Η Εθνική μας ομάδα έρχεται 11η στο Motocross των Ευρωπαϊκών Εθνών 2024

Ιδρώνουν οι Γάλλοι, γεύονται το τρόπαιο οι Ιταλοί και μαζεύει πολύτιμες εμπειρίες η Ελλάδα
MXOEN 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/9/2024

Μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Motocross είναι αυτή των Ευρωπαϊκών Εθνών, όπου συμμετέχουν νέοι σε ηλικία αναβάτες, με πρωτοπόρους τους Γάλλους ως υπερασπιστές του τίτλου. Το 2024 οι Γάλλοι όμως βρέθηκαν να ιδρώνουν σε αυτό τον αγώνα, καθώς, οι Ιταλοί κερδίζοντας τα τρία από τα τέσσερα σκέλη είχαν πλεονεκτική θέση παίρνοντας στο τέλος την πρωτιά. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Εθνικής μας στην πίστα TCS Racing Park, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας κλείνοντας το Σαββατοκύριακο με μια 11η θέση γενικής από τις 13 ομάδες που συμμετείχαν. Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή των γυναικών όπως καταλαβίνει κανείς και από τον αριθμό των 10 ομάδων που πήραν μέρος.

Ο αναβάτης της Ε.Ο.Μ Σωτήρης Φωτάκης #41 έτρεξε πάνω στη σέλα μιας ΚΤΜ 250 και έφερε ως καλύτερες θέση μια 14η και 15η θέση στα αντίστοιχα σκέλη. Ο Λευτέρης Παπαδάκης #42 αγωνίστηκε κι αυτός με μια KTM των 125 κυβικών εκατοστών, ενώ ήταν ο μεγάλος άτυχος της ημέρας αντιμετωπίζοντας μηχανικά προβλήματα και στα δύο σκέλη. Η θέληση του να συνεχίσει να προσπαθεί αντιμετωπίζοντας μηχανικό πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του, ώστε να δώσει κάποιους βαθμούς στην ομάδα του, του έδωσε δύναμη, τερματίζοντας τελικά το δεύτερο σκέλος στην 25η θέση.

Ο Έρμής Χατζηβασιλείου #44 με KTM και ο Γιώργος Κουκαλιώτης #43 με Yamaha στα 85 κυβικά εκατοστά, παρά το νεαρό της ηλικίας τους έδωσαν σκληρές μάχες μαζεύοντας πολύτιμες εμπειρίες, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 18 και 17 στα δύο σκέλη του αγώνα για τον Ερμή, και δύο 22ες θέσεις για τον Γιώργο. Η Εθνική ομάδα φεύγει από το Βουκουρέστι με περισσότερη γνώση σε τέτοιου είδους αγώνες συλλέγοντες αρκετά δεδομένα για καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.

Η ΑΜΟΤΟΕ συγχαίρει τους αθλητές και τους συνοδούς τους για την προσπάθεια, την παρουσία τους στον αγώνα, τη λειτουργία και συνοχή της ομάδας κατά τη διάρκεια του μεγάλου διεθνή αγώνα.

Ετικέτες

"Δεν θέλουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα" - Ο διευθυντής της Ducati για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο Dakar

Παραμένει εκτός πλάνων προς το παρόν το Dakar, λέει ο Claudio Domenicali
Domenicali Dakar
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/7/2026

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ducati, Claudio Domenicali, ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η εξέλιξη των motocross και enduro μοντέλων, αφήνοντας ανοιχτό αλλά στον κάπου μακριά στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Rally Dakar

Η Ducati συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην εκτός δρόμου γκάμα της, ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Claudio Domenicali, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο Rally Dakar δεν αποτελεί άμεσο στόχο, καθώς η προτεραιότητα είναι η εδραίωση της παρουσίας της σε Motocross και Enduro.

Παρά τις φήμες που θέλουν τη Ducati να εξετάζει την είσοδό της στο Rally Dakar, ο Claudio Domenicali εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να επεκταθεί ταυτόχρονα σε πολλές αγωνιστικές κατηγορίες.

Ducati

"Προσπαθούμε να μην ανοίγουμε πολλά μέτωπα, γιατί όταν κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις σωστά," δήλωσε ο CEO της Ducati, εξηγώντας ότι η εκτός δρόμου δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέλιξης και απαιτεί σημαντική επένδυση σε τεχνογνωσία και εξέλιξη.

"Μαθαίνουμε συνεχώς. Δεν πρόκειται μόνο για την τεχνολογία, αλλά και για τις ρυθμίσεις, την εμπειρία και την κατανόηση των διαφορετικών συνθηκών και αναβατών. Πριν ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο, θέλουμε πρώτα να ολοκληρώσουμε σωστά αυτό που ξεκινήσαμε."

Ducati

Πρώτα Motocross και Enduro

Η Ducati εισήλθε επίσημα στην αγορά των off-road μοτοσυκλετών το 2025 με την Desmo450 MX, ενώ φέτος η οικογένεια επεκτάθηκε με την Desmo450 EDS για χρήση Enduro και τη νέα Desmo250 MX. Παράλληλα, η Desmo450 SM αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη νέα σειρά μοντέλων.

Ο Domenicali αποκάλυψε επίσης ότι η Ducati προετοιμάζει εργοστασιακό αγωνιστικό πρόγραμμα για το Enduro από το 2027, θεωρώντας ότι αυτή είναι η φυσική συνέχεια μετά την είσοδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross.

Ducati

"Ποτέ μη λες ποτέ" για το Dakar

Αν και απέφυγε να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Dakar, ο επικεφαλής της Ducati ήταν σαφής ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.

"Είμαστε παθιασμένοι με τους αγώνες και τις μοτοσυκλέτες, οπότε ποτέ μη λες ποτέ. Όμως πριν ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο, προτιμούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που ήδη κάνουμε."

Θετική πορεία στις πωλήσεις

Σύμφωνα με τον Domenicali, η εμπορική πορεία της νέας off-road οικογένειας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της εταιρείας. Η μεγαλύτερη αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την Αυστραλία να παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ η Ευρώπη εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά χώρα.

Ducati

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιτυχία στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών δεν εξαρτάται μόνο από το προϊόν, αλλά και από τις αγωνιστικές επιτυχίες και την ανάπτυξη εξειδικευμένου δικτύου αντιπροσώπων και τεχνικής υποστήριξης.

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι η Ducati έχει μακροπρόθεσμο πλάνο για την παρουσία της στο χώμα, αλλά προς το παρόν επιλέγει να εδραιώσει τη θέση της σε Motocross και Enduro πριν εξετάσει την πρόκληση ενός αγώνα όπως το Rally Dakar.