Υπάρχουν παπιά και στην Αγγλία – Αύξηση πωλήσεων τα τελευταία 2 χρόνια!

Είχαν εξαφανιστεί από την αγγλική αγορά για χρόνια
Από το

motomag

7/2/2022

Μία είδηση για ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων που ετοιμάζουν έξι Άγγλοι την Άνοιξη με παπιά, φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία της ύπαρξής στην Μ.Βρετανία, και ιδιαίτερα των Honda C90 που αποτελούν πλειοψηφία. Οι έξι φίλοι θα ταξιδέψουν από το Winterton του Lincolnshire, ένα χωριό ανατολικά του Μάντσεστερ μέχρι το Benidorm μία πόλη της Ισπανίας που ζει αποκλειστικά από συγκεκριμένο τύπο τουρισμού. Το Benidorm προσελκύει το είδος τουρισμού που έχει το Φαλιράκι της Ρόδου και ο Λαγανάς της Ζακύνθου αλλά με βαρύ πολλαπλασιασμό σε νούμερα. Είναι τόσο ασφυκτική η κατάσταση που έχει φτάσει σε σημείο να αλλάξει την μορφολογία του τόπου καθώς έχουν χτιστεί πανάσχημες ψηλές πολυκατοικίες πάνω στο κύμα και όλη η περιοχή είναι φτιαγμένη για να υποστηρίζει μία συγκεκριμένη ζωή τους μισούς μήνες κάθε έτους.

Ωστόσο οι έξι φίλοι δεν θα διασχίσουν έξι χώρες σε έξι μέρες πάνω σε έξι παπιά μόνο και μόνο για να γίνουν τύφλα στο Benidorm, αλλά θέλουν να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για τα έξοδα φιλοξενίας στον οίκο ευγηρίας για τον πατέρα ενός εκ των συμμετεχόντων. Αυτός είναι ο πρώτος και σωστός λόγος που το επικείμενο ταξίδι τους έγινε είδηση στην MCN, που αποτελεί σοβαρό μέσο για την μοτοσυκλετιστική ειδησεογραφία, ωστόσο η είδηση συνέχισε το ταξίδι της και σε διάφορα site που έχουν ξεπηδήσει με θέμα την μοτοσυκλέτα και ψάχνουν το παραμικρό για να το αναδείξουν σε θέμα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις και δεν κάνουν δικές τους δοκιμές για να γεμίσουν σε ύλη παρά μόνο παρουσιάσεις κατά παραγγελία των αντιπροσωπειών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κενά. Εμείς πιάνουμε το θέμα τώρα καθώς βρεθήκαμε κατά την παρουσίαση του Honda ADV350 με τον διευθυντή της Honda Europe που συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την Honda UK, έχουν έναν όροφο διαφορά, και με αφορμή το ταξίδι με τα C90, μας εξηγούσε πως υπάρχει μία πρωτοφανής αναβίωση του παπιού στην Αγγλία!

Πέρα από την Ελλάδα δεν θα δει κανείς παπιά στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός κι αν θέλουμε να υπολογίσουμε τους διψήφιους αριθμούς πωλήσεων που σημειώνουν σε αγορές δεκάδων χιλιάδων μονάδων. Για παράδειγμα υπάρχουν 3-4 παπιά στο Παρίσι που όταν χρειαστεί αναγκάζονται να ψάχνουν ανταλλακτικά στην Ελλάδα και στην Αγγλία, ενώ σύμφωνα με την Honda Europe η Ελλάδα καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της πίτας πωλήσεων παπιών στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά πριν την εφαρμογή των Euro5 κανονισμών που περιορίζουν ολότελα τα διαθέσιμα μοντέλα μιας και οι κατασκευαστές δεν μπαίνουν στην διαδικασία εξόδων για να εξελίξουν ένα μοντέλο που στην αγορά της Ασίας πουλά εκατομμύρια μονάδες ως έχει, μόνο και μόνο για να σημειώσουν μερικές πωλήσεις που ούτε το κόστος της μετάβασης στο Euro5 δεν μπορούν να καλύψουν!

Κλείνοντας την παρένθεση αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε παπιά και στην Ελληνική αγορά, με ορισμένους εισαγωγείς να προχωρούν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής κάνοντας κατάλληλες μετατροπές για να συμβαδίσουν με τις νέες προδιαγραφές.

Κι όμως, το μοναδικό παράδειγμα της Ελλάδας απαντάται και στην Αγγλία, που μετά από δεκαετίες σημειώνεται αύξηση σε πωλήσεις νέων παπιών, την οποία κανείς δεν την περίμενε, ούτε και μπορεί με σαφήνεια να δικαιολογήσει. Στην Αγγλία υπήρχαν πάντοτε παπιά και η οργανωμένη παρέα με τα Honda C90 είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, παρόλο που η συγκεκριμένη παρέα δυσκολεύτηκε να βρει έξι διαφορετικά C90 και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.

Υπάρχει ωστόσο λέσχη ιδιοκτητών C90 που είναι και με τεράστια διαφορά το παπί που έχει πουληθεί περισσότερο στην Αγγλία. Σύμφωνα με την Honda Europe το Cub είχε το δικό του κοινό στην Αγγλία, ενώ τα παπιά της Honda επέστρεψαν στους δείκτες πωλήσεων της Αγγλίας πριν από μία πενταετία περίπου. Πέρασαν από μία οριζοντίωση μέσα σε αυτό το διάστημα και από το 2020 και μετά βρίσκονται σε άνοδο με το Super Cub που δεν είναι και φθηνό, να σημειώνει αρκετές πωλήσεις για τα δεδομένα της αγοράς. Προφανώς ένας από τους πρώτους λόγος για την άνοδο πωλήσεων μπορεί να αποδοθεί στην νοσταλγία για το Cub αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Υπάρχει και η πρακτική πλευρά για τους Εγγλέζους. Τα παπιά κινδυνεύουν λιγότερο από κλοπές που είναι κανονική μάστιγα στα αστικά κέντρα της Αγγλίας και έχουν οικονομική ασφάλιση που αποτελεί ένα από τα ακριβότερα έξοδα στην χρήση μοτοσυκλέτας στην Αγγλία.

Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης που βρισκόμαστε, συνδυάζουμε πολλά της καθημερινής ζωής που βρίσκονται μεταξύ κόσμων και η χρήση του παπιού είναι ένα από αυτά. Ωστόσο δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτή την ήπειρο που τα αγαπάμε, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα στην Αγγλία περισσότερο από άλλες με το νέο να είναι πως τώρα πλέον γνωρίζουν και άνθιση πωλήσεων! Εμάς θα μας βόλευε να μην είμαστε η μοναδική αγορά παπιών στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι όλες οι χώρες να ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές.

Ετικέτες

Δεν έχουν τον θεό τους οι Κινέζοι – Δύο διαφορετικές εταιρείες αντέγραψαν το Kawasaki Corleo! [Video]

Τα τετράποδα ρομποτικά άλογα φτιάχνουν κοπάδι στη Κίνα
DaxAI
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/8/2026

Αυτές τις μέρες (19-23/8) διοργανώνεται στο Πεκίνο μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ρομποτικής στον κόσμο, η World Robot Conference 2026 (WRC). Μεταξύ των εκατοντάδων εκθετών, ξεχωρίζουμε δύο εξ αυτών που παρουσίασαν δύο δημιουργίες που αντιγράφουν ευθέως το Corleo της Kawasaki, με (τουλάχιστον) μια εξ αυτών έτοιμη να το βγάλει στην αγορά.

@techniahqrobot DaxAI’s Qiji XS (骐骥XS) robot horse looks like something straight out of sci-fi. This wheel-legged robotic mount weighs 320 kg, supports a 300 kg dynamic load, reaches 40 km/h, and is designed to switch between fast wheeled movement and legged mobility over rough terrain. #DaxAI #QijiXS #RobotHorse #QuadrupedRobot #WheelLeggedRobot ♬ original sound - techniahqrobot

 

Ο λόγος για την DaxAI, μια κινέζικη εταιρεία που έχει πίσω της τεράστια υποστήριξη από επενδυτικά κεφάλαια της χώρας και η οποία παρουσίασε το Qiji XS, ένα τετράποδο ρομπότ που μοιάζει να αντιγράφει στεγνά το Corleo.

DaxAI

Δηλώνει βάρος 320 κιλών και ωφέλιμο φορτίο 300, μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 km/h και η μπαταρία του αρκεί για 8-10 ώρες λειτουργίας ή αυτονομία 100 χιλιομέτρων, ενώ δίνει και ένα ενδιαφέρον νούμερο, τη ροπή των ηλεκτροκινητήρων που κινούν τις αρθρώσεις των τεσσάρων ποδιών του με 1.400 Nm (142,8 kgm) σε καθεμιά.

DaxAI

Μάλιστα η DaxAI ισχυρίζεται πως έχει ήδη 3.000 προπαραγγελίες για το Qiji XS στην WRC, παρότι το συγκεκριμένο σχέδιο φτιάχτηκε περισσότερο για να προωθήσει στην επικαιρότητα ένα άλλο τετράποδο ρομπότ με την ίδια τεχνολογία, αλλά φτιαγμένο για σκληρή εργασία. Το Qiji T1000 είναι ίδιο στα μηχανικά και ηλεκτρονικά του μέρη, αλλά στη ράχη βρίσκεται με μεγάλη επίπεδη σχάρα που μπορεί να μεταφέρει έως έναν τόνο (1.000 κιλά), με τη ροπή κάθε άρθρωσης να ξεπερνά τα 200 kgm!

kepler

Στη WRC ωστόσο η DaxAi δεν ήταν μόνη στα ρομποτικά άλογα, καθώς μια ακόμη εταιρεία έδειξε ένα ανάλογο όχημα. Η Kepler Exploration Robot με έδρα στη Σαγκάη της Κίνας έχει ένα ίδιο τετράποδο ρομπότ που εξελίσσει στην ίδια λογική με τη DaxAI: ένα ρομπότ σε σχήμα αλόγου που μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο στη ράχη του και παραδίπλα ένα ανάλογο μουλάρι με σχάρα στη ράχη για σκληρή δουλειά.

Με τον ρυθμό που οι Κινέζοι αντιγράφουν τα πάντα, ενόσω αναπτύσσονται τεχνολογικά με ταχύτατο ρυθμό, ώσπου να φτάσει το Corleo στην παραγωγή το 2030 θα το περιμένουν ολόκληρα κοπάδια ρομποτικών αλόγων, μουλαριών και λοιπών τετράποδων.