Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Benelli 1200 tourer: O δυνατότερος κινέζικος κινητήρας!

Έρχεται στην παραγωγή

Μπορεί από η φωτογραφία που δημοσίευσε το βρετανικό "BikeSocial"να μην φαίνεται τόσο καλή, αλλά είναι πέρα ως πέρα πραγματική και δείχνει μια πραγματική τρικύλινδρη, τουριστική μοτοσυκλέτα, βασισμένη στον κινητήρα της Benelli, με 1200 κυβικά. Η πρώτη φορά που είχαμε δει κάτι από αυτό το project ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016, υπό τη μορφή σχεδίων από τον κινέζικο κολοσσό.

Τώρα όμως είναι μια κανονική μοτοσυκλέτα, ούτε καν πρωτότυπο, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση τύπου στην Κίνα και βρίσκεται προ των πυλών των γραμμών παραγωγής. Προς το παρόν, η έγκριση τύπου έχει εκδοθεί στο όνομα της Qianjiang (της εταιρείας που έχει εξαγοράσει την Benelli), με την κωδική επωνυμία “QJ1200-3”, ενώ ο κινητήρας του είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη του τρικύλινδρου των 1130 κυβικών που είχαν τα Benelli Tre, TreK και το Tornado. Φαίνεται μάλιστα ότι θα προλάβει την Brixton με το πρωτότυπο που έδειξαν στην EICMA –και για το οποίο ξέρουμε ότι θα είναι κι αυτό 1200 κυβικά- και θα αποτελεί τον μεγαλύτερο και δυνατότερο κινητήρα κινέζικης κατασκευής.

Το πρωτότυπο τρικύλινδρο του 2016

 

Η έγκριση τύπου μαρτυρά επίσης σημαντικές λεπτομέρειες από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας. Πιο συγκεκριμένα, η χωρητικότητα είναι στα 1209cc και θα αποδίδει 136 ίππους –ίδιους ακριβώς με το BMW R1250RT που θεωρείται ο άμεσος ανταγωνιστής του. Το πίσω ελαστικό έχει διάσταση 190/55-17, αλλά ενώ στα σχέδια του 2016 η μοτοσυκλέτα φαινόταν πως θα διέθετε άξονα για την τελική μετάδοση και μονόμπρατσο ψαλίδι, η μοτοσυκλέτα παραγωγής στην φωτογραφία έχει συμβατικό ψαλίδι –ίδιο με αυτό των Tre/TreK 1130- και αλυσίδα για την μετάδοση.

Ο προδιαγραφές που καλύπτει η μοτοσυκλέτα είναι οι “China IV”, οι οποίες είναι πολύ κοντά στις αντίστοιχες Euro4. Πολύ πιθανόν να μπορεί να καλύψει και τις προδιαγραφές Euro5, ώστε να μπορεί να πουληθεί και στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αντίστοιχο επίπεδο κινέζικων προδιαγραφών για να μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Η μέγιστη τελική που δηλώνεται στην έγκριση τύπου είναι 220km/h, το μεταξόνιο στα 1.550mm και το βάρος του στα 338 κιλά!

Παρά την έγκριση τύπου πάντως, το 1200 δεν περιλαμβάνεται στην λίστα της Benelli QJ για το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως η μοτοσυκλέτα να παρουσιαστεί ως μοντέλο 2021.

Φωτό: bennetts.co.uk