Ducati Desmo450 MX: Έφτασε η μεγάλη στιγμή! 1ος αγώνας στο MXGP Ολλανδίας με Cairoli!

Για να δούμε σε τι επίπεδο θα είναι η Desmo450 MX σε σχέση με τον ανταγωνισμό!
motomag MXGP – Cairoli και Ducati Desmo450 MX θα κάνουν ντεμπούτο στην Ολλανδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/8/2024

Πριν από λίγες ημέρες η Ducati υπέγραψε με τον Jeremy Seewer και τον Mattia Guadagnini ώστε να ηγηθούν της ιταλικής προσπάθειας στο MXGP το 2025, ωστόσο αυτός που θα δώσει το βάπτισμα του πυρός στην Desmo450 MX στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν θα είναι άλλος από τον Antonio Cairoli, με τον Ιταλό να κάνει μία wildcard εμφάνιση στο GP της Ολλανδίας τις προσεχείς ημέρες.

Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Cairoli, στις 17 και 18 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει ένα ιστορικό ντεμπούτο για την Ducati καθώς θα δούμε για πρώτη φορά το νεότευκτο motocross μοντέλο της εταιρείας του Borgo Panigale -το οποίο θα βρεθεί από την επόμενη χρονιά στο MXGP- να αγωνίζεται ενάντια στον μεγάλο αντίπαλο, τις μάρκες του Pierer που όχι πολύ καιρό πριν, ζήτησε να εξαγοράσει την Ducati.

MXGP – Cairoli και Ducati Desmo450 MX θα κάνουν ντεμπούτο στην Ολλανδία

Το ότι η Ducati επέλεξε να αγωνιστεί φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross δεν είναι τυχαίο, αντιθέτως είναι αναμενόμενο καθώς οι Ιταλοί πρέπει να συλλέξουν δεδομένα και να δοκιμάσουν στην πράξη και την αξιοπιστία του νέου τους μοντέλου σε πραγματικές συνθήκες πίεσης και σκληρού ανταγωνισμού. Καλά τα τεστ και οι αγώνες του Ιταλικού πρωταθλήματος που έχουν ήδη συμμετάσχει και τους βλέπουμε με τον Alessandro Lupino, ωστόσο το επίπεδο του ΜΧGP είναι τελείως διαφορετικό.

Όσον αφορά τώρα το Desmo450 MX τα τεχνικά στοιχεία ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς το μοντέλο είναι σε στάδιο εξέλιξης ωστόσο γνωρίζουμε πως το motocross μοντέλο διαθέτει δεσμοδρομικό σύστημα για τον έλεγχο των βαλβίδων του κινητήρα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η ισχύς θα είναι από 60 έως 70 ίππους.

MXGP – Cairoli και Ducati Desmo450 MX θα κάνουν ντεμπούτο στην Ολλανδία

Το πλαίσιο είναι αλουμινίου, οι αναρτήσεις προέρχονται από την Showa και τα φρένα από την Brembo. Συνεργάτης σε αυτό το νέο αγωνιστικό ταξίδι της Ducati στην mx σκηνή είναι και η Akrapovic η οποία έχει δημιουργήσει την εξάτμιση για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Όπως και να έχει σε λίγες ημέρες θα δούμε τι μπορεί να κάνει το Desmo450 MX σε σχέση με τον ανταγωνισμό ενώ άπαντες περιμένουν να δουν σε τι αγωνιστικό επίπεδο βρίσκεται ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Antonio Cairoli.

MXGP – Cairoli και Ducati Desmo450 MX θα κάνουν ντεμπούτο στην Ολλανδία

Ετικέτες

MXGP, Ολλανδία: Κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον Jeffrey Herlings – Καλπασμός Triumph στην ΜΧ2 [Video]

Ο Ολλανδός κυριάρχησε απόλυτα για τέταρτο συνεχόμενο Grand Prix μπροστά στους συμπατριώτες του
jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/8/2026

Τελευταία φορά που κάποιος κατάφερε να κόψει μερικούς βαθμούς από τον επελαύνοντα Jeffrey Herlings (Honda) ήταν πριν περίπου έναν μήνα στο Αγγλικό GP, ενώ η προηγούμενη φορά που ο Ολλανδός δεν πήρε τη νίκη και στα δύο σκέλη του αγώνα μας πάει ακόμη πιο πίσω, στις αρχές Ιουλίου και τη Νότια Αφρική.

Έκτοτε ο Herlings δείχνει πλήρως αναζωογονημένος πάνω στη νέα του μοτοσυκλέτα και στα τελευταία τέσσερα Grand Prix έχει πάρει το απόλυτο των βαθμών: 60 στο σύνολο, 10 από την προκριματική φάση και από ένα 25άρι σε κάθε σκέλος.

mxgp arnhem

Φτάνοντας στον 16ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, ο Herlings είχε μια σπουδαία διοργάνωση μπροστά του, καθώς η δράση μας έφερε στην αμμώδη πίστα Motorsportpark Gelderland Midden κοντά στην πόλη Arnhem της Ολλανδίας, με ένα θερμότατο κοινό συμπατριωτών του να τον στηρίζει καθώς πλησιάζει ολοταχώς προς το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP – και να ισοφαρίσει τα τρία ΜΧ2 που επίσης κατέχει.

Ο Lucas Coenen (KTM) επέστρεψε από απουσία λόγω τραυματισμού για να δοκιμάσει να τρέξει, ωστόσο μετά από μια πτώση στα χρονομετρημένα του Σαββάτου (22/8) ο Βέλγος δεν έδωσε εν τέλει το παρών στον αγώνα της Ολλανδίας.

Στο μεταξύ οι θεατές είχαν πολλά να υποστηρίξουν και να πανηγυρίσουν και, εκτός του Herlings, ένας άλλος συμπατριώτης τους φρόντισε να τους δώσει λόγους να πανηγυρίζουν. Ο λόγος για τον Kay de Wolf (Husqvarna), o οποίος τερμάτισε δύο φορές δεύτερος πίσω από τον Herlings, σκαρώνοντας ένα ονειρεμένο 1-2 ως δωράκι για τους Ολλανδούς φιλάθλους.

kay de wolf
Kay de Wolf (Husqvarna, MXGP)

Στον πρώτο αγώνα της MXGP ο Herlings τα βρήκε σκούρα, έχοντας ξεκινήσει με ένα λάθος που παραλίγο να οδηγήσει σε πτώση και εξαιτίας του οποίου έμεινε τρίτος στον πρώτο γύρο. Χρειάστηκε να δώσει μια δυνατή μάχη με τον de Wolf, που οδηγούσε ως τότε τον αγώνα, μέχρι τον 12ο γύρο όταν πέρασε μπροστά και δεν ξανασχολήθηκε με τα τεκταινόμενα πίσω του.

Δεύτερος τερμάτισε ο de Wolf και τρίτος ο Tim Gajser (Yamaha), που δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την τριάδα του βάθρου.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP o Herlings έκανε ιδανική εκκίνηση, πήρε τη Holeshot και οδήγησε τον αγώνα από την αρχή ως το τέλος του. Ο μόνος που προσπάθησε να τον απειλήσει ήταν ο de Wolf, ο οποίος χρειάστηκε να παλέψει πολύ για να ξεμπερδέψει από το πλήθος ως δεύτερος του αγώνα και στο τέλος έδειχνε πως θα μας χάριζε μια μονομαχία για τη νίκη, πλησιάζοντας τον Herlings στο 1,5 δευτερόλεπτο με τρεις ακόμη γύρους να απομένουν.

tom vialle
Tom Vialle (Honda, MXGP)

Κάπου εκεί ήρθε το λάθος για τον de Wolf, το οποίο δεν του κόστισε μεν τη δεύτερη θέση καθώς είχε χαώδη διαφορά από τον τρίτο, αλλά ουσιαστικά τέλειωσε κάθε ελπίδα να ζορίσει τον πρωτοπόρο στο τέλος του αγώνα.

Έτσι πίσω από το σταθερό δίδυμο Herlings-De Wolf στις δύο πρώτες θέσεις, το βάθρο του σκέλους συμπληρώθηκε από τον ομόσταυλο του Herlings, Tom Vialle (Honda).

Στο συνολικό αποτέλεσμα του Ολλανδικού MXGP, ο Herlings ήταν πρώτος με το απόλυτο των βαθμών (60), ο de Wolf δεύτερος και ο Vialle τρίτος.

Στην κατάταξη ο Herlings έφτασε στους 795 βαθμούς, με τον πρωταθλητή Romain Febvre (Kawasaki) δεύτερο στους 652 και τον Gajser τρίτο στους 611. Με την άνεση των 143 βαθμών που απολαμβάνει ο Herlings, στον επόμενο αγώνα στην Τουρκία θα έχει την πρώτη του ευκαιρία να εξασφαλίσει τον τίτλο πέραν κάθε αριθμητικής αμφιβολίας.

ΜΧ2

camden mc lellan
Camden Mc Lellan (Triumph, MX2)

Στην κατηγορία των 250 κυβικών η Triumph συνεχίζει την επέλασή της, έχοντας και τους δύο αναβάτες της σε μεγάλη φόρμα και μέσα στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, γεγονός που την χρίζει ως φαβορί και στην κατάταξη των Κατασκευαστών.

Στην Ολλανδία οι Guillem Farres και Camden Mc Lellan ανέβασαν ξανά και τις δύο TF 250-X τους στο βάθρο, με τον Mc Lellan να αναδεικνύεται νικητής του αγώνα, τερματίζοντας πρώτος και δεύτερος στα δύο σκέλη του αγώνα.

liam everts
Liam Everts (Husqvarna, MX2)

Ομοίως ο Farres πήρε την τρίτη θέση στο σύνολο του Ολλανδικού Grand Prix με δύο τρίτες θέσεις στα σκέλη του, ενώ μεταξύ τους τερμάτισε ο Liam Everts (Husqvarna) με μια νίκη (2ο σκέλος) και μια τέταρτη θέση (1ο σκέλος).

guillem farres
Guillem Farres (Triumph, MX2)

Έτσι στην βαθμολογία της ΜΧ2 ο Farres διατηρεί την πρωτιά του με 749 βαθμούς, δεύτερος ακολουθεί ο Sacha Coenen (KTM) με 724 και τρίτος καταδιώκει ο Mc Lellan με 712.

Απομένουν τρεις αγώνες ως το τέλος της σεζόν, με τον επόμενο στις 6 Σεπτεμβρίου στην Afyonkarahisar της Τουρκίας.