Kawasaki: Ετοιμάζει τρίκυκλο αυτοκινητάκι που πλαγιάζει

Κατέθεσε πατέντες και στην Ευρώπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/5/2020

Οι συγκεκριμένες πατέντες της Kawasaki που απεικονίζουν ένα τρίκυκλο αυτοκινητάκι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πλαγιάζει προς το εσωτερικό της στροφής όταν στρίβει, είχε κατατεθεί το 2018 στις αρμόδιες υπηρεσίες πνευματικών δικαιωμάτων της Ιαπωνίας. Δύο χρόνια μετά οι πατέντες αυτές κατατέθηκαν και στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενισχύοντας την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο “παιχνίδι για πλούσιους” βρίσκεται κοντά στην παραγωγή.

Τα τρίκυκλα εξιτάρουν την φαντασία των σχεδιαστών και έχουμε δει πολλές παραλλαγές και ιδέες να μπαίνουν στην παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια. Η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Μ. Βρετανία, λόγω της νομοθεσίας που τα θεωρούσε μοτοσυκλέτες και οι ιδιοκτήτες τους γλίτωναν πολλά χρήματα σε φόρους και κόστος ασφάλισης. Τα τελευταία χρόνια όμως η κατηγορία των τρίκυκλων έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχει χωριστεί σε δύο τομείς. Ο ένας είναι τα τρίκυκλα scooter που δίνουν έμφαση στην ασφάλεια που προσφέρουν οι δύο εμπρός τροχοί και ο άλλος είναι τα power toys, όπου με διαστημική εμφάνιση και μηδέν πρακτικότητα προσφέρουν απλώς στιγμές χαράς στους ιδιοκτήτες τους όταν τα χρησιμοποιούν περιστασιακά.

Η δεύτερη αυτή κατηγορία ανθεί στις ΗΠΑ, όπου η Can-Am και η Polaris έχουν ηγετική θέση. Όπως φαίνεται, σε λίγο καιρό θα έχουν και την Kawasaki μέσα στα πόδια τους. Πάντως η ιδέα για ένα σύστημα αναρτήσεων σε τρίκυκλο (με τιμόνι αυτοκινήτου) που γέρνει δεν είναι καινούρια και την είχε “δουλέψει” μέχρι και η Mercedes-Benz το 1997 με το concept F300, ενώ τα τρίκυκλα που πλαγιάζουν με τιμόνι μοτοσυκλέτας και τα καθίσματα το ένα πίσω από το άλλο είναι… άπειρα! 

Δήμος Σουλίου: Καινοτομεί επενδύοντας στον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα ορεινά πάσα
souli moto tourism
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/5/2026

O Δήμος Σουλίου ανακοίνωσε μια δράση που επικεντρώνει στην ανάπτυξη του μοτο-τουρισμού, με προφανή στόχο να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής εκμεταλλευόμενος το μοναδικό του φυσικό τοπίο και το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Η δημιουργία τριών προτεινόμενων μοτοσυκλετιστικών διαδρομών πατά πάνω στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Δήμου και στην ουσία πρόκειται για τρία ορεινά περάσματα (pass) της Πίνδου:

  • Πάσο Πλακωτής (Plakoti Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Πολύδροσο – Βροσίνα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων,
  • Πάσο Παραμυθιάς (Paramythia Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Παραμυθιά – Γλυκή, επί της Εθνικής Οδού 19,
  • Πάσο Σουλίου (Souli Pass): Διαδρομή Γλυκή – Σούλι (Κάστρο Κιάφας), επί της Επαρχιακής Οδού.
souli moto tourism

Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Θεσπρωτίας (ΜΟ.ΛΕ.ΘΕ.) και την Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.), στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων στις προτεινόμενες διαδρομές προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών:

  • Τοποθέτηση πινακίδων αρχής και τέλους κάθε διαδρομής, καθώς και ενημερωτικών πινακίδων με στοιχεία για το πάσο και τα σημεία ενδιαφέροντος,
  • Δημιουργία περιπτέρου (κιόσκι) θέασης, ενημέρωσης και ανάπαυσης, από ένα σε κάθε διαδρομή,
  • Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και εγκατάσταση μικρών πομπών Bluetooth σε σημεία στάσης και μνημεία, για την αυτόματη ενεργοποίηση ψηφιακού περιεχομένου (βίντεο, κείμενα, αφηγήσεις),
  • Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και στοχευμένη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
souli moto tourism

Το γεγονός πως ο Δήμος Σουλίου είναι ο πρώτος που ασχολείται θεσμικά και οργανωμένα με τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό στη χώρα μας εν έτει 2026 είναι μεν σπουδαίο νέο, είναι όμως και ενδεικτικό του πόσο πίσω βρισκόμαστε στο θέμα της εγχώριας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία ακόμη πασχίζει να απογαλακτιστεί από στερεότυπα δεκαετιών – συρτάκι, κίονες και παραλίες – και να προσελκύσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενη τα φυσικά προσόντα που χαρακτηρίζουν κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μόνο τα παραθαλάσσια.

Τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στη χώρα μας – κυρίως σε εκτός δρόμου διαδρομές που στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς ελεύθερες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη – γνωρίζουν μεγάλη άνοδο. Η εμπλοκή επίσημων φορέων όπως ένας Δήμος μόνο καλό μπορεί να κάνει, προσθέτοντας οργάνωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπηρεσιών και γιατί όχι, μελλοντικές βελτιώσεις σε ζητήματα υποδομών, όπως η ποιότητα των δρόμων.

Μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε όταν κάποιοι, έστω και λίγοι, στην Ελλάδα βλέπουν λίγο πιο πέρα από τα τετριμμένα αναζητώντας πώς θα αναπτύξουν το τουριστικό προϊόν, αντί απλώς να το αρμέξουν.

Ετικέτες