BMW R 12 2024 - Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18 - [Τιμή & VIDEO]

Πιο κοντά στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς
BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Η BMW παρουσίασε το νέο cruiser μοντέλο της, R 12, το οποίο μοιράζεται κοινά στοιχεία με το R 12 nineT, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες και απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κοινού, σε σχέση με το R 18 με τον κτηνώδη κινητήρα boxer των 1.800 κυβικών.

Το R 12 έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια cruiser της BMW, η οποία με το σλόγκαν “The Spirit of Easy” θέλει να τονίσει την ευκολία οδήγησης του νέου μοντέλου της. Η αλήθεια είναι ότι το R 18, αν και είναι αρκετά επιβλητικό και εντυπωσιακό, δεν αποτελεί τη χρυσή τομή για τα δεδομένα της Ευρώπης. Το κατά κύριο λόγο ορεινό ανάγλυφο της Γηραιάς Ηπείρου, με τις έντονες υψομετρικές διαφορές και τους φιδίσιους δρόμους με κλειστές στροφές, δεν ευνοεί τις βαριές μοτοσυκλέτες με πολύ μακρύ μεταξόνιο.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Το νέο R 12 έχει κρατήσει την cruiser φιλοσοφία και εργονομία οδήγησης, έχοντας όμως σημαντικά χαμηλότερο ονομαστικό βάρος που φτάνει τα 225 γεμάτα κιλά, σε αντίθεση με τα 345 γεμάτα κιλά του R 18! Ομοίως και το μεταξόνιό του στα 1.520 χιλιοστά, το καθιστά πιο ευέλικτο σε διαδρομές με στροφές και επιτόπιες μανούβρες, σε αντίθεση με τα 1.731 χιλιοστά του μεγαλύτερου αδερφού. Αυτό το καταφέρνει καθώς μοιράζεται το ίδιο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα που βρίσκουμε και στο R 12 nineT. Σε συνδυασμό και με τη μικρότερη διαδρομή των αναρτήσεων από το classic roadster μοντέλο, καταφέρνει να έχει γενικότερα πιο μαζεμένες διαστάσεις από τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τα 90 χιλιοστά διαδρομής μπροστά και πίσω, σε σύγκριση με τα 120 χιλιοστά του R 12 nineT βοηθούν επίσης το ύψος της σέλας να σταματήσει στα 745 χιλιοστά, σε σχέση με τα 795 του roadster.

Όσον αφορά αυτές καθ' εαυτές τις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά υπάρχει ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45 χιλιοστών χωρίς ρυθμίσεις, ενώ πίσω το σύστημα Paralever με το κεκλιμμένα τοποθετημένο μονό αμορτισέρ παραμένει ίδιο με του R 12 nineT, έχοντας ρυθμίσεις προφόρτισης αλλά και απόσβεσης επαναφοράς. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της πέδησης, όπου δαγκάνες και δίσκοι είναι κοινά στα δύο νέα μοντέλα, με το cornering ABS Pro να βρίσκεται και εδώ στον στάνταρ εξοπλισμό.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Ο αεροελαιόψυκτος δικύλινδρος boxer των 1.170 κυβικών με τέσσερις ακτινικά τοποθετημένες βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο και χωρίς σύστημα μεταβλητού χρονισμού ShiftCam, έχει διαφορετική χαρτογράφηση που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του R 12. Έτσι, για τις ανάγκες του cruiser η απόδοσή του φτάνει τους 95 ίππους στις 6.500 στροφές, με την ροπή των 11,21 χιλιογραμμόμετρων να έρχεται στις 6.000 στροφές. Ελαφρώς χαμηλότεροι αριθμοί, που όμως έρχονται και 500 στροφές πιο νωρίς από το R 12 nineT.

Οι τροχοί στην περίπτωση του R 12 είναι 19 και 16 ιντσών, μπροστά και πίσω, με τις διαστάσεις ελαστικών να είναι 100/90-19 και 150/80-16, αντίστοιχα. Το ατσάλινο ρεζερβουάρ των 14 λίτρων με σχήμα σταγόνας, αντλεί την έμπνευσή του από τα λεγόμενα “Toaster Tanks” των BMW R/5 της δεκαετίας του 1970, με δικύλινδρο boxer κινητήρα στα 500, 600 και 750 κυβικά. Ο σχεδιασμός του ρεζερβουάρ σε συνδυασμό με το μονόσελο που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό και το μεγάλο καμπυλωτό φτερό πίσω, δημιουργούν μία ρέουσα εικόνα που ακολουθεί τα πρότυπα των cruiser, με το χαμηλό ύψος της σέλας και το φαρδύ τιμόνι να την ενισχύουν.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Στην περίπτωση του R 12 υπάρχει μόνο ένα στρογγυλό αναλογικό όργανο, που λειτουργεί ως ταχύμετρο. Στον επιπλέον εξοπλισμό μπορείς να επιλέξεις την ψηφιακή οθόνη, αλλά και το στρογγυλό στροφόμετρο. Κατά τα λοιπά, ο βασικός εξοπλισμός είναι κοινός με του R 12 nineT, ενώ όπως είναι η φυσικό η BMW έχει και εδώ έναν μακρύ κατάλογο προαιρετικού εξοπλισμού.

Ο βασικός χρωματισμός του R 12 είναι το Blackstorm matt metallic, ενώ με επιπλέον χρέωση ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει το Aventurine Red metallic. Τέλος, έχουμε την Option 719 “Thorium” σε Avus Silver με μεταλλικό φινίρισμα.

Η τιμή του R 12 στην Ελλάδα ξεκινά από τα 15.400 ευρώ

.

Ετικέτες

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες