Yamaha – Έρευνα για παράτυπες μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Περιπτώσεις που αφορούν τα YZF-R1 (θόρυβος εξάτμισης) YZF-R3 και TMAX (θόρυβος κόρνας) ήρθαν στο φως από την ίδια την εταιρεία
motomagYamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/6/2024

Κατόπιν εντολής του Υπουργείου Γης, Υποδομών, Μεταφοράς και Τουρισμού της Ιαπωνίας (MLIT), η Yamaha διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, από την οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν παρασπονδίες κατά τη διάρκεια των ελέγχων θορύβου για την έγκριση τύπου, παρέχοντας εσφαλμένα στοιχεία (καταλάθος η επίτηδες μένει να αποδειχθεί) στις αρμόδιες αρχές...

Όπως δήλωσε το εργοστάσιο της Iwata, τέτοιου είδους ζητήματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συνεταίρους, αλλά και τους μετόχους της Yamaha Motor, για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, προχώρησε άμεσα σε εσωτερική έρευνα μόλις έλαβε τις πρώτες αναφορές.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2024, η εταιρεία διενήργησε έρευνα σε μορφή ερωτηματολογίου σε όσους ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή ή την προετοιμασία δοκιμών έγκρισης τύπου τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε αυτά τους ρωτούσε αν έχουν ποτέ εμπλακεί, δει ή ακούσει κάποιου είδους παράπτωμα τα τελευταία 10 χρόνια. Επιπλέον, η Yamaha προχώρησε σε διασταύρωση των δύο εγγράφων, αυτών για την αίτηση έγκρισης τύπου και των εσωτερικών εκθέσεων των αποτελεσμάτων των δοκιμών πιστοποίησης. Για τις αμφισβητούμενες υποθέσεις που προέκυψαν, το εργοστάσιο της Iwata προχώρησε σε συνεντεύξεις με τα μέρη που εμπλέκονται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε όντως "λανθασμένος χειρισμός". Προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των αποτελεσμάτων, οι έρευνες διεξήχθησαν από εξωτερικό οργανισμό με επικεφαλής το Τμήμα Ολοκληρωμένου Ελέγχου της Yamaha.

Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι διεξήχθησαν εσφαλμένες δοκιμές θορύβου, καθώς έλαβαν χώρα σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ορίζουν οι κανονισμοί. Ακόμη, κατά την διάρκεια μέτρησης έντασης της κόρνας, διαπιστώθηκε αθέμιτη συμπεριφορά, καθώς κατατέθηκαν με λανθασμένο τρόπο οι αριθμοί VIN, για τα μοντέλα που αιτούνταν την έγκριση τύπου και αυτά που είχαν ήδη εξεταστεί.

Όσον αφορά τους ελέγχους θορύβου, το μοντέλο που επηρεάζεται είναι το YZF-R1 από το 2020 και μετά. Όπως μας ενημερώνει η Yamaha, οι μετρήσεις έγιναν σε διαφορετικές στροφές από αυτές που απαιτούν οι κανονισμοί. Αιτία, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν το ότι ο υαλοβάμβακας που χρησιμοποιείται στα όργανα μέτρησης του θορύβου έλιωνε από την ζέστη. Έτσι, εσφαλμένα, οι αρμόδιοι για τους ελέγχους αποφάσισαν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μεταβάλλουν τις στροφές, αποφεύγοντας ζημιά στον εξοπλισμό, αρκεί να ικανοποιούσαν τις υπόλοιπες παραμέτρους για την πίεση των καυσαερίων, την συνεχή λειτουργία, τον αριθμό επανάληψης των κύκλων κ.α.

Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Για την ώρα, οι αποστολές νέων YZF-R1 σε dealer έχουν αναβληθεί, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι 1.434 μονάδες που έχουν ήδη πουληθεί. Όπως δηλώνει η Yamaha, αναμένεται να ακολουθήσει τα απαραίτητα βήματα, καταθέτοντας εκ νέου υποβολές αιτήσεων επανελέγχου, υπό τις συμβουλές και την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών.

Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Για τα TMAX και YZF-R3 βρέθηκε ότι είχε γίνει λάθος μέτρηση στις δοκιμές τις κόρνας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα οχημάτων που έχουν ίδια ή παρόμοια κόρνα και τρόπο εγκατάστασης, τότε ο αριθμός VIN όσων έχουν ήδη ελεγχθεί θα πρέπει να αναγράφεται στην έκθεση, μαζί με την δήλωση ότι οι επιδόσεις του οχήματος που δοκιμάστηκε είναι ίδιες με αυτό για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση στις αρμόδιες αρχές. Το προσωπικό που διαχειρίστηκε ωστόσο τις εν λόγω μετρήσεις, δεν συμπεριέλαβε συγκριτικούς πίνακες, αφήνοντας εκτός τους αριθμούς VIN των μοτοσυκλετών που ελέγχθηκαν προηγουμένως. Αντιθέτως, συμπεριέλαβαν μόνο τον αριθμό πλαισίου των μοντέλων για τα οποία αιτούνταν έγκριση τύπου. Σύμφωνα με την Yamaha, οι εν λόγω μετρήσεις αφορούν συνολικά 4.077 YZF-R3, τα οποία κατασκευάστηκαν σε χρονικό εύρος από το 2015 έως και το 2018 και 1.963 TMAX που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2017 και 2021.

Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Συνολικά, οι μονάδες που έχουν επηρεαστεί πλησιάζουν τις 7.500. Όπως μας ενημερώνει η Yamaha, θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τόσο για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που έχουν ήδη εντοπιστεί, όσο και για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων ζητημάτων.

Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!Yamaha – Έρευνα για ψευδείς μετρήσεις θορύβου με σκοπό την απόκτηση έγκρισης τύπου!

Η περίπτωση της Yamaha έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ιαπωνία, ξεκινώντας από τους κολοσσούς κατασκευαστές Toyota και Mazda, με το MLIT να διατάζει την αναστολή των αποστολών, όπως είδαμε να συμβαίνει και με το εργοστάσιο της Iwata. Παραποιήσεις σε ελέγχους έχουν εντοπιστεί ακόμη σε Suzuki και Honda, με την τελευταία να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν πρόκειται μόνο για τα αυτοκίνητα ή αν επηρεάζονται και οι μοτοσυκλέτες. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας έχει δηλώσει ότι θα διεξάγει δικούς του, ανεξάρτητους ελέγχους, σε όλα τα οχήματα που έχουν επηρεαστεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμβαδίζουν τόσο με τους περιβαλλοντικούς, όσο και με τους κανονισμούς ασφαλείας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων του Υπουργείου θα είναι δημόσια, έτσι ώστε να μπορεί να τα δει όποιος ενδιαφέρεται.

 

QJMOTOR SRT 700S - Έρχεται στη χώρα μας!

Αναμένεται να πατήσει τις ρόδες της στην Ευρώπη μέσα στο φετινό καλοκαίρι
Qjmotor SRT700S
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/6/2024

Αφού αρχικά παρουσιάστηκε στην αχανή Κίνα, το ολοκαίνουργιο QJMOTOR SRT 700S, το οποίο είδαμε να ξεφεύγει εντελώς από τα σχεδιαστικά πρότυπα της οικογενειακής του ταυτότητας, ετοιμάζεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι του 2024!

Ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της QJMOTOR στην Ελλάδα, ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε., με ανακοίνωσή του μας έκανε γνωστά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η ευρωπαϊκή έκδοση του SRT 700S, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στην Έκθεση του Πεκίνο. Όπως όλα δείχνουν ο υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 698 κυβικών αναμένεται κατά τι πιο αδύναμος σε ισχύ στην ευρωπαϊκή Euro 5+ εκδοχή του, φτάνοντας του 69 ίππους, αντί για τους 73 που είχε ανακοινώσει η QJMOTOR στην παρουσίασή του, στην Κίνα. Ο ψεκασμός έρχεται από την Bosch.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

To πλαίσιo είναι ατσάλινο, σωληνωτό τύπου χωροδικτύωμα, όπως έχουμε δει και στο γνωστό μας SRT 700 – χωρίς το S δίπλα. Αλλαγές, ωστόσο, θα έχει το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη, κάτι που υποδεικνύουν και οι αλλαγές στις διαστάσεις τις μοτοσυκλέτας, όπως είχαμε δει στην παρουσίασή της. Στα ίδια επίπεδα μένει και το ρεζερβουάρ, με ονομαστική χωρητικότητα 19,5 λίτρων, με την κατανάλωση που ανακοινώνει η QJMOTOR σύμφωνα με τα πρότυπα WMTC3 (εργαστηριακές συνθήκες) να φτάνει μόλις τα 4,6 λίτρα. Επώνυμο και το ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 43 χιλιοστών μπροστά, το οποίο είναι της Marzocchi, ενώ ρυθμιζόμενο είναι και το πίσω μονό αμορτισέρ. Οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά έρχονται από την Brembo, με το ABS να είναι το 9.1MB της Bosch. Τα tubeless ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι της Pirelli.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

Πλούσιος παραμένει ο βασικός εξοπλισμός του SRT 700S, με LED προβολέα και ενσωματωμένη τεχνολογία DRL, προστατευτικά κάγκελα και χούφτες με αλουμινένια ενίσχυση για να μην σπάνε σε κάθε μικρή χαζοπτώση. Θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, σχάρα αλουμινίου, ρυθμιζόμενες μανέτες, θύρα φόρτισης USB, έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω Bleutooth αλλά και Wi-Fi (!) και δυνατότητα mirroring του smartphone του αναβάτη ανήκουν επίσης στο μενού του SRT 700S.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

Λίγη υπομονή θα πρέπει να έχουμε για την τιμή του SRT 700S, καθώς η ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. δεν την έχει ανακοινώσει ακόμα.

Ακολουθούν επιγραμματικά τα βασικά χαρακτηριστικά του QJMOTOR SRT 700S:

 • Νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
 • Νέα εργονομία θέσης οδήγησης
 • 70 PS
 • 4.6L / 100km (WMTC3)
 • BOSCH EFI
 • 19.5 L Ρεζερβουάρ
 • Προβολείς Full-Led με DRL
 • Περιμετρικά προστατευτικά κάγκελα
 • Χούφτες με μπάρες αλουμινίου
 • Θερμαινόμενα γκριπ
 • Θερμαινόμενη σέλα
 • Σχάρα αλουμινίου
 • Pirelli Tubeless ελαστικά
 • Έγχρωμη TFT οθόνη 7”
 • Bluetooth και Wi-Fi
 • Συμβατότητα iOS και Android
 • Mirroring Smartphone
 • USB Θύρα φόρτισης
 • Ρυθμιζόμενο πιρούνι USD Marzocchi 43mm
 • Ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ
 • Brembo Ακτινικές Δαγκάνες
 • ABS BOSCH 9.1 MB
 • Τιμόνι μεταβλητής διατομής
 • Ρυθμιζόμενες μανέτες
QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!
Ετικέτες