Η Εθνική μας ομάδα έρχεται 11η στο Motocross των Ευρωπαϊκών Εθνών 2024

Ιδρώνουν οι Γάλλοι, γεύονται το τρόπαιο οι Ιταλοί και μαζεύει πολύτιμες εμπειρίες η Ελλάδα
MXOEN 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/9/2024

Μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Motocross είναι αυτή των Ευρωπαϊκών Εθνών, όπου συμμετέχουν νέοι σε ηλικία αναβάτες, με πρωτοπόρους τους Γάλλους ως υπερασπιστές του τίτλου. Το 2024 οι Γάλλοι όμως βρέθηκαν να ιδρώνουν σε αυτό τον αγώνα, καθώς, οι Ιταλοί κερδίζοντας τα τρία από τα τέσσερα σκέλη είχαν πλεονεκτική θέση παίρνοντας στο τέλος την πρωτιά. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Εθνικής μας στην πίστα TCS Racing Park, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας κλείνοντας το Σαββατοκύριακο με μια 11η θέση γενικής από τις 13 ομάδες που συμμετείχαν. Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή των γυναικών όπως καταλαβίνει κανείς και από τον αριθμό των 10 ομάδων που πήραν μέρος.

Ο αναβάτης της Ε.Ο.Μ Σωτήρης Φωτάκης #41 έτρεξε πάνω στη σέλα μιας ΚΤΜ 250 και έφερε ως καλύτερες θέση μια 14η και 15η θέση στα αντίστοιχα σκέλη. Ο Λευτέρης Παπαδάκης #42 αγωνίστηκε κι αυτός με μια KTM των 125 κυβικών εκατοστών, ενώ ήταν ο μεγάλος άτυχος της ημέρας αντιμετωπίζοντας μηχανικά προβλήματα και στα δύο σκέλη. Η θέληση του να συνεχίσει να προσπαθεί αντιμετωπίζοντας μηχανικό πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του, ώστε να δώσει κάποιους βαθμούς στην ομάδα του, του έδωσε δύναμη, τερματίζοντας τελικά το δεύτερο σκέλος στην 25η θέση.

Ο Έρμής Χατζηβασιλείου #44 με KTM και ο Γιώργος Κουκαλιώτης #43 με Yamaha στα 85 κυβικά εκατοστά, παρά το νεαρό της ηλικίας τους έδωσαν σκληρές μάχες μαζεύοντας πολύτιμες εμπειρίες, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 18 και 17 στα δύο σκέλη του αγώνα για τον Ερμή, και δύο 22ες θέσεις για τον Γιώργο. Η Εθνική ομάδα φεύγει από το Βουκουρέστι με περισσότερη γνώση σε τέτοιου είδους αγώνες συλλέγοντες αρκετά δεδομένα για καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.

Η ΑΜΟΤΟΕ συγχαίρει τους αθλητές και τους συνοδούς τους για την προσπάθεια, την παρουσία τους στον αγώνα, τη λειτουργία και συνοχή της ομάδας κατά τη διάρκεια του μεγάλου διεθνή αγώνα.

Ετικέτες

ΑΜΑ Supercross 2026, 8oς Γύρος, Daytona: Ιστορικό ρεκόρ για τον Eli Tomac

Κυριαρχία Hammaker στην κατηγορία 250 East
AMA SMX 2026 Rnd 8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/3/2026

Ο Eli Tomac έγραψε ιστορία στη Daytona με την όγδοη νίκη του στην πίστα, ξεπερνώντας κάθε άλλον αθλητή στην ιστορία, σε μια βραδιά γεμάτη ένταση, μάχες και ανατροπές στον 8ο γύρο του 2026 Monster Energy SMX World Championship.

Το Daytona Speedway φιλοξένησε την 56η διεξαγωγή του Daytona Supercross μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό. Και η βραδιά ανήκε ολοκληρωτικά στον ρέκορντμαν Eli Tomac.

450SMX – Ο Tomac στην κορυφή όλων

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing κατέκτησε την τέταρτη φετινή του νίκη στην κατηγορία 450SMX και 57η της καριέρας του, καταφέρνοντας να γίνει ο πολυνίκης της Daytona παίρνοντας την πρωτιά για όγδοη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα

AMA SMX 2026 Rnd 8

Στον τελικό των 20 λεπτών + 1 γύρο, ο Hunter Lawrence έστριψε πρώτος, όμως γρήγορα δέχθηκε πίεση από τον Ken Roczen. Ο Cooper Webb βρισκόταν τρίτος, με τον Tomac τέταρτο έτοιμο να επιτεθεί.

Με περίπου 14 λεπτά να απομένουν, οι τρεις πρώτοι βρίσκονταν μέσα σε 1,5 δευτερόλεπτο. Στο μέσο του αγώνα ο Tomac ανέβασε ρυθμό περνώντας πρώτα τον Lawrence και έναν γύρο αργότερα επιτέθηκε από την εξωτερική στον Roczen, παίρνοντας την πρωτοπορία περίπου 12:30 πριν το τέλος, την οποία και έκτοτε διατήρησε.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Τερμάτισε με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον Lawrence, ενώ πίσω τους ο Roczen ανέβηκε στο βάθρο για πέμπτη φορά στη φετινή σεζόν. Ο Webb έμεινε τέταρτος και ο Joey Savatgy πέμπτος.

Στη βαθμολογία, ο Tomac μείωσε στον έναν μόλις βαθμό από τον Lawrence, ο οποίος διατηρεί την πρωτοπορία του πρωταθλήματος με πέντε δεύτερες θέσεις και μόλις μια νίκη στη σεζόν, ενώ Roczen και Webb ισοβαθμούν στην τρίτη θέση, 20 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 8

250SMX East – Hammaker από την αρχή μέχρι το τέλος

Στον δεύτερο αγώνα της 250SMX East, ο Seth Hammaker πραγματοποίησε μια  δυνατή εμφάνιση-δήλωση. Παρά μια δυνατή πτώση στον κατατακτήριο αγώνα, πήρε τη holeshot και δεν άφησε ποτέ την πρωτοπορία στον τελικό των 15 λεπτών + 1 γύρο.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Jo Shimoda ξεκίνησε στη δεύτερη θέση δείχνοντας ανταγωνιστικός πάρα τον τραυματισμό του, με τον Nate Thrasher και τον Drew Adams να δίνουν μάχη πιο πίσω, ενώ ο Pierce Brown, νικητής του εναρκτήριου γύρου και επικεφαλής της βαθμολογίας, μαχόταν επίσης για μια θέση ψηλά στην κατάταξη του αγώνα.

Ο ταχύτερος αναβάτης της πίστας αποδείχθηκε ο Cole Davies, που από την ένατη θέση σκαρφάλωσε μέχρι την τρίτη. Ωστόσο ένα λάθος του Shimoda στην άμμο λίγο πριν το τέλος έφερε ανακατατάξεις, με τους Davies και Brown να περνούν μπροστά του.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Hammaker έφτασε σε μια επιβλητική νίκη με διαφορά 4,2 δευτερολέπτων από τον Davies, με τον Brown τρίτο. Ο Shimoda περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και ο Daxton Bennick τερμάτισε πέμπτος.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Η τέταρτη νίκη καριέρας του Hammaker έβαλε τέλος στο απόλυτο σερί νικών της Star Yamaha στη φετινή σεζόν των 250SMX και τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της 250 East, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Brown. Ο Shimoda υποχώρησε στην τρίτη θέση της κατάταξης, πέντε βαθμούς από την κορυφή.

Ο αγώνας της Daytona επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά γιατί θεωρείται σταθμός του πρωταθλήματος. Και το 2026, είχε ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τον Eli Tomac.