Υπάρχουν παπιά και στην Αγγλία – Αύξηση πωλήσεων τα τελευταία 2 χρόνια!

Είχαν εξαφανιστεί από την αγγλική αγορά για χρόνια
Από το

motomag

7/2/2022

Μία είδηση για ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων που ετοιμάζουν έξι Άγγλοι την Άνοιξη με παπιά, φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία της ύπαρξής στην Μ.Βρετανία, και ιδιαίτερα των Honda C90 που αποτελούν πλειοψηφία. Οι έξι φίλοι θα ταξιδέψουν από το Winterton του Lincolnshire, ένα χωριό ανατολικά του Μάντσεστερ μέχρι το Benidorm μία πόλη της Ισπανίας που ζει αποκλειστικά από συγκεκριμένο τύπο τουρισμού. Το Benidorm προσελκύει το είδος τουρισμού που έχει το Φαλιράκι της Ρόδου και ο Λαγανάς της Ζακύνθου αλλά με βαρύ πολλαπλασιασμό σε νούμερα. Είναι τόσο ασφυκτική η κατάσταση που έχει φτάσει σε σημείο να αλλάξει την μορφολογία του τόπου καθώς έχουν χτιστεί πανάσχημες ψηλές πολυκατοικίες πάνω στο κύμα και όλη η περιοχή είναι φτιαγμένη για να υποστηρίζει μία συγκεκριμένη ζωή τους μισούς μήνες κάθε έτους.

Ωστόσο οι έξι φίλοι δεν θα διασχίσουν έξι χώρες σε έξι μέρες πάνω σε έξι παπιά μόνο και μόνο για να γίνουν τύφλα στο Benidorm, αλλά θέλουν να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για τα έξοδα φιλοξενίας στον οίκο ευγηρίας για τον πατέρα ενός εκ των συμμετεχόντων. Αυτός είναι ο πρώτος και σωστός λόγος που το επικείμενο ταξίδι τους έγινε είδηση στην MCN, που αποτελεί σοβαρό μέσο για την μοτοσυκλετιστική ειδησεογραφία, ωστόσο η είδηση συνέχισε το ταξίδι της και σε διάφορα site που έχουν ξεπηδήσει με θέμα την μοτοσυκλέτα και ψάχνουν το παραμικρό για να το αναδείξουν σε θέμα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις και δεν κάνουν δικές τους δοκιμές για να γεμίσουν σε ύλη παρά μόνο παρουσιάσεις κατά παραγγελία των αντιπροσωπειών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κενά. Εμείς πιάνουμε το θέμα τώρα καθώς βρεθήκαμε κατά την παρουσίαση του Honda ADV350 με τον διευθυντή της Honda Europe που συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την Honda UK, έχουν έναν όροφο διαφορά, και με αφορμή το ταξίδι με τα C90, μας εξηγούσε πως υπάρχει μία πρωτοφανής αναβίωση του παπιού στην Αγγλία!

Πέρα από την Ελλάδα δεν θα δει κανείς παπιά στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός κι αν θέλουμε να υπολογίσουμε τους διψήφιους αριθμούς πωλήσεων που σημειώνουν σε αγορές δεκάδων χιλιάδων μονάδων. Για παράδειγμα υπάρχουν 3-4 παπιά στο Παρίσι που όταν χρειαστεί αναγκάζονται να ψάχνουν ανταλλακτικά στην Ελλάδα και στην Αγγλία, ενώ σύμφωνα με την Honda Europe η Ελλάδα καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της πίτας πωλήσεων παπιών στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά πριν την εφαρμογή των Euro5 κανονισμών που περιορίζουν ολότελα τα διαθέσιμα μοντέλα μιας και οι κατασκευαστές δεν μπαίνουν στην διαδικασία εξόδων για να εξελίξουν ένα μοντέλο που στην αγορά της Ασίας πουλά εκατομμύρια μονάδες ως έχει, μόνο και μόνο για να σημειώσουν μερικές πωλήσεις που ούτε το κόστος της μετάβασης στο Euro5 δεν μπορούν να καλύψουν!

Κλείνοντας την παρένθεση αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε παπιά και στην Ελληνική αγορά, με ορισμένους εισαγωγείς να προχωρούν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής κάνοντας κατάλληλες μετατροπές για να συμβαδίσουν με τις νέες προδιαγραφές.

Κι όμως, το μοναδικό παράδειγμα της Ελλάδας απαντάται και στην Αγγλία, που μετά από δεκαετίες σημειώνεται αύξηση σε πωλήσεις νέων παπιών, την οποία κανείς δεν την περίμενε, ούτε και μπορεί με σαφήνεια να δικαιολογήσει. Στην Αγγλία υπήρχαν πάντοτε παπιά και η οργανωμένη παρέα με τα Honda C90 είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, παρόλο που η συγκεκριμένη παρέα δυσκολεύτηκε να βρει έξι διαφορετικά C90 και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.

Υπάρχει ωστόσο λέσχη ιδιοκτητών C90 που είναι και με τεράστια διαφορά το παπί που έχει πουληθεί περισσότερο στην Αγγλία. Σύμφωνα με την Honda Europe το Cub είχε το δικό του κοινό στην Αγγλία, ενώ τα παπιά της Honda επέστρεψαν στους δείκτες πωλήσεων της Αγγλίας πριν από μία πενταετία περίπου. Πέρασαν από μία οριζοντίωση μέσα σε αυτό το διάστημα και από το 2020 και μετά βρίσκονται σε άνοδο με το Super Cub που δεν είναι και φθηνό, να σημειώνει αρκετές πωλήσεις για τα δεδομένα της αγοράς. Προφανώς ένας από τους πρώτους λόγος για την άνοδο πωλήσεων μπορεί να αποδοθεί στην νοσταλγία για το Cub αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Υπάρχει και η πρακτική πλευρά για τους Εγγλέζους. Τα παπιά κινδυνεύουν λιγότερο από κλοπές που είναι κανονική μάστιγα στα αστικά κέντρα της Αγγλίας και έχουν οικονομική ασφάλιση που αποτελεί ένα από τα ακριβότερα έξοδα στην χρήση μοτοσυκλέτας στην Αγγλία.

Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης που βρισκόμαστε, συνδυάζουμε πολλά της καθημερινής ζωής που βρίσκονται μεταξύ κόσμων και η χρήση του παπιού είναι ένα από αυτά. Ωστόσο δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτή την ήπειρο που τα αγαπάμε, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα στην Αγγλία περισσότερο από άλλες με το νέο να είναι πως τώρα πλέον γνωρίζουν και άνθιση πωλήσεων! Εμάς θα μας βόλευε να μην είμαστε η μοναδική αγορά παπιών στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι όλες οι χώρες να ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές.

Ετικέτες

Η Honda Fireblade του Guy Martin από το Isle of Man TT βγαίνει στο σφυρί

CBR1000RR8 από το βάθρο του Isle of Man TT σε δημοπρασία στο NEC Classic Motor Show
Martin Fireblade
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/7/2026

Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Guy Martin, η Honda CBR1000RR8 Superstock της ομάδας Shaun Muir Racing, αναζητά νέο ιδιοκτήτη μέσω της Iconic Auctioneers.

Η Honda CBR1000RR Fireblade που οδήγησε ο Guy Martin στους αγώνες της κατηγορίας Superstock στο Isle of Man TT του 2008 και του 2009 θα δημοπρατηθεί στις 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του NEC Classic Motor Show 2026, από τον οίκο Iconic Auctioneers.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα συμμετείχε με τα χρώματα της Shaun Muir Racing και συνδέθηκε με μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Βρετανού αναβάτη στους θρυλικούς αγώνες δρόμου.

Το κορυφαίο αποτέλεσμα ήρθε το 2009, όταν ο Martin τερμάτισε 2ος στον αγώνα Superstock του Isle of Man TT, πίσω από τον Ian Hutchinson. Την ίδια χρονιά κατέλαβε και την 4η θέση στο Ulster Grand Prix, ενώ το 2008 είχε ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο με τη συγκεκριμένη Fireblade, τερματίζοντας 3ος πίσω από τους Cameron Donald και John McGuinness.

Martin Fireblade

Η Fireblade είχε δημοπρατηθεί ξανά από την ίδια εταιρεία πριν από επτά χρόνια και από τότε παρέμεινε στην ίδια συλλογή, χρησιμοποιούμενη κυρίως ως έκθεμα.

Η μοτοσυκλέτα διατηρεί τον αυθεντικό χρωματισμό Hydrex / Red Torpedo / SMR και συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας, υπογεγραμμένο από τον επικεφαλής μηχανικό της ομάδας, Mick Shanley.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η Fireblade βρισκόταν σε λειτουργική κατάσταση πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο συνιστάται βασικός τεχνικός έλεγχος και ελαφριά επαναφορά πριν επιστρέψει στην πίστα ή τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Περισσότερες πληροφορίες για την δημοπρασία μπορείτε να βρείτε εδώ.