Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

BMW F900R / F900XR 2020 – EICMA: Η νέα γενιά των "F"

Επίθεση της BMW σε δύο μέτωπα

Η BMW επενδύει για το 2020 στην μεσαία κατηγορία κυβισμού, έχοντας μία κοινή βάση για δύο ξεχωριστού τομείς της αγοράς: τα naked και τα adventure bikes. Οι φήμες και οι πληροφορίες υπήρχαν εδώ και καιρό, δημιουργώντας έξυπνα μια μεγάλη προσμονή, ειδικά μετά και την παρουσίαση του πρωτότυπου 9Cento, την επιρροή του οποίου περίμεναν όλοι για ένα μοντέλο παραγωγής. Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν οι περισσότεροι έκαναν λόγο πως θα το δούμε ως μοντέλο του '19, μόνο το ΜΟΤΟ μετέφερε την πληροφορία ότι θα είναι μοντέλο του 2020 και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα!

Είναι σημαντικό να μεταφέρεται η αλήθεια και όχι η σπέκουλα, γιατί πολλές φορές οι εικασίες και οι υποθέσεις διαταράσσουν σοβαρά το κλίμα της αγοράς, με τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές. Καλό είναι λοιπόν να τονίζουμε τέτοια θέματα, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Οι προσδοκίες, λοιπόν, τελικά εκπληρώθηκαν και οι Βαυαροί έδειξαν στην EICMA δύο μοτοσυκλέτες, στοχεύοντας τόσο στις επιδόσεις και την συμπεριφορά, όσο και στα πλούσια πακέτα εξοπλισμού, όπως άλλωστε συνηθίζουν εκεί στην BMW…

 

Το F900R είναι ο διάδοχος του γυμνού F800R και πέρα από την απόδοση, οι σχεδιαστές της εταιρείας θέλησαν να προσδώσουν κι έναν πολύπλευρο χαρακτήρα που θα ικανοποιεί όχι μόνο τους έμπειρους αλλά και τους λιγότερο έμπειρους αναβάτες της κατηγορίας.

Από την άλλη, το XR έχει ως αποκλειστικό στόχο να προσαρμόσει τις αρετές και τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου αδερφού του –το S1000XR που παρουσιάστηκε ολοκληρωτικά ανανεωμένο στην φετινή EICMA- στην μεσαία κατηγορία κυβικών. Κι όταν λέμε να προσαρμόσει, ουσιαστικά μιλάμε για μεταφορά υψηλού επιπέδου τεχνολογίας που για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους στην κατηγορία, όπως τα adaptive cornering lights και το σύστημα Intelligent Emergency Call, ενώ θα υπάρχει και έκδοση για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων!

Σ' αυτό συνηγορεί και η εμφάνισή του, καθώς όπως διαπιστώσαμε από κοντά, η μοτοσυκλέτα έχει μεν μια premium εμφάνιση, αλλά και ιδιαίτερα μαζεμένες εξωτερικές διαστάσεις, σε σημείο που να μην ξεχωρίζει ιδιαίτερα η διαφορά των κυβικών σε σχέση με το G310GS! Είναι δηλαδή μια μοτοσυκλέτα χωρίς φλύαρο όγκο που δεν θυσιάζει όμως το prestige της.

Η τεχνολογία που μοιράζονται οι δύο μοτοσυκλέτες περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα των ακριβότερων μοντέλων και που πραγματικά θα αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την μεσαία κατηγορία κυβικών. Πέρα από τα full LED φωτιστικά σώματα και την δυνατότητα διασύνδεσης με smart phone, συστήματα όπως το Dynamic ESA, τα Riding Modes pro, το Shift Assistant Pro, το ABS Pro και τα MSR, DTC, DBC και RDC, κάνουν το ντεμπούτο τους για την κατηγορία πάνω στα δύο F900 της BMW.

Η καρδιά των δύο εκδόσεων, ο δικύλινδρος εν σειρά που παρουσιάστηκε πέρσι στο F850GS, δέχθηκε περαιτέρω εξέλιξη και αποδίδει πλέον 105 ίππους και πολύ πιο "γεμάτη" καμπύλη ροπής, καθώς σύμφωνα με την BMW, από τις 4.500 στροφές μέχρι τις 8.500, ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του πάνω από 8,9 χιλιογραμμόμετρα. Η αύξηση ων επιδόσεων είναι απόρροια της αύξησης του κυβισμού, καθώς από τα 853cc ανέβηκε στα 895cc. Ο στρόφαλος των 270° παρέμεινε, μεταφέροντας αυτή την γνώριμη αίσθηση των V2 κινητήρων, αλλά το σύστημα της εξάτμισης είναι νέο, αναβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και το ηχητικό αποτέλεσμα. Ο μονόδρομος συμπλέκτης θα έχει για πρώτη φορά και την βοήθεια του συστήματος MSR, που θα λειτουργεί επικουρικά στο να μην γλιστράει ο πίσω τροχός στα κατεβάσματα ή στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού.

Ο στάνταρ εξοπλισμός των δύο μοτοσυκλετών θα περιλαμβάνει επίσης δύο riding modes "Rain" και "Road", μαζί με το ABS και το ASC (Automatic Stability Control), το οποίο παρέχει και δυνατότητα απενεργοποίησης. Στον έξτρα εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται το πακέτο "Riding Modes Pro", που προσθέτει τα Dynamic" και Dynamic Pro" στις επιλογές της χαρτογράφησης, μαζί με το Dynamic Traction Control, το ABS Pro, το DBC που ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα και φυσικά το MSR που αναφέραμε παραπάνω.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης

Το ατσάλινο πλαίσιο είναι κοινό και στις δύο εκδόσεις, ενώ είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί ήδη το F850GS, με τον κινητήρα ως ενεργό μέρος του και με το ρεζερβουάρ να έχει επιστρέψει στην φυσιολογική του θέση μπροστά από την σέλα. Μάλιστα, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του με την πλαστική συγκόλληση του ρεζερβουάρ (15,5 λίτρα χωρητικότητα για το XR και 13 λίτρα για το R), αποτελεί μια πρωτιά για την μοτοσυκλετιστική βιομηχανία, ενώ και το αφαιρούμενο ατσάλινο υποπλαίσιο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα δύο F900, έτσι ώστε να διατηρηθεί λεπτή η σιλουέτα στο πίσω μέρος.

Σε αντίθεση με το S1000XR που έχει τις δαγκάνες της Hayes, το F900XR διαθέτει τις δαγκάνες της Brembo

 

Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις, μπροστά έχουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι (με μεγαλύτερη διαδρομή για το XR) κι ένα αμορτισέρ πίσω, ενώ φυσικά στον προαιρετικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται όπως αναφέραμε και το Dynamic ESA, το σύστημα των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων της BMW που δρα μόνο στο πίσω αμορτισέρ.

Η έγχρωμη TFT οθόνη των 6,5'' εγγυάται ευανάγνωστες και πλήρεις ενδείξεις, ενώ το σύστημα BMW Motorrad Connectivity έρχεται ως στάνταρ.

Update: Ανακοινώθηκαν οι τιμές των F900XR & F900R στην Ελλάδα!

Tags: