Supercross 2024 - San Diego: Νίκη Plessinger με KTM - Ήρθαν στα χέρια Lawrence και Anderson! [Video]

Ο Nate Thrasher με Yamaha κέρδισε στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής
Supercross
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/1/2024

Ο τρίτος γύρος του AMA Supercross 2024, που διεξήχθη στο San Diego, είχε διαφορετικούς νικητές σε σχέση με τους δύο προηγούμενους αγώνες τόσο στην κατηγορία 450SX όσο και στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής, με τον Aaron Plessinger (Red Bull KTM) να κερδίζει για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία των 450SX και τον Nate Thraser (Monster Energy Star Yamaha Racing Team) να βγαίνει νικητής στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής. Παρά το εντυπωσιακό θέαμα που πρόσφεραν οι αναβάτες, ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ Jett Lawrence (Honda) και Jason Anderson (Kawasaki), επισκίασε το αθλητικό γεγονός.

Οι βροχή ήταν για ακόμη ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στο Supercross παρούσα. Ο τρίτος γύρος της χρονιάς ο οποίος έλαβε χώρα στο San Diego έκρυβε παγίδες για όλους τους αναβάτες του θεσμού. Στην κατηγορία των 450SX, η βροχή που έπεφτε από το πρωί του Σαββάτου έκανε την διαδρομή γλιστερή ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε αυτό που είδαμε στο San Francisco. Η εκκίνηση και σε αυτόν τον αγώνα ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς όποιος θα έμπαινε μπροστά θα έχει αρκετές πιθανότητες για να κερδίσει τον αγώνα. Με το που έπεσαν οι μπάρες ο Ken Roczen (Suzuki) κατάφερε να βρεθεί στην πρωτοπορία, με τους Justin Barcia (GASGAS) και Aaron Plessinger (ΚΤΜ) να τον ακολουθούν.

Ο Plessinger ο οποίος είχε καταφέρει να περάσει τον Garcia κυνηγούσε τον Roczen με στόχο την πρώτη νίκη στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία των 450SX. Η πίεση του Plessinger απέδωσε καρπούς μερικούς γύρους αργότερα καθώς ο Γερμανός αναβάτης της Suzuki θα είχε μία πτώση με αποτέλεσμα να χάσει κάθε ελπίδα για τη νίκη. Ο Plessinger ο οποίος είχε χτίσει μία διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων από τον δεύτερο Cooper Webb (Yamaha), θα έβλεπε λίγο αργότερα την διαφορά του να εξαφανίζεται καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο στα ντουμπλαρίσματα αργότερων αναβατών.

Ο Webb ο οποίος είχε καταφέρει να βρεθεί στη ρόδα του Plessinger προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βρεθεί μπροστά, με τον αναβάτη της ΚΤΜ να παίζει καταπληκτική άμυνα. Ενδεικτικό της ταχύτητας των δύο πρώτων ήταν το γεγονός πως έφτασαν να ρίξουν γύρο μέχρι και στον έβδομο.

Supercross

Η νίκη ξεκαθάρισε όταν οι δύο τους έφτασαν τους Chase Sexton και Eli Tomac, οι οποίοι είχαν μείνει αρκετά πίσω. Ο Tomac ο οποίος είχε μπει ανάμεσα στον Plessinger και στον Webb καθυστέρησε αρκετά τον teammate του στην Υamaha Webb με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στα χέρια του Plessinger.

Ο Αμερικανός αναβάτης της KTM, στο San Diego κατάφερε για πρώτη φορά να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία 450SX, ενώ ταυτόχρονα με αυτή του την επιτυχία βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος έχοντας 60 βαθμούς, με τους Sexton και Lawrence να ακολουθούν. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Webb της Yamaha, με τον Barcia της GASGAS να συμπληρώνει το βάθρο. Μετά το τέλος του αγώνα είχαμε και τον καυγά μεταξύ των Jett Lawrence (Honnda) και Jason Anderson (Kawasaki).

O αναβάτης της Honda θεώρησε πως στα πρώτα στάδια του αγώνα ο Anderson τον είχε κρατήσει πίσω με τους δύο αναβάτες να τα λένε σε έντονο ύφος. Ο καυγάς εντάθηκε με τον Lawrence να τραβά το κράνος του Anderson πρώτα και το ίδιο να κάνει και αυτός προς τον Lawrence. Μετά το συμβάν ο αναβάτης της Honda έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Απόψε άφησα τα συναισθήματα να με κυριεύσουν. Απογοήτευσα τον εαυτό μου εν βρασμώ ψυχής. Θα μάθω από αυτό και ζητώ συγγνώμη από τον Jason Anderson, εγώ φταίω".

Στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής τα πράγματα ευτυχώς κύλησαν πιο ομαλά και δεν είχαμε καυγάδες. O RJ Hampshire (Husqvarna) ήταν αυτός που οδήγησε τον αγώνα στα αρχικά στάδια αλλά γρήγορα βρέθηκε να πιέζεται από τον Levi Kitchen (Kawasaki). Ο Kitchen δεν κατάφερε να μείνει για πολύ ώρα στο κατόπι του Hampshire, καθώς μία πτώση τον έβγαλε εκτός μάχης. Την θέση του Kitchen δεν άργησαν να πάρουν οι αναβάτες της Yamaha Garrett Marchbanks και Jordon Smith, ενώ λίγο αργότερα στο τρενάκι των πρωτοπόρων θα έμπαινε και άλλος ένας αναβάτης της Yamaha o Nate Thrasher.

Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρου του αγώνα και ενώ όλοι περίμεναν πως ο Hampshire θα αντέξει στην πίεση και θα φύγει νικητής από το San Diego, τα δεδομένα ανατράπηκαν. Ο Hampshire έκανε ένα μικρό λάθος επιτρέποντας στον Marchbanks να τον βρεθεί μπροστά, ενώ και ο Thrasher κατάφερε να τον περάσει, με τον ίδιο να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση. Τα ντουμπλαρίσματα θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο και στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής, ο πρωτοπόρος Marchbanks έκανε λάθος με αποτέλεσμα η πρώτη θέση να αλλάξει ξανά χέρια, με τον Thrasher να είναι αυτός που έφυγε από το San Diego με τη νίκη στην κατηγορία 250SX της Δυτικής Ακτής. Το δράμα συνεχίστηκε όμως μέχρι το τέλος για τις δύο εναπομείναντες θέσεις του βάθρου.

Δύο στροφές πριν τον τερματισμό ο Hampshire προσπάθησε να περάσει τον Marchbanks όμως τελικά είχε μία πτώση με αποτέλεσμα να τερματίσει στην έκτη θέση. Τη δεύτερη θέση πανηγύρισε ο Marchbanks με τον Smith να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τρίτη θέση. Με την τρίτη θέση που πέτυχε ο Smith κατάφερε να αυξήσει και άλλο τη διαφορά του στο πρωτάθλημα από τον δεύτερο Kitchen.

Supercross

O Aaron Plessinger δήλωσε: "Νιώθω πολύ, πολύ καλά. Υποθέτω ότι αισθάνομαι όπως θα έπρεπε. Ξεκίνησα καλά και έκανα έναν καλό αγώνα. Ο Kenny Roczen ήταν μπροστά και μετά άσκησα λίγη πίεση και κατέληξε να πέσει. Ο Cooper Webb ήταν ακριβώς πίσω μου και με κρατούσε σε εγρήγορση, όπως και ο Eli Tomac, που ήταν έναν γύρο πίσω. Ναι, ήταν ένας πολύ καλός αγώνας, πήρα ένα καλό προβάδισμα και έκανα τον δικό μου αγώνα και έμεινα ψηλά. Φαινόταν ότι προσπερνούσαμε πολλούς ανθρώπους, οπότε νιώθω καλά και είμαι έτοιμος να το ξανακάνω το επόμενο Σαββατοκύριακο".

Ο Nate Thrasher ανέφερε: "Η πίστα κατά κάποιο περίεργο τρόπο βελτιώθηκε γύρο με τον γύρο. Προσπαθούσα να κάνω τα πάντα, να την οδηγήσω σαν να ήταν στεγνή. Αυτός ήταν ο στόχος μου για τον κύριο αγώνα. Ήταν πιο δύσκολο να οδηγώ προσεκτικά από το να βγω εκεί έξω και να οδηγώ με όλες μου τις δυνάμεις. Αυτός ήταν λοιπόν ο στόχος μου για τη νύχτα: στον κύριο αγώνα, να βγω εκεί έξω και να τα δώσω όλα και ό,τι συμβεί, θα συμβεί, και ήταν καλό."

Οι πρωταγωνιστές του AMA Supercross θα βρεθούν στο Anaheim για δεύτερη φορά φέτος καθώς στις 27 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο τέταρτος γύρος της χρονιάς.

Motocross

 

Ετικέτες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Εξαιρετικός και ο Λυρίου στην πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ομάδα
Fantic, Τρίκαλα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την Fantic ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στα Τρίκαλα με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου παρόλο που η βροχή προσπάθησε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο όλους τους συμμετέχοντες.

Ευτυχώς η έντονη βροχόπτωση σταμάτησε το ξημέρωμα του Σαββάτου και οι καλές επιλογές της λέσχης καθώς και η άψογη προετοιμασία της πίστας δεν επέτρεψαν στο πολύ νερό που έπεσε να χαλάσει το ωραίο κλίμα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Στην ΜΧ1 ο Παναγιώτης Κουζής (338) με το XXF 450 πέτυχε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας στα χρονομετρημένα του Σαββάτου. Την Κυριακή πήρε και τις δύο εκκινήσεις και οδηγώντας εξαιρετικά και χωρίς λάθη πέτυχε δύο άνετες νίκες, συνεχίζοντας έτσι να είναι αήττητος το 2024 στη μεγάλη κατηγορία.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Στην ΜΧ2 το νέο μέλος της ομάδας της Fantic o Νίκος Λυρίου με το XXF250 έδειξε στα χρονομετρημένα του Σαββάτου πως έχει την ταχύτητα για να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο. Παρότι είχε μόνο λίγες ώρες με την καινούργια του μοτοσυκλέτα σημείωσε τον τρίτο χρόνο. Στο 1ο σκέλος της Κυριακής τερμάτισε 12ος αφού έντονο arm pump, τον ανάγκασε να κόψει ρυθμό. Στο 2ο σκέλος ο Λυρίου ξεκίνησε δυνατά αλλά ένα “μποτιλιάρισμα” με πτώση τον άφησε στις τελευταίες θέσεις. Στη συνέχει όμως ο Λυρίου οδήγησε εντυπωσιακά και τερμάτισε στην 4η θέση πετυχαίνοντας τον 3ο ταχύτερο γύρο στον αγώνα. Έτσι ο Νίκος Λυρίου πήρε την 7η θέση γενικής, με τερματισμούς 12-4.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Επίσης πολύ καλή επίδοση στην ΜΧ2 είχε ο Ηλίας Καραγιάννης που οδήγησε σταθερά και χωρίς λάθη πετυχαίνοντας να τερματίσει στις θέσεις 16 και 12 (14ος γενικής) ανάμεσα σε 40 αναβάτες. Μάλιστα στο 2ο σκέλος και ενώ ετοιμαζόταν να ανέβει ακόμα μια θέση, ένας θόρυβος από την μοτοσυκλέτα τον ανάγκασε να βγει στα pits. Γρήγορα όμως διαπίστωσε πως επρόκειτο για κάτι ασήμαντο (μικρή ρωγμή στο τελικό της εξάτμισης) και ξαναμπήκε στον αγώνα χωρίς ευτυχώς να χάσει θέση.

MX

Τέλος στην MX2 ο αθλητής της Fantic από την Κέρκυρα Γεράσιμος Λιούμπας που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το νέο του XXF250 πέτυχε να τερματίσει στις θέσεις 18 και 20 για (21ος γενικής) δείχνοντας όμως πως έχει την ταχύτητα για καλύτερα αποτελέσματα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Στην MX OPEN o Δημήτρης Βαγγελάκος ήταν και πάλι εντυπωσιακά γρήγορος. Στα χρονομετρημένα του Σαββάτου πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο. Στο 1ο σκέλος της Κυριακής έφυγε στην 1η πεντάδα και γρήγορα ανέβηκε στην κορυφή. Μια μικρή πτώση τον έριξε ξανά στην 5η θέση αλλά ο αναβάτης της Fantic οδήγησε το XXF250 ταχύτατα κερδίζοντας γρήγορα ξανά την 1η θέση στην οποία και τερμάτισε. Στο 2ο σκέλος ο Βαγγελάκος έκανε τα πράγματα να φανούν εύκολα, παίρνοντας γρήγορα το προβάδισμα ενώ στη συνέχεια δημιούργησε μια σημαντική διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο. Έτσι ο Βαγγελάκος πέτυχε άλλη μια νίκη διατηρώντας έτσι μια άψογη επίδοση για το 2024 με 4 νίκες σε 4 σκέλη μέχρι στιγμής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Μετά από ένα συναρπαστικό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, ο 2ος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος MX στα Τρίκαλα είναι ιστορία και η ομάδα της Fantic ετοιμάζεται για το επόμενο ραντεβού του Πανελληνίου πρωταθλήματος στην αγαπημένη πίστα τη Σπερχειάδας, στις 11-12 Μαίου.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic

Πάντα στο πλευρό της αγωνιστικής ομάδας στέκονται και τα κάνουν όλα να μοιάζουν ευκολότερα, η Motomarket με τα εκπληκτικά προϊόντα της Motorex, η Drakos Engineering με τον κορυφαίο εξοπλισμό αναβάτη της FXR Racing, η Zulap με την καταπληκτική προετοιμασία/εκτύπωση των στολών των αναβατών και η DND Graphics που είναι υπεύθυνη για τα racing graphics των μοτοσυκλετών της Fantic.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Η Κουζής και Βαγγελάκος φέρνουν στην κορυφή την Fantic
Ετικέτες