Aprilia RS660 2020 – EICMA: Νέα εποχή Aprilia!

Η επόμενη γενιά μοτοσυκλετών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2019

Η φετινή EICMA σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την Aprilia, με μια νέα γενιά μοτοσυκλετών και έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 660cc. Το πρώτο δείγμα της νέας αυτής οικογένειας είναι το RS660, το οποίο είχαμε δει πέρσι ως πρωτότυπο και φέτος μας παρουσιάστηκε ως μοντέλο παραγωγής.

Το λογότυπο RS δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο για την Aprilia, καθώς πάντοτε συνόδευε τα μικρά supersport από το Noale, τότε που ακόμη οι δίχρονοι κινητήρες κυριαρχούσαν σε οτιδήποτε είχε σπορ έκφανση. Τώρα, πάνω στο 660 αποκτά μια νέα διάσταση, διατηρώντας όμως το σπορ πνεύμα για το δρόμο, με δυνατότητες να προσφέρει διασκέδαση και μέσα σε μια πίστα. Η Aprilia μάλιστα ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε μοτοσυκλέτα της κατηγορίας έχει χρησιμοποιηθεί τόσο υψηλή τεχνολογία και επίπεδο σχεδιασμού, που απορρέει από την αγωνιστική παράδοση τους εργοστασίου.

Η απόδοση των 100 ίππων σε συνδυασμό με τα 169 κιλά βάρους που μας ανακοίνωσαν, δημιουργούν ένα αν μη τι άλλο εξαιρετικό λόγο κιλών ανά ίππο, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για τον στόχο του. Από την άλλη, το RS660 παίζει και τον ρόλο του μεταβατικού σταδίου για τους νέους αναβάτες που θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των supersport, καθώς γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην ευρεία γκάμα των 125 της Aprilia με τα μεγάλα RSV4. Άλλωστε από τα μεγάλα supersport αδέρφια του προέρχεται και όλη η ηλεκτρονική προίκα του πακέτου APRC, που όπως έχουμε διαπιστώσει και οι ίδιοι, στην πράξη είναι άκρως αποτελεσματικό.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης στο τέλος του άρθρου

Το Centro Stile της Aprilia δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης με τον σχεδιασμό του RS σχετικά με τον προσανατολισμό του, με ένα δυναμικό και πολυεπίπεδο σχήμα στα φαίρινγκ, που φροντίζει όμως να μην κρύβει τελείως το πλαίσιο. Τα φωτιστικά σώματα αποτελούνται από τρεις LED προβολείς με DRL, ενώ η μεσαία σκάλα συνεργάζεται με έναν αισθητήρα και ενεργοποιείται αυτόματα όταν το απαιτούν οι εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον διαθέτουν τεχνολογίας "cornering" προσαρμόζοντας την δέσμη τους, ενώ τα φλας έχουν σύστημα αυτοακύρωσης. Εντυπωσιακό είναι επίσης το σύστημα των ενεργητικών αεροδυναμικών βοηθημάτων στο εσωτερικό του φαίρινγκ, ενώ η θέση οδήγησης προσφέρει αρκετό χώρο για τον αναβάτη και με το εργονομικό τρίγωνο σέλα-μαρπσιέ-τιμόνι να τον τοποθετεί σε σχετικά όρθια θέση χωρίς πολύ βάρος να πέφτει στα χέρια.

Το πλαίσιο είναι μια εντελώς νέα και ελαφριά –σύμφωνα με την Aprilia- κατασκευή από αλουμίνιο (όπως και το ψαλίδι), το οποίο χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος του. Το ασύμμετρο ψαλίδι εδράζεται πάνω στον κινητήρα, ενώ το αμορτισέρ δεν διαθέτει μοχλικό. Το ανεστραμμένο πιρούνι είναι της KYB με διάμετρο 41mm και τα φρένα μπροστά αποτελούνται από δίσκους 320mm και δύο ακτινικές δαγκάνες της Brembo.

Ο κινητήρας, που όπως προαναφέραμε θα χρησιμοποιηθεί σε μια ολόκληρη γκάμα μοτοσυκλετών, πληροί φυσικά τις προδιαγραφές Euro5 και είναι τοποθετημένος με κλίση προς τα εμπρός. Είναι ουσιαστικά το εμπρός μπλοκ των κυλίνδρων από τον κινητήρα του RSV4 1100, με τις ίδιες διαστάσεις. Η επιλογή αυτή έγινε λόγω του μικρού όγκου και του χαμηλού ποσοστού θερμότητας που εκπέμπει, αφήνοντας την ελευθέρια στους σχεδιαστές να δουλέψουν πάνω σε μια λεπτή συνολικά σιλουέτα. Με στρόφαλο 270 μοιρών –πράγμα που σημαίνει ότι θα αποδίδει σαν δικύλινδρος V- η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 100 άλογα. Η εξάτμιση είναι τοποθετημένη κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών χαμηλά, ενώ η ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού δίνει την δυνατότητα για ένα πλήθος ηλεκτρονικών βοηθημάτων, σε συνεργασία με την IMU των έξι αξόνων. Το ηλεκτρονικό πακέτο του RS660 περιλαμβάνει το traction control (ATC), τον έλεγχο σούζας (AWC), του cruise control (ACC), το quickshifter (AQS), τον έλεγχο φρένου του κινητήρα (AEB), το cornering ABS και φυσικά τα πέντε riding modes (AEM), τρία για τον δρόμο και δύο για χρήση σε πίστα!

Η οθόνη δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό πέρα από μια έγχρωμη TFT, με επιλογή για δύο διαφορετικές προβολές, ενώ διαθέτει και το Aprilia MIA, το multimedia σύστημα που έχει δυνατότητα διασύνδεσης με smartphone, το οποίο όμως ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό. Το RS660 θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματικές επιλογές, με τη μία από αυτές να έχει σαφείς αναφορές στην αγωνιστική ιστορία της εταιρείας. Ο συνδυασμός του μωβ με το κόκκινο χρώμα παραπέμπει στο θρυλικό RS250 του 1994, την αγωνιστική ρέπλικα του Loris Reggiani, ενώ η άλλη επιλογή ξεχωρίζει από το κυρίαρχο μαύρο χρώμα με αρκετές κόκκινες λεπτομέρειες να τονίζουν την αντίθεση.

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες