Αποκλειστικό: Οδηγούμε το πρωτότυπο Husqvarna Norden 901!

Αξίζει η αναμονή μέχρι το 2022!
4/1/2021

O συνεργάτης μας Alan Cathcart, μας εξασφάλισε άλλη μία δυνατή αποκλειστικότητα ως ο μοναδικός που έχει οδηγήσει το ολοκαίνουργιο  Husqvarna Svartpilen 125, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΚΤΜ. Επειδή όμως, δυστυχώς, υπάρχει δημοσιογραφικό εμπάργκο μέχρι αύριο (και συνεπώς δεν μπορούμε να δείξουμε καμία φωτογραφία ή να γράψουμε κάτι γι' αυτό) φρόντισε να ικανοποιήσει την προσμονή μας με μια ακόμη αποκλειστικότητα: την οδήγηση του πρωτότυπου Norden 901! Επειδή ακριβώς ήταν το ίδιο πρωτότυπο που σας δείχναμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες από τις δοκιμές του στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν ένα πολύ ταλαιπωρημένο δείγμα, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια δεν δόθηκε η επετράπη καμία φωτογραφία του Alan με την μοτοσυκλέτα. Ακόμη όμως και η αυτή η πρώτη επαφή μας έδωσε μια κατατοπιστική πρώτη εικόνα για το εστί Norden!

 

Το Husqvarna Norden 901 Concept ήταν ένα από τα highlights της EICMA του 2019, με την… αυστριακής ιδιοκτησίας σουηδική εταιρεία, να επιδεικνύει την δική της εκδοχή για το δικύλινδρο εν σειρά KTM 890 Adventure, την μοτοσυκλέτα που θα αποτελέσει το επόμενο σκαλί στην γκάμα της, η οποία προς το παρόν ξεκινά από το Svartpilen 125 και καταλήγει στα μονοκύλινδρα 701 Svartpilen/Vitpilen.

Το δικύλινδρο Norden που έτυχε θερμής υποδοχής απ' όλο τον κόσμο, ήταν υποτίθεται αυτό που έλεγε η ταμπέλα του: μόνο ένα concept, το οποίο άφηνε ένα μικρό παράθυρο αμφιβολίας για το πώς θα μοιάζει η μοτοσυκλέτα στην τελική μορφή παραγωγής της. Μετά όμως από μισή μέρα οδήγησης του πρωτοτύπου κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αυστρία για να οδηγήσω το νέο Svartpilen 125, μπορώ να πω ότι οι φόβοι μου διαλύθηκαν.

Αν και σε αυτό το στάδιο δεν μου επετράπη να φωτογραφηθώ με την ταλαιπωρημένη μοτοσυκλέτα δοκιμής, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι οπτικές διαφορές του με την εκθεσιακή μοτοσυκλέτα που κοσμεί την είσοδο της Pierer Mobility House of Brands στο Munderfing (το κέντρο του marketing του ΚΤΜ group), ήταν ελάχιστες.

Πάντως, μετά την υπέροχη βόλτα μου με το Norden 901, μπήκα κι εγώ στην διαδικασία των πιθανών μετατροπών στην μοτοσυκλέτα που υπόσχεται μια διαφορετική οπτική για το adventure touring, σε σχέση με το μοντέλο της ΚΤΜ με το οποίο μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα. Το Norden προσφέρει μια πιο πολιτισμένη, πιο πολυτελή και πιο προσανατολισμένη στις πραγματικές συνθήκες εναλλακτική, απέναντι στο πιο σπορ 890 Adventure R. Είναι ελαφρώς πιο φιλόξενο, ειδικά από την στιγμή που κάθεσαι περισσότερο μέσα στην μοτοσυκλέτα αντί για πάνω της, με αποτέλεσμα να νιώθεις πιο πολύ μέλος του Norden και να το οδηγείς πιο… φυσικά.

Αν και το οδήγησα μόνο στην άσφαλτο, είχε μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, με 21'' τροχό μπροστά και 18'' πίσω, ενώ τα ηλεκτρονικά του περιλαμβάνουν cornering ABS 9.1ΜP της Bosch, cornering traction control και πολλές επιλογές riding modes συμπεριλαμβανομένου και του Offroad mode.

Στην μίας ώρας διαδρομή, στους στριφτερούς δρόμους των λόφων στην Βόρεια Αυστρία, μαζί με τον Διευθυντή Marketing της Husqvarna Federico Valentini πάνω σε ένα 701 αγωνιστικό Vitpilen με φώτα, το Norden αποδείχθηκε ως ένα σοβαρό εργαλείο για την άσφαλτο, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην συμπεριφορά σε σύγκριση με πιο ασφάλτινες κατασκευές. Αντίστοιχα αφήνει την αίσθηση ότι είναι εξίσου ικανό και στο χώμα, εκμεταλλευόμενο την ευρεία κατανομή της δύναμης, αυτού του ροπάτου και εύστροφου LC8c κινητήρα με τα 899cc της ΚΤΜ.

Μπορώ ήδη να φανταστώ το πόσο καλή, τουριστική μοτοσυκλέτα θα είναι το Norden, λόγω της πιο άνετης θέσης οδήγησης –αν και όπως οι άλλοι, θα πρέπει να περιμένω κι εγώ την έκδοση παραγωγής που θα παρουσιαστεί ως μοντέλο του 2022, για να το επιβεβαιώσω. Σίγουρα πάντως, αξίζει η αναμονή!

Του Alan Cathcart

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες