R1200GS 2017: Exclusive και Rallye

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/11/2016

Πλήρως ανανεωμένο και με δύο πλέον διαθέσιμες επιλογές, θα είναι για το 2017 το R1200GS της BMW. Οι δύο αυτές επιλογές ονομάζονται Exclusive και Rallye και διαθέτουν ως κοινό παρονομαστή τις βελτιώσεις στο σύστημα μετάδοσης, που αφορούν στην εκμηδένιση των απότομων αντιδράσεων του άξονα της τελικής μετάδοσης, και τον επανασχεδιασμό των αξόνων του κιβωτίου και του μύλου.


Το Exclusive είναι προσανατολισμένο για περισσότερο ασφάλτινη χρήση και για όσους το χρησιμοποιούν πιο πολύ για την καθημερινή τους μετακίνηση αλλά και για ταξίδια. Το χαμηλό προφίλ σε ό,τι αφορά το χρωματικό του συνδυασμό το κάνει κατάλληλο και για όσους υποψήφιους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν την κραυγαλέα εμφάνιση και το υπερβολικό "φόρτωμα" με έξτρα εξοπλισμό, λες και θα κάνουν τρεις φορές τον γύρο της υφηλίου.


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ονόματα που έχει δώσει η BMW στις χρωματικές επιλογές της, όπως το "Iced Chocolate metallic" ή το "Monolith metallic matt" για το ρεζερβουάρ. Γκρι μεταλλικό είναι βαμμένο και το πλαίσιο, ενώ στην μετάδοση κυριαρχεί το μαύρο, με το χρυσό χρώμα των δαγκανών να κάνει την αντίθεση. Η συγκεκριμένη έκδοση δεν διαθέτει κάτι άλλο ιδιαίτερο στον στάνταρ εξοπλισμό της, αλλά θα μπορεί να δεχθεί ως έξτρα τα Pro modes για την χαρτογράφηση του κινητήρα και το νέας γενιάς Dynamic ESA, τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις δηλαδή της BMW.


Η έκδοση Rallye, όπως μαρτυρά το όνομά της, έχει σαφώς πιο χωμάτινο χαρακτήρα και αποτελεί στην ουσία μια ενδιάμεση πρόταση για όσους δεν θέλουν να πάνε στην υπερβολή του R1200GS Adventure. Το GS Rally διαθέτει ακτινωτούς τροχούς για tubeless ελαστικά, ενώ μπορεί ο ιδιοκτήτης του να το παραγγείλει φυσικά με τρακτερωτά ελαστικά, και έχει και τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ως έξτρα τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη και οι χειρολαβές-βάσεις για βαλίτσες-σχάρα.
Η σέλα του είναι διαφορετική (Rallye), όπως και η πιο σπορ ζελατίνα του με το χαμηλότερο ύψος, ενώ διαθέτει προστασίες για το ψυγείο και το πλαίσιο. Τα μαρσπιέ είναι πιο φαρδιά, ενώ και σ' αυτό υπάρχει η δυνατότητα για αναβάθμιση των αναρτήσεων (οι οποίες είναι ίδιες με του Adventure) με το Dynamic ESA νέας γενιάς.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας