Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

BMW F850XR 2019: Fake news στα ελληνικά media!

Στην παγίδα της γρήγορης είδησης

Η BMW, όπως ήταν ήδη γνωστό από την παρουσίαση του πρωτότυπου concept 9Cento τον Μάιο του 2008, είχε εντάξη στα μελλοντικά πλάνα της την παρουσίαση μιας μοτοσυκλέτας που θα έμπαινε στα "χωράφια" του Yamaha Tracer 900. Όχημά της γι' αυτό το project ήταν το "υβρίδιο" από το πάντρεμα του S1000XR και του F850GS, ένα δικύλινδρο concept bike που καθιστούσε σαφείς της προθέσεις των Βαυαρών όπως είχαμε γράψει και τότε. Μάλιστα το πρωτότυπο που είχε μια μορφή πολύ πιο κοντά σε μοντέλο παραγωγής είχε εντοπιστεί σε δοκιμές στο δρόμο στην Lleida τον Ιανουάριο του 2018 (σημειώστε την ημερομηνία γιατί έχει μεγάλη σημασία) πριν καν παρουσιαστεί στον κόσμο το 9Cento, από το ισπανικό site Todo Circuito.

Η μοτοσυκλέτα θα παρουσιαστεί ενδεχομένως πάλι με την μορφή concept και όχι ως μοντέλο παραγωγής όπως φαντάζονται τα υπόλοιπα μέσα, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη!

Μετά την παρουσίαση του concept bike, στις αρχές Αυγούστου, το βραζιλιάνικο Motociclismo online συνέδεσε τις κατασκοπικές φωτογραφίες με το concept και έκαναν μια αναπαραγωγή της είδησης. Πολύ πιο ετεροχρονισμένα –και συγκεκριμένα εχθές- το βρετανικό site "more bikes" έκανε μια ακόμη πιο αναχρονιστική αναφορά (άλλωστε το συγκεκριμένο site δεν διεκδικεί και δάφνες αξιοπιστίας και εγκυρότητας). Σε σημερινή είδηση μάλιστα για τα έξι νέα μοντέλα της BMW έχουν χρησιμοποιήσει δική μας φωτογραφία από την αποκλειστικότητα που είχαμε με την φωτογράφιση από τις μυστικές δοκιμές του BMW F850GS Adventure στην Ελλάδα με φωτογραφίες που είχαμε δώσει στο Motorrad στο Cycle World και που με κάποιο τρόπο έφτασαν και στα χέρια των Άγγλων… Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τώρα το σύνολο των ελληνικών μέσων να το παρουσιάσουν ως είδηση της τελευταίας στιγμής. Καλό θα είναι λοιπόν, πριν χαρακτηριστεί κάτι τέτοιο ως "breaking news" να γίνεται ένα φιλτράρισμα και μια έρευνα γιατί ως γνωστόν ισχύει το "scripta manent" ("τα γραπτά μένουν").


Πέρα από αυτά όμως για την ιστορία, να πούμε ότι το πρωτότυπο που είχε φωτογραφηθεί πριν από 10 μήνες είναι ουσιαστικά ένα F850GS με διαφορετικά πλαστικά, όμοια με αυτά του XR, ίδιο πλαίσιο με το δικύλινδρο και υποπλαίσιο που μοιάζει αρκετά, αλλά με διαφορετικό τελικό που βγαίνει χαμηλά και άλλες βάσεις για μαρσπιέ του συνεπιβάτη. Προφανώς υπάρχουν αλλαγές στις αναρτήσεις και στους τροχούς που είναι διάστασης 17 ιντσών, ενώ και οι δαγκάνες είναι ακτινικές όπως του 1000. Το ψαλίδι δείχνει ίδιο με του F850GS όπως και η σέλα, ενώ στην EICMA θα παρουσιαστεί ενδεχομένως πάλι με την μορφή concept και όχι ως μοντέλο παραγωγής όπως φαντάζονται τα υπόλοιπα μέσα, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και πριν λίγο καιρό κάποιοι συνάδελφοι είχαν ανακαλύψει ότι θα βγει ένα μικρότερο boxer GS (R850GS), πράγμα που ούτε αυτό ίσχυε ποτέ όπως εξηγούμε και τους λόγους γι' αυτό στο άρθρο της παρουσίασης του νέου R1250GS στο ΜΟΤΟ! Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε φέτος ούτε F850XR, ούτε F900XR, ούτε κάτι άλλο τέλος πάντων ως μικρότερο μοντέλο παραγωγής με την πλατφόρμα του XR.


 

Θυμηθείτε την επίμαχη φωτογραφία του F850GS Adventure που μοιράζει όλο το υπόλοιπο internet, μαζί με τις υπόλοιπες φωτογραφίες του, που είδατε πρώτοι στον κόσμο:

BMW F850GS Adventure ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – SPY PHOTO

Tags: