Aprilia Tuareg 660 Concept-EICMA: Κρυμμένος θησαυρός στους θάμνους [video]

Ένα όνομα που μας υπόσχεται πολλά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/11/2019

Μια γυάλινη “γλάστρα” με αναρριχητικά φυτά στο τεράστιο περίπτερο του Piaggio Group έκρυβε μέσα της ένα πραγματικό διαμάντι. Όχι δεν είναι γλαφυρή περιγραφή από ταινία του Indiana Jones. Είναι η πραγματική εικόνα που αντικρίσαμε, αφού η Aprilia ήθελε να γίνουμε εξερευνητές του Αμαζονίου για να καταλάβουμε πως ήδη δουλεύει πάνω στην ιδέα της επιστροφής της στην μεσαία κατηγορία των On-Off.

Φυσικά η αιτία για αυτή την απόφαση είναι ο νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, που από φέτος θα είναι στην παραγωγή μέσα στο πλαίσιο του RS660 και του χρόνου θα αποκτήσει ένα streetfighter αδερφάκι, με το όνομα Tuono 660, το οποίο δοκιμάζεται στους δρόμους αυτή τη στιγμή και φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Μια On-Off μοτοσυκλέτα με αυτόν τον κινητήρα δεν ακούγεται καθόλου ως παράλογη ιδέα, ειδικά αυτή την εποχή που όλοι οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν νέα μοντέλα στη μεσαία κατηγορία κυβισμού, την οποία είχαν εγκαταλείψει στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης των νότιων χωρών της Ευρώπης. Όπως καθόλου παράλογη ιδέα δεν είναι για την Aprilia να φτιάξει μια ολόκληρη σειρά μοτοσυκλετών που θα σταθεί απέναντι από την σειρά μοντέλων MT-07 της Yamaha.

Η Aprilia είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αφού παραδοσιακά οι τιμές πώλησης των μοτοσυκλετών της είναι πολύ κοντά σε εκείνες των ιαπωνικών εργοστασίων και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στα RSV4 και Tuono, είναι συγκριτικά φτηνότερη των ιαπωνικών superbike και streetfighter με ίδιου επιπέδου εξοπλισμό. Όπως καθόλου παράλογο δεν είναι να επαναφέρει το όνομα Tuareg, το οποίο χρησιμοποιούσε στα On-Off με τον μονοκύλινδρο κινητήρα της Rotax, έως ότου το αντικαταστήσει με το πιο street Pegaso. Ειδικά για το όνομα Tuareg, η Aprilia έβαλε στην τσέπη της μερικά εκατομμύρια λιρέτες, όταν η VW της πλήρωσε πνευματικά δικαιώματα για την χρήση του ονόματος στο πρώτο της SUV.

Δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ιταλοί δεν το ξαναχρησιμοποίησαν από τότε ή αν έληξε η συμφωνία που είχε με την VW, αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως το όνομα Tuareg μπορεί να ξαναγεμίσει τις τσέπες της αν μπει σε μια on-off μοτοσυκλέτα σύντομα.

Φυσικά ρωτήσαμε την Aprilia γιατί επέλεξε να έχει κρυμμένο μέσα στους… θάμνους(!) μια τόσο σημαντική μοτοσυκλέτα και δεν παρουσίασε έστω ένα πρωτότυπο. Η απάντηση που πήραμε ήταν ομολογουμένως τίμια. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποφασίσει ποια κατεύθυνση και τι χαρακτήρα θέλουν να δώσουν στη μοτοσυκλέτα. Θα είναι προς την Off-Road πλευρά της κατηγορίας προσεγγίζοντας την φιλοσοφία του Tenere 700 ή μήπως να πάει στην απέναντι πλευρά, έχοντας περισσότερες touring και ασφάλτινες δυνατότητες.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης μετά το τέλος του άρθρου

Να γίνει δηλαδή μια μοτοσυκλέτα σαν το Transalp της Honda, που τόσο πολύ έχει λείψει από πολλές αγορές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, έστω κι αν η Honda προσπάθησε να καλύψει λίγο την τρύπα με την νέα γενιά του CB500X.

Για να βρει απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό της, χωρίς όμως να μας δώσει ακριβείς κατευθύνσεις για τις σκέψεις της, έφτιαξε την γυάλινη γλάστρα που δείχνει μόνο τρακτερωτά ελαστικά  και ένα μακρύ αλουμινένιο ψαλίδι. Από εμάς περιμένει να αντιδράσουμε και από τα σχόλια του κοινό να δει τι περιμένει ο κόσμος. Κι αν το καλοσκεφτείτε είναι μια πολύ καλή ιδέα για να δεις τι θέλει ο κόσμος. Αν μας έδειχνε ολόκληρο ένα πρωτότυπο, τα σχόλια του κοινού (θετικά ή αρνητικά) τα αφορούσαν την συγκεκριμένη ιδέα των σχεδιαστών της. 

Ετικέτες

Bultaco TSS 350: Επιστρέφει επίσημα με δίχρονο κινητήρα! 60 ίπποι για 103 κιλά

Σε περιορισμένη παραγωγή η ισπανική εταιρεία ξυπνά μνήμες από το παρελθόν - Παραγωγή στην Ισπανία
350
Από τον

Παύλο Καρατζά

31/8/2026

Η Bultaco επέστρεψε και φέρνει κοντά μας ένα μοντέλο με δίχρονο κινητήρα! Πρόκειται για τη νέα έκδοση της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας TSS 350 που έρχεται για να αναβιώσει το παρελθόν.

Το 1958, πριν από σχεδόν 70 χρόνια, ο Francesc Xavier “Paco” Bulto – ο παππούς του πρώην αναβάτη του MotoGP Sete Gibernau – ίδρυσε τη μάρκα μοτοσυκλετών Bultaco στην Καταλονία. Ωστόσο, ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το εργοστάσιο της Bultaco αναγκάστηκε να κλείσει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Το 2014 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης της μάρκας, όχι όμως με δίχρονους ή τετράχρονους κινητήρες, αλλά αποκλειστικά με ηλεκτρικούς κινητήρες και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Εδώ και λίγους μήνες επιχειρείται μία ακόμη επιστροφή της Bultaco, με το Rally GT 300 που είδαμε κι εδώ. Ωστόσο, δεν θα μείνει μόνο σε αυτό, καθώς έχουν ανακοινωθεί και άλλα μοντέλα, ένα εκ των οποίων φέρει και δικύλινδρο κινητήρα.

Bultaco TSS 350

Την δεκαετία του ’60 η TSS 350 ήταν μία από τις πιο ισχυρές και ταχύτερες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που διατίθεντο στο εμπόριο. Η μοτοσυκλέτα έφερε έναν μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα 350 κυβικών που απέδιδε περίπου 50 ίππους στα 110 κιλά! Μιλάμε βέβαια για μια μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, αφού η Bultaco κατασκεύασε μόλις 58 μονάδες του TSS 350 από το 1969 έως το 1970.

Πλέον έχει ανακοινωθεί η νέα έκδοση της θρυλικής Bultaco TSS 350. Η νέα μοτοσυκλέτα θα παραχθεί κατόπιν παραγγελίας σε μόλις 29 μονάδες, αριθμός που παραπέμπει στην ονομασία “Model 29” της αρχικής TSS350. Όλες οι μοτοσυκλέτες της σειράς θα φέρουν ατομική αρίθμηση, ενώ η Bultaco επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη σειρά παραγωγής δεν θα επαναληφθεί. Η σύγχρονη TSS 350 θα φέρει επίσης μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα που θα αποδίδει 60 ίππους στα 103 κιλά (χωρίς υγρά) και θα συνδυάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως όλες οι μοτοσυκλέτες θα παραχθούν στην Ισπανία.

Bultaco TSS 350

Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου αφορά μόνο την χρήση σε πίστα, αφού δεν θα έχει άδεια για να κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους, ενώ η τιμή της μοτοσυκλέτας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ετικέτες