FIM World Supercross 2023 - Πρωταθλητές οι Ken Roczen και Max Anstie σε WSX και SX2

Με τις μοτοσυκλέτες των Suzuki και Honda στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου των δυο κατηγοριών
Ken Roczen
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/11/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross του 2023 ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία, με τους Ken Roczen (Suzuki Pipes Motorsport Group) και Max Anstie (Firepower Honda), να κατακτούν τους τίτλους στις κατηγορίες WSX και SX2.

Στην μεγάλη κατηγορία της WSX, o Γερμανός αναβάτης της Suzuki Pipes Motorsport Group κατάφερε να κερδίσει τους δύο από τους τρεις αγώνες της χρονιάς -Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία- εξασφαλίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στο World Supercross που θέλει να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο Supercross Πρωτάθλημα της AMA στις Η.Π.Α. Ο Roczen για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάστηκε να παλέψει σκληρά με τον μεγάλο του αντίπαλο Joey Savatgy ο οποίος μέχρι την Αυστραλία προηγούταν στην βαθμολογία.

FIM World Supercross 2023 - Πρωταθλητές οι Ken Roczen και Max Anstie σε WSX και SX2

Ο αναβάτης της Suzuki, με δύο νίκες και μία τρίτη θέση στο Marvel Stadium της Αυστραλίας κατάφερε να πανηγυρίσει τον back-to-back Παγκόσμιο Τίτλο στο WSX μπροστά στους 45.000 θεατές.

FIM World Supercross 2023 - Πρωταθλητές οι Ken Roczen και Max Anstie σε WSX και SX2

Στην κατηγορία SX2, ο περσινός πρωταθλητής Shane McElrath δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Αυστραλία καθώς μία πτώση στον πρώτο αγώνα τον έθεσε νωρίς εκτός μάχης. Στον αντίποδα ο Max Anstie (Firepower Honda, φωτό άνω) έκανε το απόλυτο κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες μπροστά στο αυστραλιανό κοινό. Η απόδοση του Βρετανού αναβάτη στη χώρα των καγκουρό ήταν αρκετή για να του φέρει τον πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο στην κατηγορία SX2 του World Supercross με την ομάδα της Firepower Honda.

Ετικέτες

MXGP 2025 11ος γύρος - Λετονία: Μεγάλος νικητής ο Jeffrey Herlings

MX2: Πέρασε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης ο Simon Langenfelder
Herlings
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/6/2025

Ο Jeffrey Herlings, πήρε την ένατη συνολική νίκη του και παράλληλα την τρίτη συνεχόμενη σε αυτή τη πίστα, ολοκληρώνοντας ένα τέλειο Σαββατοκύριακο για τον Ολλανδό. Ο Lucas Coenen σημείωσε πρόοδο στην καταδίωξη του Romain Febvre, αν και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος MXGP της Kawasaki Racing Team έσωσε τη μέρα με ένα ακόμη βάθρο στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης.

Στο Kegums της Λετονίας χτύπαγε η καρδιά του Motocross το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς το MXGP της Λετονίας αποτελούσε τον 11ο αγώνα της χρονιάς για το MXGP 2025. Η υγρασία από την βροχή που προηγήθηκε έκανε το μαλακό έδαφος ιδιαίτερα βαρύ, δοκιμάζοντας την αντοχή και την ικανότητα των αναβατών στο μέγιστο!

MXGP

Η μάχη ξεκίνησε αμέσως μεταξύ των Coenen και Herlings στην πρώτη στροφή, με τον Febvre να ακολουθεί. Ενώ αργότερα ο Brian Bogers προσπέρασε τον Febvre. Ο Herlings προσπάθησε να ξεφύγει μπροστά, ενώ όσο κι αν προσπάθησε, ο Febvre δεν μπόρεσε να περάσει τον Bogers, ο οποίος οδηγούσε όπως θα έπρεπε να κάνει ένας πραγματικός master στην άμμο.

Τελικά ο Herlings κράτησε τη νίκη με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον Coenen, με τον Coldenhoff να είναι τρίτος αλλά 56 δευτερόλεπτα πίσω τους! Οι Fernandez και Bogers συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, με τον Febvre να παίρνει την 6η θέση.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Coenen κατάφερε να κρατήσει τον Febvre σε απόσταση, ο οποίος με τη σειρά του έπρεπε να κρατηθεί μπροστά από τον Bonacorsi, με τους Fernandez και Geerts να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα στο τέλος του πρώτου γύρου.

Ο Fernandez έκανε ένα εκπληκτικό πέρασμα από την εξωτερική πλευρά του Bonacorsi για την τέταρτη θέση στον δεύτερο γύρο, ενώ δύο γύρους αργότερα ο Geerts πέρασε επίσης τον Ιταλό στο ίδιο τμήμα.

Ο Febvre πλησίασε τον Coenen για την μάχη της δεύτερης θέσης περίπου στα μισά του αγώνα, αλλά ο Βέλγος αποδείχθηκε ικανός να κρατήσει τον αντίπαλό του πίσω του. Ο Lucas Coenen ήταν δεύτερος στη γενική κατάταξη για τέταρτο συνεχόμενο GP, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις 26 βαθμούς πίσω από τον Febvre στο πρωτάθλημα.

ktm

 

Ωστόσο και πάλι ο βασιλιάς του Kegums δεν μπορούσε να πιαστεί, καθώς ο Jeffrey Herlings ολοκλήρωσε το τέλειο Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας  "Ας το επαναλάβουμε άλλες εννέα φορές, ε; Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη νίκη. Ο Lucas πίεσε σκληρά και στους δύο αγώνες, οπότε τα εύσημα και σε αυτόν, αυτοί οι τύποι οδηγούν πολύ δυνατά. Είμαι χαρούμενος που βγήκα πρώτος και ανυπομονώ για τον επόμενο αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας, αλλά δεν θα είναι εύκολο, γιατί όλοι βελτιώνονται. Απλά συνεχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, σας ευχαριστώ!"

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MXGP:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Romain Febvre

Kawasaki

530

2

Lucas Coenen

KTM

504

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

362

4

Maxime Renaux

Yamaha

347

5

Ruben Fernandez

Honda

338

6

Tim Gajser

Honda

305

7

Andrea Bonacorsi

Fantic

300

8

Calvin Vlaanderen

Yamaha

284

9

Jeffrey Herlings

KTM

279

10

Jeremy Seewer

Ducati

253

 

MX2

Η κατηγορία MX2 ήταν για άλλη μια φορά απρόβλεπτη, αλλά επιτέλους το 2025 η ταχύτητα του Sacha Coenen απέδωσε καρπούς και πήρε την πρώτη του νίκη στο Grand Prix της σεζόν για την Red Bull KTM Factory Racing.

Στον πρώτο αγώνα, κυριάρχησε ο Sacha Coenen (KTM), με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Simon Langenfelder (KTM) να παίρνει την δεύτερη θέση και τον Liam Everts (Husqvarna) να συμπληρώνει το βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Simon Langenfelder είχε μία πτώση στον τελευταίο γύρο, χωρίς ευτυχώς μεγάλες συνέπειες καθώς πήρε την τρίτη θέση, πίσω από τον δεύτερο Sacha Coenen και τον νικητή του αγώνα Kay de Wolf(Husqvarna).

Ο Sacha Coenen δήλωσε "Είναι πολύ ωραίο να βρίσκομαι ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ήταν ένα σταθερό Σαββατοκύριακο. Μόλις στις κατατακτήριες δοκιμές είχα μια μικρή σύγκρουση με τον συναθλητή μου, αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Περάσαμε τους αγώνες με καλές εκκινήσεις και δυνατή οδήγηση και είμαστε χαρούμενοι που φεύγουμε από εδώ με τη νίκη στη γενική κατάταξη. Ανυπομονούμε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική για το υπόλοιπο της σεζόν".

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MX2:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Simon Längenfelder

KTM

515

2

Andrea Adamo

KTM

488

3

Kay de Wolf

Husqvarna

478

4

Liam Everts

Husqvarna

419

5

Sacha Coenen

KTM

389

6

Thibault Benistant

Yamaha

378

7

Camden Mc Lellan

TRI

324

8

Valerio Lata

Honda

265

9

Cas Valk

KTM

253

10

Ferruccio Zanchi

Honda

220