FIM Junior Motocross World Championship Μεγαλόπολη με Osterhagen, Barbieri και Katona στους τίτλους

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας παγκοσμίου στην Μεγαλόπολη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/8/2021

Οι Osterhagen, Barbieri και Katona στέφθηκαν πρωταθλητές στις κατηγορίες ΜΧ125, ΜΧ85 και ΜΧ65 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε εχθές στην Μεγαλόπολη. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior Motocross αποτελείται από έναν αγώνα και διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική τοποθεσία, με εξαίρεση πέρσι εξαιτίας της πανδημίας. Μετά από συστηματικές προσπάθειες ετών για την προσέλκυσή του εδώ, φέτος διοργανώθηκε στην Μεγαλόπολη που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν παγκόσμιες διοργανώσεις.

Στην κατάταξη των εθνών η ομάδα της Ιταλίας θριάμβευσε με αναβάτες τους Valerio Lata, Mattia Barbieri και Andrea Uzzellini, ακολουθούμενη από την ομάδα της Ουγγαρίας με δυνατούς εκπροσώπους τους Bence Pergel, Noel Zanocz και Aaron Katona. Τρίτη η ομάδα της Ολλανδίας με αντίστοιχους δυνατούς εκπροσώπους τους Kay Karssemakers, Lotte Van Drunen και Dex Van Den Broek. Τέταρτη η ομάδα της Γαλλίας, που συνήθως έχει πολύ καλύτερη επίδοση, όπως και η Ισπανία που έκλεισε την πεντάδα. Αντίστοιχα η ομάδα της Εσθονίας κέρδισε το έπαθλο Ride Green Gup για την αφοσίωση που έδειξαν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ125 ο Bence Pergol πήρε την Fox Holeshot αλλά ο Osterhagen ανέκαμψε κατευθείαν από τον πρώτο κιόλας γύρο περνώντας μπροστά και οδηγώντας τον αγώνα μέχρι και την καρό σημεία στην πρώτη του νίκη. Ο Raul Sanchez έχασε την δεύτερη θέση όταν είχε επαφή με έναν πιο αργό αναβάτη, και ο Γεώργιος Βαγενάς παραλίγο να πέσει αλλά κατάφερε να παραμείνει στον αγώνα. Ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ85, Valerio Lata της MRT Racing Team KTM πήρε τελικά την δεύτερη θέση εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του έδωσε στο πιάτο ο Sanchez.

Στον δεύτερο αγώνα ο Osterhagen πήρε την δεύτερη Fox Holeshot και ασταμάτητος οδηγώντας χωρίς λάθη κράτησε τον έλεγχο του ρυθμού μένοντας στην κεφαλή και σε αυτό τον αγώνα φέρνοντας την FANTIK και την ομάδα της Νορβηγίας στην πρώτη θέση μπαίνοντας πρωταθλητής στα 125cc Junior World Champion. Πίσω του διεξαγόταν μία φοβερή μάχη με τον Kay Karssemakers και τον Lata για την δεύτερη θέση που κυνηγούσαν ο ένας τον άλλο σε όλο τον αγώνα με τελική επικράτηση του Lata που αυτή την φορά κέρδισε δικαιωματικά την δεύτερη θέση με καθαρή αναμέτρηση. Τρίτος στο πρωτάθλημα αναδείχτηκε ο Karssemakers.

Σε αυτό τον αγώνα βαθμό πήρε και ο Μάριος Κανάκης, ο μοναδικός Έλληνας που πήρε βαθμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τερματίζοντας στην 23η θέση της γενικής κατάταξης στον πρώτο αγώνα έπειτα από πτώση και 20ος στον δεύτερο αγώνα στον οποίο όμως είχε χάσει την προθέρμανση. Ο Κανάκης είναι 2 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας και έχει κερδίσει και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα με τα Ελληνικά χρώματα εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ωστόσο πήρε μέρος στο FIM Junior Motocross με σημαία Βουλγαρίας και μέσω της Ομοσπονδίας της Βουλγαρίας καθώς δεν συμμετείχε φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα.

Ένας από τους καλύτερους νέους Έλληνες αναβάτες δεν θα είχε συμμετάσχει στον πρώτο αγώνα MXGP Junior που έγινε στην χώρα του αν δεν τύχαινε να έχει και Βουλγάρικη υπηκοότητα και έτσι να εκπροσωπήσει τελικά την Βουλγαρία. Να σημειώσουμε πως ο Κανάκης αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα έξι χρόνια και εκτός από δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος και πρωταθλητής Βαλκανίων με την ελληνική σημαία, έχει πλήθος νικών και τίτλων σε διάφορες διοργανώσεις.

Πρώτος Έλληνας με συμμετοχή της ΑΜΟΤΟΕ ήταν ο Καμαρινός Παυλόπουλος που οδήγησε εκπληκτικά και στους δύο αγώνες τερματίζοντας 25ος και 23ος γενικής κατάταξης. Ακολουθούμενος από τους Σωτήριο Θεοδωρίδη, Βαγκελακάκη Σταύρο, Γεώργιο Γκαλίπη, Γεώργιο Βαγενά και Άγγελο Τάσση.

Η ελληνική πραγματικότητα αναγάγει την προσπάθεια όλων των Ελλήνων αναβατών ανεξαιρέτως σε έναν άθλο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα άθλημα μηχανικού αθλητισμού που το κόστος που αντέχει κανείς να σηκώσει στις πλάτες του βοηθά και το αποτέλεσμα.

Από την θέση του παγκόσμιου πλέον πρωταθλητή Junior ο Haakon Osterhagen δήλωσε "Νίκησα τα πάντα εκτός από την holeshot στον πρώτο αγώνα. Μετά τον πρώτο αγώνα που εξαντλήθηκα εξαιτίας της ζέστης προετοιμάστηκα για αυτό που θα ακολουθούσε και έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία για εμένα και την χώρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους χορηγούς μου και όλους όσους με υποστήριξαν».

Βαθμολογία πέντε πρώτων πρωταθλήματος 125cc Junior World Championship:

1. Haakon Osterhagen 50 pts, 2. Valerio Lata 44 pts, 3. Kay Karssemakers 34 pts, 4. Andrea Viano 29 pts, 5. Karlis Alberts Reisulis 29 pts.

Στην ΜΧ85 ο Martins Janis Reisulis πήρε την πρώτη Fox Holeshot καταφέρνοντας να ξεφύγει από πτώση πολλών αναβατών στην πρώτη στροφή. Ο Reisulis οδήγησε όλο τον αγώνα με συνεχή πίεση από τον Marek Vitezslav, περσινό πρωταθλητή της ΜΧ65 μέχρι που έμεινε από καύσιμο στον τελευταίο γύρο και έτσι ο Vitezslav πήρε την νίκη με τον Noel Zanocz finished να ακολουθεί και τρίτο τον Mattia Barbieri.

Στον δεύτερο αγώνα της ΜΧ85 ο Vitezslav που είχε ήδη κερδίσει την Fox Holeshot οδήγησε την κούρσα κάτω από συνεχή πίεση του Barbieri. Ο Τσέχος κράτησε όλες τις επιθέσεις, μέχρι που ο Ιταλός έκανε μία ριψοκίνδυνη προσπέραση που τελικά απέδωσε και του έδωσε την νίκη. Κάνοντας το 3-1 ο Barbieri ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 85cc καθώς κέρδισε την ισοβαθμία με τον Vitezslav που έκανε το 1-3. Τρίτος ο Zanocz που ήρθε 2ος και 5ος στους δύο αγώνες. Από πλευράς Ελλήνων ο Σωτήρης Φωτάκης ήρθε στην 29η θέση και ο Μερκούρης Κωνσαντίνος στην 38η κατά τον πρώτο αγώνα και 32ος και 35ος αντίστοιχα στον δεύτερο αγώνα.

Από την θέση του παγκόσμιου κυπελλούχου στα 85 ο Mattia Barbieri δήλωσε: "Είμαι χαρούμενος να είμαι στο βάθρο μετά από μία πολύ καλή μάχη με τον Τσέχο αναβάτη. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την Ιταλική ομάδα, τους χορηγούς μου και την οικογένειά μου».

Βαθμολογία πέντε πρώτων 85cc Junior World Cup: 1. Mattia Barbieri 45 pts, 2. Vitezslav Marek 45 pts, 3. Noel Zanocz 38 pts, 4. Markuss Ozolins 34 pts, 5. Simone Mancini 33 pts.

Στην ΜΧ65 ο Andrea Uccellini πήρε την Fox Holeshot και οδηγούσε άνετα τον αγώνα μέχρι και δύο γύρους πριν το τέλος όταν ο Aaron Katona έκανε την επίθεσή του και πέρασε εμπρός με τον Uccellini δεύτερο και τον Sleny Goyer τρίτο.

Ο δεύτερος αγώνας εξελίχθηκε καρμπόν με τον πρώτο, με τον Uccellini να κερδίζει την Fox Holeshot και να ελέγχει την κούρσα μέχρι να περάσει ο Katona και αυτή την φορά ο Goyer μπήκε δεύτερος με τρίτο τον Uccellini. Με δύο νίκες ο Katona πήρε τον τίτλο με την δεύτερη θέση στον Goyer και τον Uccellini τρίτο.

Πλούσιες συμμετοχές εδώ με τον Γεώργιο Χατζάκη στην 32η γενικής, Ανδρέα Τρακαδα στην 33ο, Δημήτριο Τζορτζόπουλο 35ο, Γεώργιο Τσαλίκη 36ο και Σόλωνα Τριανταφιλλόπουλο 37ο.

Στον δεύτερο αγώνα ο Γεώργιος Χατζάκης ήρθε στην 28η θέση γενικής, ακολουθούμενος από τον Δημήτριο Τζορτζόπουλο 29ο και τον Γεώργιο Τσαλίκη 30. 32ος ο Σόλωνας Τριανταφιλλόπουλος και 35ος ο Τρακαδας Ανδρέας.

Από την θέση του παγκόσμιου κυπελλούχου στα 65cc ο Aaron Katona δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα που έφερε.

Βαθμολογία πέντε πρώτων 65cc Junior World Cup: 1. Aaron Katona 50 pts, 2. Sleny Goyer 42 pts, 3. Andrea Uccellini 42 pts, 4. Leo Diss-Fenard 32 pts, 5. Dex Van De Broek 30 pts.

Το FIM Junior Motocross World Championship στην Μεγαλόπολη έγινε με τις χειρότερες συνθήκες από πλευράς καιρού, καθώς ο καύσωνας είναι το μόνο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να πάρει προφύλαξη, ακόμη κι όταν υπάρχει πρόγνωση. Αντιθέτως για αυτό ακριβώς τον λόγο δόθηκε σήμα για εκκίνηση από τις 07:30 το πρωί ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, σύμφωνα με την μαρτυρία εκπροσώπου του περιοδικού ΜΟΤΟ που ήταν παρόν και έζησε τον αγώνα από κοντά. Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού για πάνω από δύο δεκαετίες και με το πλέον πλούσιο βιογραφικό σε συμμετοχές ανά τον κόσμο, χώρια τους τίτλους, ο Δημήτρης Κεραμιδάς που έδωσε το ρεπορτάζ, δεν χρειάζεται συστάσεις. Το δύσκολο αυτό πρωινό ξύπνημα, που για να πάρουν εκκίνηση στις 07:30 σημαίνει πως έπρεπε να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα την προετοιμασία τους δεν θα είχε γίνει άδικα αν η διοργάνωση είχε καταφέρει να προετοιμάσει την πίστα στον χρόνο που η ίδια αποφάσισε να κάνει. Πράγμα που δεν συνέβη κρατώντας αρκετή ώρα τους αναβάτες στην εκκίνηση μέχρι να τους στείλει πίσω δίνοντας τους νέο χρόνο, που ακόμη και τότε όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει. Αυτό το συνεχές μπρος-πίσω μέχρι να προετοιμάσουν την πίστα από τα σημεία λάσπης που είχαν δημιουργηθεί από την κατάβρεξη ώστε να γλιτώσουν την σκόνη αργότερα, δημιούργησε πολλά παράπονα στους συμμετέχοντες που έχουν συνηθίσει να τρέχουν σε μόνιμες πίστες που όλα διεξάγονται στην εντέλεια.

Παράλληλα υπήρχαν μαρτυρίες για προβλήματα και στο πλυντήριο των μοτοσυκλετών που είναι απαραίτητη διαδικασία για την προετοιμασία πριν τον αγώνα φτάνοντας μάλιστα σε διαπληκτισμούς μεταξύ των ομάδων. Φαίνεται πως το πρόβλημα ήταν ο περιορισμένος χώρος για κάθε ομάδα και ταυτόχρονα και η παροχή νερού όταν έκαναν όλοι χρήση του πλυντηρίου, κάτι που χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα καθώς ο χρόνος πιέζει για να βρεθείς στην μπάρα της εκκίνησης. Για μία παγκόσμια διοργάνωση αυτές δεν είναι λεπτομέρειες, ιδιαίτερα το ζήτημα της πρωινής εκκίνησης και δημιουργούν κακό προηγούμενο σε έναν διαφορετικό αγώνα, εκείνον της ανάληψης της διοργάνωσης μία επόμενη φορά. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες των διοργανωτών ήταν τεράστιες καθώς ο καύσωνας έκανε τα πράγματα υπερβολικά δύσκολα. Η αγωνιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα διακόπτεται τον Αύγουστο ακριβώς για να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός πως όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με το θερμόμετρο να βρίσκεται στους 43ο βαθμούς Κελσίου αναγάγει το εγχείρημα σε πραγματικό άθλο για όλους και φυσικά για τους νεαρούς αναβάτες.

Μην ξεχνάμε πως ο αγώνας αυτός ήταν να γίνει το 2020 και δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί μέχρι και αργά μέσα στο 2021, καθώς δεν υπήρχε σαφές πλαίσιο για το αν θα επιτραπούν τελικά οι αγώνες, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Ακολουθεί σημερινό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, στην πίστα της Μεγαλόπολης, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior MotoCross (ΜΧ) 2021, με συμμετοχή 129 αθλητών και αθλητριών από 23 χώρες.

Την Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης έλαβε χώρα η τελετή έναρξης και το Σάββατο 31 Ιουλίου έγιναν οι προκριματικοί αγώνες. Την Κυριακή 1η Αυγούστου από τις 11.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα διενεργήθηκε η τελική φάση των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και στις 5 το απόγευμα ακολούθησαν οι απονομές στους παγκόσμιους πρωταθλητές των κατηγοριών MX 65, MX85, MX125.

Τις προσπάθειες των αθλητών κατά το διήμερο αυτό παρακολούθησε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε -μεταξύ άλλων- στον χαιρετισμό του:

“Με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επενδύουμε στην πίστα Motocross της Μεγαλόπολης. Φιλοδοξούμε και θα το κάνουμε πράξη, ώστε η εγκατάσταση αυτή να γίνει, μαζί με τα συνοδά έργα, ένα σύγχρονο αγωνιστικό συγκρότημα για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, το mountain bike, το 4x4 και πολλά άλλα”.

“Η Μεγαλόπολη, η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προσελκύσει τα βλέμματα των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού απ’ όλο τον κόσμο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας”, επισήμανε από την πλευρά του στον δικό του χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκας.

Ας σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ώστε η πίστα motocross της Μεγαλόπολης να φιλοξενεί τακτικά διοργανώσεις πανελλαδικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

To σημαντικό αυτό παγκόσμιο γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού έγινε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου Μεγαλόπολης, της ΔΕΗ, της ΑΜΟΤΟΕ (Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας) και των δύο αθλητικών σωματείων που διοργανώνουν τον εν λόγω αγώνα τον Αρη Πεντέλης και την AΛΜΑ (Αγωνιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού) Μεγαλόπολης, καθώς και με τη βοήθεια εθελοντών και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

\

 

 

Αποτελέσματα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα MOTOCROSS Τρίκαλα MEGA GALLERY 2024!

Πάνω από 2.000 φωτογραφίες με όλη την δράση!
MEGA GALLERY MX TRIKALA 2024
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/4/2024

Ο φανταστικός αγώνας στα Τρίκαλα, ο δεύτερος για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024, είχε μπόλικο θέαμα με τον καιρό να δυσκολεύει τους αναβάτες ακόμη και κατά την προσέλευσή τους στην περιοχή, την προηγούμενη ημέρα.

Ωστόσο η προσαρμογή στις συνθήκες και η άμεση αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, οδήγησαν σε ομαλή διεξαγωγή και σε ένα όμορφο κλίμα που με την σειρά του έφερε μπόλικο θέαμα. Αυτό που αποτυπώνεται με τον μοναδικό πλέον τρόπο του ΜΟΤΟ!

Το ρεπορτάζ του Σαββάτου είναι εδώ:

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2ος αγώνας Τρίκαλα: Απίστευτα πολλές συμμετοχές σε δύσκολες συνθήκες

Το ρεπορτάζ της Κυριακής με όσα έγιναν στους αγώνες και τα αποτελέσματα είναι εδώ:

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Τρίκαλα 2ος αγώνας: Πλήθος αναβατών σε δυνατό αγώνα!

Δείτε τώρα την ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ από τα ΤΡΙΚΑΛΑ:

 

motomag Suzuki Racing For You – Εργοστασιακός αναβάτης για έναν αγώνα και όμως είναι αλήθεια