Ένα Yamaha R1 με... κέλυφος, από το Βέλγιο [VIDEO]

Ακόμη μία τρελή ιδέα για να “νικήσει” κάποιος τη βροχή
motomag Ένα Yamaha R1 με κέλυφος από το Βέλγιο [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/6/2024

Πριν λίγο διάστημα είχατε διαβάσει για την οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields η οποία δεν κέρδισε και ιδιαίτερα το εμπορικό κοινό καθώς η κατασκευή της δημιουργούσε αρκετά προβλήματα κατά την οδήγηση στη βροχή. Τώρα μία νέα ιδιοκατασκευή από έναν Βέλγο έρχεται στο προσκήνιο με την συγκεκριμένη μάλλον να έχει την ίδια κατάληξη.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετές προσπάθειες τόσο από κατασκευαστές μοτοσυκλετών για να λύσουν το πρόβλημα της οδήγησης στη βροχή όσο και από εταιρείες οι οποίες θέλουν να βγάλουν ένα προϊόν το οποίο θα σαρώσει την αγορά, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν τους δικαιώνει το αντίθετο μάλιστα.

Ένα Yamaha R1 με κέλυφος από το Βέλγιο [VIDEO]

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το σκούτερ C1 της BMW το οποίο είχε σταθερή οροφή και ζώνες ασφαλείας με ειδικό κλωβό για να οδηγείται χωρίς κράνος, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της γερμανικής εταιρείας ενώ είχε ένα σημαντικό βαθμό εξέλιξης ώστε να είναι το πρώτο του είδους που θα πρωταγωνιστήσει τελικά δεν είχε την εμπορική απήχηση που περίμεναν οι Βαυαροί.

Από εκεί και έπειτα είδαμε περισσότερες ιδέες και προτάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με οροφές μοτοσυκλετών οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να “κλέψουν” την πρωτιά από τα αδιάβροχα που τόσα χρόνια αποτελούν την καλύτερη και συμφέρουσα λύση για οδήγηση στη βροχή. Στην Ασία οι λύσεις αυτές σε μικρά σκούτερ είναι πιο διαδομένες και υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν κιτ μετατροπής για σχεδόν όλες τις μάρκες της τοπικής αγοράς, ωστόσο ούτε εκεί έχει κερδιθεί η μάχη έναντι των αδιάβροχών.

Ένα Yamaha R1 με κέλυφος από το Βέλγιο [VIDEO]

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, ένας μοτοσυκλετιστής από το Βέλγιο εμφανίστηκε με ένα Yamaha R1 με οροφή τύπου κέλυφος κερδίζοντας γρήγορα την προσοχή. Η διαφορά είναι πως πλέον δέχεται περισσότερες παραγγελίες από εκείνο που περίμενε κανείς αρχικά. Η συγκεκριμένη κατασκευή εκτείνετε από το εμπρός φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας έως το πίσω μέρος εκεί που είναι η σέλα του συνεπιβάτη, ενώ στην κορυφή του κελύφους βλέπουμε πως ο Βέλγος έχει τοποθετήσει και φώτα για να γίνεται ακόμη καλύτερα ορατός. Για να ανέβει στη σέλα του R1 ο αναβάτης θα χρειαστεί να σηκώσει το κέλυφος προς τα πάνω και στη συνέχεια θα μπορέσει να το κλείσει ξανά προς τα κάτω.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ιδιοκατασκευή δεν καλύπτει όλο σώμα του αναβάτη καθώς από το καλάμι και κάτω δεν υπάρχει κάποια προστασία. Στην προσπάθεια του να βελτιώσει την αεροδυναμική αντίσταση ο Βέλγος “κατασκευαστής” έδωσε όσο πιο αεροδυναμικό σχήμα γινόταν και ισχυρίζεται πως είναι μία εξαιρετικά ευέλικτη λύση. Ο χρόνος θα δείξει σύντομα αν εκείνοι που δέχονται να οδηγήσουν μία μοτοσυκλέτα με οροφή, θα ξεχωρίσουν την συγκεκριμένη λύση έναντι όσο έχουμε δει έως τώρα.

 

Ετικέτες

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.