BMW: Κατοχύρωσε πατέντες για νέο δικύλινδρο κινητήρα με δυνατότητα χρήσης Turbo

Με ανάφλεξη 180 μοιρών, μαζεμένες διαστάσεις και και μικρότερο βάρος
BMW νέος δικύλινδρος κινητήρας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

H BMW θέλει να φέρει στην παραγωγή έναν νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα ο οποίος θα εφοδιάσει τη μελλοντική σειρά F, με τις πατέντες να κάνουν λόγο για δυνατότητα τοποθέτησης σε αυτόν μονάδα υπερτροφοδότησης!

Η ιδέα της υπερτροφοδότησης (Turbo) δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο των δύο τροχών. Οι Honda, Yamaha, Suzuki και Kawasaki έχουν παρουσιάσει από τη δεκαετία του 1980 τις δικές τους προτάσεις ενώ τώρα έφτασε η σειρά της BMW να καταθέσει πατέντα για έναν νέο υπερτροφοδοτούμενο εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα. Η συγκεκριμένη πατέντα αφορά έναν νέο κινητήρα turbo ο οποίος ενδεχομένως να εφοδιάσει τα μελλοντικά μοντέλα της σειράς F.

Το 2018, έκανε το ντεμπούτο της η τελευταία γενιά δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων της BMW, για τα μοντέλα F 850 GS και F 750 GS, ενώ το 2020 ακολούθησαν, τα μοντέλα F 900 R και F 900 XR τα οποία είχαν μια μικρή αύξηση στον κυβισμό. Στις πατέντες των Βαυαρών παρουσιάζεται ένας νέος εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας, ο οποίος σύμφωνα με αναφορά που περιλαμβάνεται στις πατέντες, μπορεί να δεχτεί και υπερσυμπιεστή (Turbo) με αποτέλεσμα να μπορεί να αυξηθεί η ροπή και η ισχύς του.

bmw νέος δικύλινδρος

Πέρα από τη δυνατότητα για τοποθέτηση turbo, η διαφορά του νέου κινητήρα βρίσκεται στη διάταξη του στροφαλοφόρου άξονα και στους δύο πείρους του στροφάλου. Επίσης διακρίνουμε έναν αντίστροφο ρότορα. Στο υπάρχων δικύλινδρο γερμανικό μοτέρ οι δύο πείροι του στροφάλου είναι μετατοπισμένοι 90 και 270 μοίρες με διάστημα ανάφλεξης 270/450 μοιρών, με αποτέλεσμα ο ήχος να θυμίζει V-Twin 90 μοιρών. Την εν λόγω διάταξη χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες όπως η Yamaha, η Honda, η Triumph και η Suzuki.

Στα σχέδια του νέου κινητήρα της BMW, βλέπουμε πως υπάρχει αλλαγή στη διάταξη. Ο αντικραδασμικός άξονας παίρνει κίνηση απευθείας στον στρόφαλο, περιστρεφόμενος αντίθετα από εκείνον στη διπλάσια ταχυτητα, ενώ οι πείροι του στροφάλου είναι μετατοπισμένοι κατά 180 μοίρες, για ανάφλεξη σε διαστήματα 180 / 540 μοιρών. Η νέα αυτή διάταξη προσφέρει μείωση των κραδασμών στον κινητήρα κατά 50%! Παράλληλα, ο νέος κινητήρας θα είναι ελαφρύτερος (σημειώστε πως ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 850 / 900 της BMW ζυγίζει 14 κιλά περισσότερα από τον αντίστοιχο κινητήρα 790 / 890 της ΚΤΜ), θα έχει πιο μαζεμένες διαστάσεις, ενώ θα είναι και φθηνότερος στην παραγωγή.

Πληροφορίες σχετικά με τον κυβισμό του κινητήρα δεν υπάρχουν ωστόσο θα μπορούσε να είναι χωρητικότητας 950 κυβικών εκατοστών, αν αφορά την επόμενη γενιά της σειράς 900, και αν λάβουμε υπόψη την τακτική της BMW να προσθέτει 50 έξτρα κυβικά σε κάθε ανανέωση της γκάμας της.

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες