SuperMotocross World Champhionship - Οι Αμερικανοί ξεκινούν πόλεμο ενάντια στο FIM Supercross

Και η FIM απαντά πως δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκτός από το δικό της
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/8/2022
Οι οργανωτές των αμερικάνικων Πρωταθλημάτων Supercross και Motocross συνασπίζονται ενάντια στο νεότευκτο FIM Supercross, δημιουργώντας μια νέα διοργάνωση που θα ονομάζεται… SuperMotocross, κάτι που οδήγησε τη FIM να εκδώσει ανακοίνωση σε έντονους τόνους στην οποία αναφέρει πως δεν αναγνωρίζει κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross πλην του δικού της.
 
Το νέο SuperMotocross Πρωτάθλημα θα είναι ανεξάρτητο από τη FIM, και θα διοργανωθεί από τη Feld Motorsports, που βρίσκεται πίσω από το Monster Energy Supercross και από την MX Sports Pro Racing που διοργανώνει το Πρωτάθλημα Lucas Oil pro Motocross.
 
Την αρχή στον πόλεμο είχε κάνει η FIM, όταν στις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της αντίπαλου δέος απέναντι στα αμερικάνικα SX&MX "Παγκόσμια" Πρωταθλήματα, με το μοναδικό "εγκεκριμένο από τη FIM" Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross.
 
Τη σκυτάλη πήραν οι Αμερικανοί στις αρχές Αυγούστου, με τους Feld Motorsports και MX Sports να ανακοινώνουν μια νέα πλατφόρμα Πρωταθλήματος, που περηφανεύεται για "τις πιο εντυπωσιακές αμοιβές των αναβατών της", μοιράζοντας 10 εκατομμύρια δολάρια στους νικητές. Βέβαια οι διοργανωτές του FIM Supercross έχουν κάνει δηλώσεις για αμοιβές 50 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε μάλλον εκείνοι πλειοδοτούν όσον αφορά στις αμοιβές.
 
Λάβετε υπόψη πως παρόλο που το SuperMotocross θα ονομάζεται “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, θα διεξάγεται όπως τα νυν αμερικάνικα Πρωταθλήματα SX&MX στις Η.Π.Α. (κλασική πρακτική της χώρας), ενώ το FIM Supercross στόχο έχει να διοργανώνει αγώνες σε όλο τον κόσμο.
 
Η νέα αμερικάνικη πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023, με τον τελικό να διεξάγεται στις 14 Οκτωβρίου στο Los Angeles Memorial Coliseum stadium στην Καλιφόρνια.
 
Η μορφή του SuperMotocross θα έχει ως εξής: Τα Πρωταθλήματα Monster Energy AMA Supercross και Lucas Oil Pro Motocross θα διεξάγονται κανονικά σε ετήσια βάση, και θα βραβεύουν τους δικούς τους Πρωταθλητές. Στο τέλος τους, οι κορυφαίοι 22 αναβάτες των 250 κ.εκ. και οι κορυφαίοι 22 αναβάτες των 450 κ.εκ. σε συνδυασμό βαθμολογίας (οι περισσότεροι αναβάτες στις Η.Π.Α. συμμετέχουν και στα δύο Πρωταθλήματα που διεξάγονται το ένα μετά το άλλο), θα αγωνίζονται σε δυο SuperMotocross Playoff γύρους και στον τελικό του Πρωταθλήματος.
 
Και τα εφτά εργοστάσια (KTM, Husqvarna, GASGAS, Kawasaki, Honda, Yamaha, και Suzuki) που συμμετέχουν στα αμερικάνικα Πρωταθλήματα SX&MX ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν στο νέο SuperMotocross Πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές τους ομάδες.
 
“Η δημιουργία του Supermotocross World Championship είναι το μεγαλύτερο και πιο θετικό βήμα που συνέβη ποτέ στο άθλημα μας”, ανακοίνωσε ο Roger De Coster, Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος του KTM Group Βόρειας Αμερικής, ενώ σε αντίστοιχα κραυγαλέες υποστηρικτικές δηλώσεις προέβησαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων εργοστασίων.
 
Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος μετά την ανακοίνωση για το νέο Πρωτάθλημα που έγινε στις αρχές Αυγούστου, και ήρθε η απάντηση της FIM σε έντονο ύφος.
 
“Σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη στην αγορά, η FIM, η Παγκόσμια αρχή των αγώνων μοτοσυκλέτας, επιβεβαιώνει πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM World Supercross παραμένει το μοναδικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supecross που αναγνωρίζεται και έχει την έγκριση της FIM. Ενώ τα AMA Motocross και Supercross Πρωταθλήματα είναι πετυχημένα εγχώρια Πρωταθλήματα, αυτά τα Πρωταθλήματα δεν μπορούν να συνδυαστούν βαθμολογικά για κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έχει την έγκριση της FIM, καθώς τα αποκλειστικά δικαιώματα διοργανωτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross της FIM έχει η SX Global. Κανένα άλλο εγκεκριμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν υπάρχει στο άθλημα του Supercross, και κανένας νικητής άλλου διαγωνισμού δεν θα αναγνωριστεί ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής από τη FIM. Η FIM επέλεξε την SX Global κυρίως χάρη της προσέγγισης της για διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και χάρη της μεγάλης εμπειρίας της στους μηχανοκίνητους αγώνες και στους τηλεοπτικούς της συνεργάτες.”
 
Ο εναρκτήριος γύρος της πιλοτικής σεζόν του FIM World Supercross ξεκινά στις 8 Οκτωβρίου του 2022 στο Εθνικό Στάδιο της Ουαλίας στο Cardiff, ως προπομπός ενός πλήρους αγωνιστικού προγράμματος για το 2023. Για την ώρα, και για το 2022, έχουν ανακοινωθεί μόνο 2 αγώνες, με εκείνον της Αυστραλίας να έπεται τον αρχικό της Ουαλίας.
 
Αναμένουμε τώρα να δούμε τα επόμενα βήματα του πολέμου των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Supercross, για να δούμε ποια διοργάνωση θα επικρατήσει. Θα είναι η αμερικάνικη που θα λέγεται “Παγκόσμια” και θα διεξάγεται αποκλειστικά στις Η.Π.Α. χωρίς την έγκριση της FIM, ή θα ευοδωθεί η προσπάθεια της FIM που επιθυμεί να δει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross με αγώνες σε όλη την υφήλιο; 
Ετικέτες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Κυρίαρχο το θέαμα
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/4/2024

Εικόνα παλιών καλών εποχών με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου στα Τρίκαλα όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross σε πολύ καλό κλίμα παρόλο που η βροχή προσπάθησε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο όλους τους συμμετέχοντες.

Το θέαμα ήταν μπόλικο και κυριάρχησε ο ανταγωνισμός σε όλες τις κατηγορίες ανταμείβοντας τους θεατές που επισκέφτηκαν την πίστα στον Πρίνο.

Στην MX1 ο Παναγιώτης Κουζής (Honda #338) κυριάρχησε καθαρά και ξάστερα και στους δύο αγώνες με Ράδο (GASGAS #97) και Κρητικό (KTM #160) να παίρνουν την δεύτερη και τρίτη θέση στον πρώτο και αντίστροφα στον δεύτερο σε μία κατά τα άλλα σταθερή τριάδα βάθρου. Ο δεύτερος αγώνας ήταν μάλιστα ένας άθλος και για τους δύο που κλείνουν την τριάδα καθώς υπήρχε στην αρχή του αγώνα ένα αγωνιστικό συμβάν που οδήγησε την πτώση τους και αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Ευτυχώς ανέκαμψαν με τον Ράδο να κάνει εντυπωσιακό αγώνα καλύπτοντας διαφορές και εκμηδενίζοντας αποστάσεις.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Στην γενική κατάταξη της MX1-MX300 κυριάρχησαν και οι Τσάτσος (KTM #411) και Μπάκας (Yamaha #29) που έκλεισαν την πρώτη πεντάδα! Αντίστοιχα ήταν και οι πρώτοι της κατηγορίας τους για το διήμερο ακολουθούμενοι από τον Μπόγρη (KTM #151) που πήρε όμως μία δεύτερη θέση στον δεύτερο αγώνα, στην κατηγορία.

Στην MX2 ο Κανάκης Μάριος (KTM #49) πήρε δύο σημαντικές νίκες και στους δύο αγώνες κρατώντας πίσω του τον Ζούνη (Yamaha #37) ο οποίος ήταν άτυχος σήμερα. Στον έναν αγώνα μία στραβή δισκόπλακα συνέπεια αγωνιστικού συμβάν τον άφησε να παλεύει δίχως εμπρός φρένο ενώ αντίστοιχα στον άλλο αγώνα μία πτώση πολλών αναβατών τον άφησε πίσω και πάλεψε να ανέβει δείχνοντας και για πιο λόγο είναι φαβορί για την νίκη. Ο Φωτάκης (ΚΤΜ #307) έκλεινε και στους δύο αγώνες το σταθερό βάθρο από πλευράς βαθμολογίας με το βαθμολογικό αποτέλεσμα να μην αποτυπώνει την πάλη των τριών για διαφορετικούς λόγους σε κάθε αγώνα, να κρατήσουν την θέση. Ο Κοσμάς Σπύρος (ΚΤΜ #322) πήρε την τέταρτη θέση γενικής και την πέμπτη εξασφάλισε ο Μερκούρης (ΚΤΜ #111) που τρέχει στην ΜΧ125 κατηγορία και οι χρόνοι του είναι αντίστοιχοι της ΜΧ2.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Σημαντικό εδώ πως ο Λυρίου (Fantic #161) που ήταν τέταρτος στον δεύτερο αγώνα και 12ος στον πρώτο δεν κατάφερε, όπως και ο Πρίμος (GASGAS #88) να δείξουν εκείνο για το οποίο ήταν έτοιμοι στην κατάταξη, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα στους θεατές, από τον τρόπο που ανέβαιναν θέσεις μετά την πτώση.

Αντίστοιχα στην ΜΧ125 ο Μερκούρης (ΚΤΜ #111) δεν είχε αντίπαλο ενώ Παπαδάκης (KTM #177) και Ταμβάκος (Yamaha #66) έκαναν τον δικό τους αγώνα εναλλάσσοντας τις θέσεις του βάθρου.

Στην MXOPEN το φαβορί του αγώνα ο Τομαρας (Honda #110) είχε μία τρομερή ατυχία στον πρώτο αγώνα καθώς τον τσίμπησε σφήγκα και ήταν αρκετά άσχημο ώστε να μην ολοκληρώσει τον αγώνα και να μην συνεχίσει αργότερα. Ο Βαγγελάκος (Fantic #112) πήρε μία καθαρή νίκη από εκεί και πέρα με Μπουρικα (Honda #299) και Τζωρα (#46) να ολοκληρώνουν το βάθρο.

Στην MXSenior ο Καρασακαλίδης (GASGAS #177) είχε δύο αναμενόμενα καθαρές νίκες παρότι είχε καιρό να χάσει εκκίνηση, συνήθως κερδίζει χωρίς να χρειάζεται να κάνει ούτε προσπέραση. Ο Πρασσος (ΚΤΜ #12) πήρε δεύτερη θέση της ημέρας με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση και τον Τσιμπρη στην τρίτη θέση του βάθρου με αντίστοιχα μία δεύτερη θέση και μία τέταρτη. Εμβόλιμα εκεί ο Δημήτρης Κεραμιδάς (Suzuki #777) ο συντάκτης Motocross του MOTO που συμπλήρωσε σήμερα τετραψήφιο αριθμό εκκινήσεων σε αντίστοιχα σκέλη και πήρε την τέταρτη θέση γενικής! 1.000 εκκινήσεις είναι ένα φανταστικό νούμερο και μεταφράζεται σε τεράστιο βάθος χρόνου καθώς ας μην ξεχνάμε πως δεν τρέχουμε σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να γίνονται κάθε χρόνο πάνω από είκοσι αγώνες. Για να φτάσει κανείς να συμπληρώσει 1.000 αγώνες στην Ελλάδα πρέπει να τρέχει μία ολόκληρη ζωή και να συμπληρώνει και αγώνες εκτός χώρας, όπως έχει κάνει ο Κεραμιδάς. Την πέμπτη θέση της γενικής πήρε ο Ζερβας (Honda #240) σε μία κατηγορία που δεν στερείται τον συναγωνισμό παρά το όνομά της!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Στην ΜΧ85 ο Χατζάκης (Yamaha #21) πήρε την πρώτη θέση γενικής με δύο καθαρές νίκες και ο Κουκαλιώτης (Yamaha #125) με τον Τσαλικη (Yamaha #114) πήραν τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου κρατώντας πλήρως μπλε όπως φάνηκε πως θα μείνει από την αρχή στα Τρίκαλα.

Στην ΜΧ65 ο Στρούγκης (Yamaha #4) πήρε την νίκη παλεύοντας όμορφα για αυτή με Τσικολη (GASGAS #98) και Φωτοπουλο (Yamaha #911) να κλείνουν τις θέσεις του βάθρου.

Η αγωνιστική τετράδα της MXWOMEN μας κάνει υπερήφανους γιατί κρατά μόνη της μία κατηγορία και αποτελεί την μαγιά για να δούμε να μεγαλώνει, όπως ελπίζουμε όλοι. Οι αδερφές Λάμπρου έκαναν την διαφορά που αναμενόταν με την Ιωάννα στις νίκες και την Αμαλία με δύο δεύτερες θέσεις καθώς έχουν και διαφορετικές μοτοσυκλέτες. Αμφότερες με Yamaha και Ν#7 και Ν#17 αντίστοιχα. Η Δέσποινα Πασαλη (KTM #9) έκανε έναν πολύ όμορφο αγώνα και την τετράδα ολοκλήρωσε με ΚΤΜ SX150 και το Ν#167 η Μπάκα Μαρία σε συνεχή βελτίωση και μία εξαιρετική παρουσία συνολικά.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Ακολουθούν αναλυτικά αποτελέσματα και οι πρώτες φωτογραφίες του ΜΟΤΟ από την σημερινή ημέρα: