Kawasaki: Ετοιμάζει τρίκυκλο αυτοκινητάκι που πλαγιάζει

Κατέθεσε πατέντες και στην Ευρώπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/5/2020

Οι συγκεκριμένες πατέντες της Kawasaki που απεικονίζουν ένα τρίκυκλο αυτοκινητάκι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πλαγιάζει προς το εσωτερικό της στροφής όταν στρίβει, είχε κατατεθεί το 2018 στις αρμόδιες υπηρεσίες πνευματικών δικαιωμάτων της Ιαπωνίας. Δύο χρόνια μετά οι πατέντες αυτές κατατέθηκαν και στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενισχύοντας την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο “παιχνίδι για πλούσιους” βρίσκεται κοντά στην παραγωγή.

Τα τρίκυκλα εξιτάρουν την φαντασία των σχεδιαστών και έχουμε δει πολλές παραλλαγές και ιδέες να μπαίνουν στην παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια. Η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Μ. Βρετανία, λόγω της νομοθεσίας που τα θεωρούσε μοτοσυκλέτες και οι ιδιοκτήτες τους γλίτωναν πολλά χρήματα σε φόρους και κόστος ασφάλισης. Τα τελευταία χρόνια όμως η κατηγορία των τρίκυκλων έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχει χωριστεί σε δύο τομείς. Ο ένας είναι τα τρίκυκλα scooter που δίνουν έμφαση στην ασφάλεια που προσφέρουν οι δύο εμπρός τροχοί και ο άλλος είναι τα power toys, όπου με διαστημική εμφάνιση και μηδέν πρακτικότητα προσφέρουν απλώς στιγμές χαράς στους ιδιοκτήτες τους όταν τα χρησιμοποιούν περιστασιακά.

Η δεύτερη αυτή κατηγορία ανθεί στις ΗΠΑ, όπου η Can-Am και η Polaris έχουν ηγετική θέση. Όπως φαίνεται, σε λίγο καιρό θα έχουν και την Kawasaki μέσα στα πόδια τους. Πάντως η ιδέα για ένα σύστημα αναρτήσεων σε τρίκυκλο (με τιμόνι αυτοκινήτου) που γέρνει δεν είναι καινούρια και την είχε “δουλέψει” μέχρι και η Mercedes-Benz το 1997 με το concept F300, ενώ τα τρίκυκλα που πλαγιάζουν με τιμόνι μοτοσυκλέτας και τα καθίσματα το ένα πίσω από το άλλο είναι… άπειρα! 

Νέα μείωση 10 σεντς στο ντίζελ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Οι ανατιμήσεις την έχουν ήδη καταπιεί

Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία για προσωρινές μειώσεις τιμών σε βενζίνη και ντίζελ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έρχεται επέκταση του μέτρου για το πετρέλαιο κίνησης
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Στις 7 Ιουλίου 2026 ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μειώσεις 10 σεντς στις λιανικές τιμές της βενζίνης και 5 στο ντίζελ κίνησης για όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, με τα χρήματα να προκύπτουν χάρη στη χρηματοδοτική συμβολή των διυλιστηρίων.

Στο μεταξύ όμως ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η τιμή του πετρελαίου έχει ξαναπάρει τον ανήφορο κι έτσι, μετά το “ευχάριστο” διάλειμμα που έριξε τις τιμές στα ελληνικά πρατήρια στα επίπεδα των 1,80+ ευρώ, η βενζίνη έχει ξανανέβει στα 2 ευρώ παρά τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Έτσι την Κυριακή 26 Ιουλίου στην τακτική του ενημέρωση ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση 10 σεντς, αυτή τη φορά αποκλειστικά στο ντίζελ και όχι και στη βενζίνη, εμφανώς στοχεύοντας κυρίως στον επαγγελματικό κλάδο, με το συνολικό όφελος να διαμορφώνεται στα 15 σεντς ανά λίτρο ντίζελ.

Το πρόβλημα είναι πως αυτό το όφελος έχει ήδη εξανεμιστεί, καθώς η μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ κίνησης είχε φορτωθεί με επιπλέον 17,5 σεντς από τις 10 ως τις 23 Ιουλίου χάρη στη νέα αναζωπύρωση στο μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τη βενζίνη, καθώς η αύξηση της χονδρικής τιμής σε αυτό το διάστημα όχι απλώς εξαφάνισε τα 10 σεντς, αλλά εν τέλει η τιμή στην αντλία αυξήθηκε προς 2,4 σεντς ανά λίτρο κατά μέσο όρο.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πως οι προσωρινές αυτές μειώσεις στα καύσιμα κίνησης μοιάζουν τόσο αποτελεσματικές ως θεραπεία στην ακρίβεια όσο ένα τσιρότο σε σπασμένο κόκκαλο, ωστόσο υπάρχει πάντα ο αντίλογος πως χωρίς αυτές τα 2 ευρώ ανά λίτρο της βενζίνης θα ήταν 2,10.

Από την άλλη έχουμε θίξει τόσες και τόσες φορές το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και γενικά η υπερφορολόγηση των καυσίμων η οποία, όχι μόνο αναλογεί σε πάνω από το 60% της τιμής στην αντλία, αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως αντικίνητρο στη μείωση τιμών για να μην χάσει το κράτος τα αντίστοιχα αυξημένα έσοδα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο η πολιτική εξουσία θα έπρεπε να βοηθήσει τους πολίτες της λαμβάνοντας μέτρα με ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έκαναν τόσες και τόσες κυβερνήσεις άλλων χωρών στην Ευρώπη που έβαλαν χέρι σε φόρους και ΦΠΑ για να διατηρήσουν τις τιμές σε βιώσιμα επίπεδα και μάλιστα όχι μόνο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά όσο διαρκεί ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις που αναπόφευκτα δημιουργεί. Αυτά βέβαια αν στο τέλος της ημέρας θες να κάνεις πραγματικό έργο, ειδάλλως αρκούν οι εξαγγελίες που γράφουν όμορφα στο γυαλί και τίποτα περισσότερο.