Yamaha MT-09 Y-AMT: Πρώτα χιλιόμετρα σε ελληνικό έδαφος

Στην πανελλαδική παρουσίαση του αυτόματου MT-09 στην Ανάβυσσο
Παρουσίαση Yamaha MT-09 Y-AMT 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/10/2024

Το αυτόματο Yamaha MT-09 Y-AMT βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και εμείς το οδηγήσαμε και στην Ανάβυσσο έπειτα από το ταξίδι που κάναμε μέχρι τα Πυρηναία για το παγκόσμιο δημοσιογραφικό του λανσάρισμα.

Το ξενοδοχείο Vincci Ever Eden αποτέλεσε τη βάση για το Y-AMT Experience Event που πραγματοποίησε η Yamaha στην Ανάβυσσο δίνοντας σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους την ευκαιρία να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το ίδιο το ΜΤ-09 περισσότερο όμως με το νέο σύστημα της εταιρείας των τριών διαπασών που αυτοματοποιεί τη λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου.

Παρουσίαση Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στο τρέχον τεύχος Οκτωβρίου (#659) του ΜΟΤΟ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από την αποστολή στα Πυρηναία για το Yamaha Υ-ΑΜΤ και τα 330+ εξαντλητικά χιλιόμετρα που έκανε ο Γκαζής σε ένα ατελείωτο στροφιλίκι, με τους Ιάπωνες να θέλουν να αποδείξουν τη λειτουργία του συστήματος και σε ακραίες συνθήκες... διασκέδασης.

Το Y-AMT δεν μπήκε τυχαία από τη Yamaha πρώτα στο σούπερ "fun to ride" ΜΤ-09 αφού με αυτή την επιλογή θέλουν να δείξουν πρώτα από όλα ότι τα αυτόματα (ή αυτοματοποιημένα μηχανικά για να ακριβολογούμε), εφόσον έχουν εξελιχθεί σωστά, δεν προορίζονται μόνο για χρηστικές, οικονομικές και τουριστικές μοτοσικλέτες -όπως δηλαδή εφαρμόζονται μέχρι σήμερα- και ότι μπορούν να δώσουν μια χρηστική διάσταση στην οδήγηση με τον παράγοντα διασκέδαση να παραμένει στο φόντο.

Παρουσίαση Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Από την άλλη όλοι οι σκληροπυρηνικοί μοτοσυκλετιστές, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μανέτα συμπλέκτη και επιλογέα στο αριστερό μαρσπιέ για τις αλλαγές των σχέσεων του κιβωτίου, μπορούν να ξινίζουν τα μούτρα τους άφοβα όσο θέλουν για την αυτοματοποίηση του κιβωτίου του MT-09 αφού δεν "θίγονται" τα δικαιώματά τους. Η Yamaha έχει για όλους τους παραδοσιακούς αναβάτες το στάνταρ ΜΤ-09 με το μηχανικό κιβώτιο, κομπλέ με μανέτα και λεβιέ ταχυτήτων ώστε να μην λείψει τίποτα από κανένα. 

Το σύστημα Y-AMT δεν ήρθε για να αφαιρέσει επιλογές αλλά να προσθέσει άλλη μία που έχει μάλιστα πολύ ενδιαφέρον, αφού όπως φαίνεται και από τα στοιχεία πωλήσεων της Honda, όπου υπάρχει επιλογή αυτόματου κιβωτίου οι πωλήσεις σχεδόν μοιράζονται μεταξύ αυτών που το θέλουν και εκείνων που δεν το θέλουν. 

Παρουσίαση Yamaha MT-09 Y-AMT 2024
Ο κ. Γιάννης Σώκιαλης, γενικός διευθυντής της Yamaha στην Ελλάδα 

Το παραπάνω "μεταφράζεται" σε ένα ακόμη πράγμα, στην είσοδο στον κόσμο των μοτοσυκλετών εκείνης της μερίδας του κοινού που δεν θέλει να έχει πολλά πάρε-δώσε με μηχανικά κιβώτια, μανέτες και λεβιέ ή ξεκίνησε με scooter/παπί και θέλει να κάνει το βήμα στη μοτοσυκλέτα, αλλά φοβάται τον συμπλέκτη. 

Το Y-AMT απευθύνεται επίσης και σε εκείνους που έρχονται απευθείας από το αυτοκίνητο και δεν θέλουν να βλέπουν scooter ούτε με κιάλια, όμως ούτε και αυτοί θέλουν να απασχολούν χέρι και πόδι για να αλλάζουν ταχύτητες. Τα αυτόματα κιβώτια είναι ούτως ή άλλως στη μόδα στα αυτοκίνητα και στην Ευρώπη και έχουν γίνει πλέον τόσο προσιτά που μπαίνουν σε όλες τις κατηγορίες.

Ο κ. Τάσος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Marketing της Yamaha
Ο κ. Τάσος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Marketing της Yamaha

Οπότε το σύστημα Υ-ΑΜΤ που θα μπει σε πάρα πολλά μοντέλα στο μέλλον, απευθύνεται περισσότερο σε νέο για τη μοτοσυκλέτα κοινό με μεγάλη κερδισμένη την ίδια τη μοτοσυκλέτα που "βλέπει" επιτέλους να έρχεται νέος κόσμος στις τάξεις της και εν δυνάμει να μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των αναβατών μοτοσυκλέτα που είχε πάρει την ανιούσα τα τελευταία χρόνια.

Σαράντα ήταν περίπου τα χιλιόμετρα που έκανα στη σέλα του Yamaha MT-09 Y-AMT σε αυτή τη σύντομη οδηγική επαφή που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία. Έχοντας εμπειρία από τα περισσότερα αυτόματα και ημι-αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων μοτοσυκλετών, αλλά και από δεκάδες αυτοκίνητα με αυτόματα κιβώτια τελευταίας γενιάς διαφόρων τύπων, μπορώ με έναν σημαντικό βαθμό σιγουριάς να πω ότι το σύστημα της Yamaha, με τα δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ και την δική του ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για όλα τα αυτόματα και αυτοματοποιημένα μηχανικά κιβώτια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά ή θα έρθουν στο μέλλον στους δύο τροχούς. Πλέον το "απλό" μηχανικό κιβώτιο, με υποβοήθηση από δύο ηλεκτρικά μοτέρ μπορεί να... ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία για την ύπαρξη του σε αντίθεση με όλους τους άλλους τύπους αυτόματου κιβωτίου στους δύο τροχούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το έξτρα βάρος αλλά και το έξτρα κόστος.

Yamaha MT-09 Y-AMT Ελλάδα παρουσίαση 2024

Κινηθήκαμε με ρυθμό βόλτας σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα στη σέλα του Υ-ΑΜΤ και έτσι είχα κυριολεκτικά την ευκαιρία να παίξω μαζί του μένοντας πίσω από τον πλοηγό. Το σύστημα ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες αστραπιαία στο κιβώτιο του ΜΤ-09 και αξιοποιεί στο μέγιστο και την ύπαρξη του quickshifter τρίτης γενιάς για να συγχρονίσει ιδανικά τις στροφές στα κατεβάσματα. Μπορείς να παίξεις κλακέτες με το διπλής λειτουργίας κουμπί στο αριστερό γκριπ για το ανέβασμα και το κατέβασμα των ταχυτήτων και το κιβώτιο θα ακολουθήσει πιστά τις εντολές χωρίς να μπερδεύεται ή να ολιγωρεί ποτέ, ούτε όμως και να "ξεγελιέται" αφού θα σου επιτρέψει να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις μόνο αν δεν απειλείται η υγεία του του κινητήρα. 

Yamaha MT-09 Y-AMT Ελλάδα παρουσίαση 2024

Στην αυτόματη λειτουργία, οι αλλαγές των σχέσεων έρχονται περίπου εκεί που θα τις έκανες και εσύ αν οδηγούσες φυσιολογικά, στο πρόγραμμα "D", ενω για σπορ οδήγηση υπάρχει το "D+" που αφήνει τον κινητήρα να στροφάρει ψηλότερα πριν αλλάξει σχέση, ενώ ανάλογα λειτουργεί και στα κατεβάσματα. Παράλληλα, στο χούφτωμα του γκαζιού το κιβώτιο κάνει kickdown και ξανακάνει αν του το ζητήσεις πάλι και το επιτρέπουν οι στροφές του κινητήρα.

 

Yamaha mt-09 Y-MT σε ελληνικό έδαφος
Ο εκδότης του περιοδικού MOTO, Θάνος Αμβροσιάδης-Φελούκας με τον Γενικό Διευθυντή Yamaha Γιάννη Σώκιαλη συζητούν για τα νέα, 2025 μοντέλα

Πολύ ενδιαφέρουσα λοιπόν αυτή η πρώτη επαφή με το Yamaha MT-09 Y-AMT που προμηνύει και μια εξίσου ενδιαφέρουσα και αναλυτική δομική. Παράλληλα, η Yamaha θέλει να εξασφαλίσει ότι άποψη για το νέο της σύστημα μπορούν να έχουν από πρώτο χέρι όσοι περισσότεροι αναβάτες το επιθυμούν και για αυτό θα διαθέσει σχετικά άμεσα για test ride όχι μία ούτε δύο αλλά 20 μοτοσικλέτες (!), σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Benelli TRK 702/X – Σημαντική μείωση τιμής για την 700άρα crossover

Έως 850 ευρώ το όφελος για τις δύο εκδόσεις – Καλοκαιρινή ευκαιρία μέχρι εξαντλήσεως αποθέματος
Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Με σημαντική μείωση στην τιμή τους που φτάνει έως και τα 850 ευρώ προσφέρει πλέον η αντιπροσωπεία της Benelli τις δύο εκδόσεις του δικύλινδρου TRK 702.

Η Benelli TRK 702 είναι μια μοτοσυκλέτα που είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν πέρασε από τα χέρια μας για τη δοκιμή της έκδοσης με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών. 

H crossover της Benelli είναι μια μοτοσυκλέτα πολύ τίμια για τα χρήματα που ζητούσε τότε η αντιπροσωπεία, η οποία κερδίζει τον αναβάτη με την ευκολία και τη φιλικότητα που παρουσιάζει στην οδήγηση στο αστικό περιβάλλον και παρά τον όγκο και το βάρος της -ζυγίστηκε στα 230,5 κιλά- μπορεί να παίξει κάλλιστα τον ρόλο του commuter αφού έχει εξαιρετικό ζύγισμα και δεν δυσκολεύει καθόλου στους ελιγμούς με πολύ χαμηλές ταχύτητες ακόμη και αν το ύψος του αναβάτη είναι κάτω από 1,75 μ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Παράλληλα η TRK 702, παρά τη σχετικά μικρή ζελατίνα, έχει την ικανότητα να ταξιδεύει άνετα και ευχάριστα με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, με τον κινητήρα να καταναλώνει λογικότατες ποσότητες βενζίνης (μετρήσαμε 5,5 λτ./100 χλμ. μέση κατανάλωση) και σε αυτό το πεδίο, ενώ είναι ευχάριστη και σε δρόμο με στροφές με τον αναβάτη να είναι σε θέση να αναπτύξει έναν πολύ σβέλτο ρυθμό.

Από τότε που δοκιμάσαμε το TRK 702 (τεύχος ΜΟΤΟ #650), η Benelli μείωσε μία φορά την τιμή του, από τα 7.980 στα 7.400 ευρώ και τώρα προχωρά σε μία ακόμη γενναία μείωση τιμής, η οποία πέφτει στα 6.600 ευρώ και κάνει τη Euro 5 μοτοσυκλέτα ευκαιρία με δεδομένο και τον ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει.

Έτσι το όφελος για τον ενδιαφερόμενο φτάνει τα 800 ευρώ για την έκδοση με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών και αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα 850 ευρώ για την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς (19 εμπρός και 17 πίσω), με τιμή που πέφτει από τα 7.750 στα 6.900 ευρώ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Να σημειωθεί ότι ως στάνταρ εξοπλισμό η μοτοσυκλέτα φέρει έγχρωμη TFT οθόνη πέντε (5) ιντσών με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα και δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, φωτιζόμενους διακόπτες, δύο θύρες φόρτισης, full LED φωτιστικά σώματα, χούφτες τιμονιού, εκτροπείς αέρα στα πλαϊνά του φέρινγκ, ρυθμιζόμενες μανέτες, σχάρα και χειρολαβές συνεπιβάτη, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, δίσκους 320 χλστ. και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Angel GT για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς και Pirelli Scorpion Rally STR.
Επιπλέον, η Benelli συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα προαιρετικής απόκτησης του πακέτου Travel Pack που αναβαθμίζει την δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στο ταξίδι, ενώ η αγορά της συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση τριών ετών.