Aprilia Tuareg 660 Concept-EICMA: Κρυμμένος θησαυρός στους θάμνους [video]

Ένα όνομα που μας υπόσχεται πολλά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/11/2019

Μια γυάλινη “γλάστρα” με αναρριχητικά φυτά στο τεράστιο περίπτερο του Piaggio Group έκρυβε μέσα της ένα πραγματικό διαμάντι. Όχι δεν είναι γλαφυρή περιγραφή από ταινία του Indiana Jones. Είναι η πραγματική εικόνα που αντικρίσαμε, αφού η Aprilia ήθελε να γίνουμε εξερευνητές του Αμαζονίου για να καταλάβουμε πως ήδη δουλεύει πάνω στην ιδέα της επιστροφής της στην μεσαία κατηγορία των On-Off.

Φυσικά η αιτία για αυτή την απόφαση είναι ο νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, που από φέτος θα είναι στην παραγωγή μέσα στο πλαίσιο του RS660 και του χρόνου θα αποκτήσει ένα streetfighter αδερφάκι, με το όνομα Tuono 660, το οποίο δοκιμάζεται στους δρόμους αυτή τη στιγμή και φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Μια On-Off μοτοσυκλέτα με αυτόν τον κινητήρα δεν ακούγεται καθόλου ως παράλογη ιδέα, ειδικά αυτή την εποχή που όλοι οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν νέα μοντέλα στη μεσαία κατηγορία κυβισμού, την οποία είχαν εγκαταλείψει στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης των νότιων χωρών της Ευρώπης. Όπως καθόλου παράλογη ιδέα δεν είναι για την Aprilia να φτιάξει μια ολόκληρη σειρά μοτοσυκλετών που θα σταθεί απέναντι από την σειρά μοντέλων MT-07 της Yamaha.

Η Aprilia είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αφού παραδοσιακά οι τιμές πώλησης των μοτοσυκλετών της είναι πολύ κοντά σε εκείνες των ιαπωνικών εργοστασίων και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στα RSV4 και Tuono, είναι συγκριτικά φτηνότερη των ιαπωνικών superbike και streetfighter με ίδιου επιπέδου εξοπλισμό. Όπως καθόλου παράλογο δεν είναι να επαναφέρει το όνομα Tuareg, το οποίο χρησιμοποιούσε στα On-Off με τον μονοκύλινδρο κινητήρα της Rotax, έως ότου το αντικαταστήσει με το πιο street Pegaso. Ειδικά για το όνομα Tuareg, η Aprilia έβαλε στην τσέπη της μερικά εκατομμύρια λιρέτες, όταν η VW της πλήρωσε πνευματικά δικαιώματα για την χρήση του ονόματος στο πρώτο της SUV.

Δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ιταλοί δεν το ξαναχρησιμοποίησαν από τότε ή αν έληξε η συμφωνία που είχε με την VW, αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως το όνομα Tuareg μπορεί να ξαναγεμίσει τις τσέπες της αν μπει σε μια on-off μοτοσυκλέτα σύντομα.

Φυσικά ρωτήσαμε την Aprilia γιατί επέλεξε να έχει κρυμμένο μέσα στους… θάμνους(!) μια τόσο σημαντική μοτοσυκλέτα και δεν παρουσίασε έστω ένα πρωτότυπο. Η απάντηση που πήραμε ήταν ομολογουμένως τίμια. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποφασίσει ποια κατεύθυνση και τι χαρακτήρα θέλουν να δώσουν στη μοτοσυκλέτα. Θα είναι προς την Off-Road πλευρά της κατηγορίας προσεγγίζοντας την φιλοσοφία του Tenere 700 ή μήπως να πάει στην απέναντι πλευρά, έχοντας περισσότερες touring και ασφάλτινες δυνατότητες.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης μετά το τέλος του άρθρου

Να γίνει δηλαδή μια μοτοσυκλέτα σαν το Transalp της Honda, που τόσο πολύ έχει λείψει από πολλές αγορές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, έστω κι αν η Honda προσπάθησε να καλύψει λίγο την τρύπα με την νέα γενιά του CB500X.

Για να βρει απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό της, χωρίς όμως να μας δώσει ακριβείς κατευθύνσεις για τις σκέψεις της, έφτιαξε την γυάλινη γλάστρα που δείχνει μόνο τρακτερωτά ελαστικά  και ένα μακρύ αλουμινένιο ψαλίδι. Από εμάς περιμένει να αντιδράσουμε και από τα σχόλια του κοινό να δει τι περιμένει ο κόσμος. Κι αν το καλοσκεφτείτε είναι μια πολύ καλή ιδέα για να δεις τι θέλει ο κόσμος. Αν μας έδειχνε ολόκληρο ένα πρωτότυπο, τα σχόλια του κοινού (θετικά ή αρνητικά) τα αφορούσαν την συγκεκριμένη ιδέα των σχεδιαστών της. 

Ετικέτες

H κινέζικη Lifeng σχεδιάζει sidecar με κίνηση σε δύο τροχούς και V2 κινητήρα της CFMOTO

Νέος ανταγωνισμός εξ ανατολών για την Ural
lifeng regal raptor dd1000
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η Lifeng και συγκεκριμένα η θυγατρική της μάρκα Regal Raptor ετοιμάζει ένα νέο πολυτελές μοντέλο με καλάθι που θα έχει κίνηση σε δύο τροχούς και θα βασίζεται σε έναν κινητήρα της CFMOTO προερχόμενο από τα ATV και UTV της.

Στα σχέδια της Lifeng που κατατέθηκαν προς κατοχύρωση στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία – φωτογραφίζοντας και την αγορά-στόχο των Κινέζων – απεικονίζεται η τρίκυκλη κατασκευή που ξεκινά από μια μοτοσυκλέτα που ήδη έχει σε παραγωγή η Lifeng.

Regal Raptor DD100
Regal Raptor DD1000

Πρόκειται για την cruiser DD1000, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται ένας δικύλινδρος V κινητήρας 963 cc που αποδίδει 71 ίππους και προέρχεται από τη γκάμα ATV (CForce) και UTV (UForce) της CFMOTO, εξοπλισμένος με αυτόματη CVT μετάδοση και άξονα.

Στο Regal Raptor DD1000 sidecar οι Κινέζοι έχουν συνδέσει τον άξονα της τελικής μετάδοσης της μοτοσυκλέτας και με τον τροχό του καλαθιού, καταφέρνοντας έτσι να στήσουν μια κατ’ επιλογή μετάδοση σε δύο τροχούς, όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στις BMW R75 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

lifeng regal raptor dd1000 sidecar

Στα λιγοστά χαρακτηριστικά της υπό εξέλιξη καλαθάτης μοτοσυκλέτας ξεχωρίζει επίσης η αναφορά σε ένα τεράστιο δοχείο καυσίμου με χωρητικότητα 10 γαλονιών, δηλαδή περίπου 38 λίτρων!

lifeng regal raptor dd1000 sidecar

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν μοτοσυκλέτες με καλάθι (sidecar) από το εργοστάσιο είναι λιγοστές, με διασημότερη τη ρωσική Ural, ενώ στους ανταγωνιστές της προσμετρά η κινέζικη Changjiang, που εισάγεται και στην Ελλάδα από την ίδια αντιπροσωπεία με την Ural, Euro Motors.

Η Regal Raptor της Lifeng έχει ήδη στην κινέζικη γκάμα της μια σειρά από καλαθάτα μοντέλα με κυβισμούς 125, 250 και 400 κυβικών εκατοστών, όλα βασισμένα σε ανάλογα δίτροχα cruiser μοντέλα. Το φρεσκοπατενταρισμένο DD1000 έρχεται να ανεβάσει το επίπεδο απόδοσης και ικανοτήτων της εταιρείας αρκετά ψηλότερα, ενώ η κατοχύρωση στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τα επεκτατικά της πλάνα.

Ετικέτες