητα δημιουργίας ενός V4 R1 θα εξεταστεί σοβαρά ΜΟΝΟ αν αρχίσει να κερδίζει στους αγώνες η YZR-M1 και το κάνει αυτό με συνέπεια. Οπότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να δούμε ένα ολοκαίνουργιο R1 στους δρόμους με V4 κινητήρα και το υπάρχον superbike είναι αυτό που θα βγάλει ξανά πινακίδα.

Βρείτε τη συνέντευξη του Prevost στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα μαζί με το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για τη φετινή έκθεση στο Μιλάνο και φυσικά την υπόλοιπη, πλούσια θεματολογία του ΜΟΤΟ.

KTM 1390 Super Duke RR 2026 - Ετοιμάζεται η ακραία έκδοση του αυστριακού κτήνους

Η έγκριση τύπου δείχνει ότι θα είναι κοντά μας την ερχόμενη χρονιά
KTM Super Duke RR έγκριση τύπου 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/12/2025

Πάνε τέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που η KTM παρουσίασε την κορυφαία έκδοση RR για το προηγούμενο Super Duke και όλα δείχνουν ότι η νέα γενιά του αυστριακού κτήνους ετοιμάζεται να υποδεχτεί και αυτή το πιο ακραίο μέλος της.

Υπό την ομπρέλα της Bajaj η KTM φουλάρει εκ νέου τις μηχανές της και βάζει στο πρόγραμμα της παραγωγής και ειδικές εκδόσεις για τις μοτοσυκλέτες της, οι οποίες γίνονται ανάρπαστες κάθε φορά που παρουσιάζονται. Αυτό συνέβη και με το KTM 1290 Super Duke RR που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2021 στην περιορισμένη παραγωγή των 500 αντιτύπων για τη μοτοσυκλέτα των 180 ίππων και 180 κιλών -11 κιλά ελαφρύτερο από τη "στάνταρ" έκδοση και με κορυφαία περιφερειακά-, ενώ επέστρεψε ξανά στην παραγωγή το 2023, με διαφορετικά γραφικά/χρώματα, αλλά και πάλι μόνο για 500 τυχερούς.

Η παράδοση με την ακραία έκδοση αναμενόταν να συνεχιστεί και στη νέα γενιά και η πρόθεση της KTM για το 1390 Super Duke επιβεβαιώνεται έμμεσα από την κατάθεση των εγγράφων για να πάρει έγκριση τύπου η μοτοσυκλέτα στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία. 

KTM Super Duke RR έγκριση τύπου 2026
Σε σχέση με το εικονιζόμενο 1390 Super Duke R, το έξτρα "R" θα φέρει μαζί του μικρότερο βάρος, περισσότερο carbon και ακόμη πιο ποιοτικές αναρτήσεις

Τα έγγραφα που κατέθεσε η ΚΤΜ δεν περιλαμβάνουν φωτογραφίες της έκδοσης ωστόσο προσφέρουν κάποιες λεπτομέρειες που δείχνουν ότι και το 1390 Super Duke RR θα έχει μικρότερο βάρος από τη στάνταρ έκδοση και θα μπορεί επίσης να κυκλοφορεί σε δημόσιο δρόμο. Το RR φέρει στον βασικό εξοπλισμό του την εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic από τον κατάλογο των επίσημων αξεσουάρ του κορυφαίου Δούκα με την απόδοση να παραμένει στους 190 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. και τα 14,78 kg.m ροπής στις 8.000 σ.α.λ.

Το βάρος του 1390 Super Duke RR μειώνεται στα 204,1 κιλά από τα 212,5 του R με το ρεζερβουάρ γεμάτο και στη μείωση θα συντελέσουν και τα διαφορετικά σπέσιαλ εξαρτήματα από ανθρακονήματα, οι ελαφρύτεροι τροχοί, το μονόσελο που αναμένεται να φέρει η RR -όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις- και η ελαφρύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου. Διαφορές αναμένονται και στις αναρτήσεις με ακόμη πιο ποιοτικές επιλογές από την WP -πλήρως ρυθμιζόμενες φυσικά, ενώ λίγο διαφορετικό θα είναι και το τρίγωνο της εργονομίας της θέσης οδήγησης με το πλάτος στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας να έχει αυξηθεί κατά 17 χλστ.