BMW R 12 2024 - Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18 - [Τιμή & VIDEO]

Πιο κοντά στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς
BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Η BMW παρουσίασε το νέο cruiser μοντέλο της, R 12, το οποίο μοιράζεται κοινά στοιχεία με το R 12 nineT, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες και απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κοινού, σε σχέση με το R 18 με τον κτηνώδη κινητήρα boxer των 1.800 κυβικών.

Το R 12 έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια cruiser της BMW, η οποία με το σλόγκαν “The Spirit of Easy” θέλει να τονίσει την ευκολία οδήγησης του νέου μοντέλου της. Η αλήθεια είναι ότι το R 18, αν και είναι αρκετά επιβλητικό και εντυπωσιακό, δεν αποτελεί τη χρυσή τομή για τα δεδομένα της Ευρώπης. Το κατά κύριο λόγο ορεινό ανάγλυφο της Γηραιάς Ηπείρου, με τις έντονες υψομετρικές διαφορές και τους φιδίσιους δρόμους με κλειστές στροφές, δεν ευνοεί τις βαριές μοτοσυκλέτες με πολύ μακρύ μεταξόνιο.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Το νέο R 12 έχει κρατήσει την cruiser φιλοσοφία και εργονομία οδήγησης, έχοντας όμως σημαντικά χαμηλότερο ονομαστικό βάρος που φτάνει τα 225 γεμάτα κιλά, σε αντίθεση με τα 345 γεμάτα κιλά του R 18! Ομοίως και το μεταξόνιό του στα 1.520 χιλιοστά, το καθιστά πιο ευέλικτο σε διαδρομές με στροφές και επιτόπιες μανούβρες, σε αντίθεση με τα 1.731 χιλιοστά του μεγαλύτερου αδερφού. Αυτό το καταφέρνει καθώς μοιράζεται το ίδιο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα που βρίσκουμε και στο R 12 nineT. Σε συνδυασμό και με τη μικρότερη διαδρομή των αναρτήσεων από το classic roadster μοντέλο, καταφέρνει να έχει γενικότερα πιο μαζεμένες διαστάσεις από τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τα 90 χιλιοστά διαδρομής μπροστά και πίσω, σε σύγκριση με τα 120 χιλιοστά του R 12 nineT βοηθούν επίσης το ύψος της σέλας να σταματήσει στα 745 χιλιοστά, σε σχέση με τα 795 του roadster.

Όσον αφορά αυτές καθ' εαυτές τις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά υπάρχει ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45 χιλιοστών χωρίς ρυθμίσεις, ενώ πίσω το σύστημα Paralever με το κεκλιμμένα τοποθετημένο μονό αμορτισέρ παραμένει ίδιο με του R 12 nineT, έχοντας ρυθμίσεις προφόρτισης αλλά και απόσβεσης επαναφοράς. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της πέδησης, όπου δαγκάνες και δίσκοι είναι κοινά στα δύο νέα μοντέλα, με το cornering ABS Pro να βρίσκεται και εδώ στον στάνταρ εξοπλισμό.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Ο αεροελαιόψυκτος δικύλινδρος boxer των 1.170 κυβικών με τέσσερις ακτινικά τοποθετημένες βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο και χωρίς σύστημα μεταβλητού χρονισμού ShiftCam, έχει διαφορετική χαρτογράφηση που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του R 12. Έτσι, για τις ανάγκες του cruiser η απόδοσή του φτάνει τους 95 ίππους στις 6.500 στροφές, με την ροπή των 11,21 χιλιογραμμόμετρων να έρχεται στις 6.000 στροφές. Ελαφρώς χαμηλότεροι αριθμοί, που όμως έρχονται και 500 στροφές πιο νωρίς από το R 12 nineT.

Οι τροχοί στην περίπτωση του R 12 είναι 19 και 16 ιντσών, μπροστά και πίσω, με τις διαστάσεις ελαστικών να είναι 100/90-19 και 150/80-16, αντίστοιχα. Το ατσάλινο ρεζερβουάρ των 14 λίτρων με σχήμα σταγόνας, αντλεί την έμπνευσή του από τα λεγόμενα “Toaster Tanks” των BMW R/5 της δεκαετίας του 1970, με δικύλινδρο boxer κινητήρα στα 500, 600 και 750 κυβικά. Ο σχεδιασμός του ρεζερβουάρ σε συνδυασμό με το μονόσελο που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό και το μεγάλο καμπυλωτό φτερό πίσω, δημιουργούν μία ρέουσα εικόνα που ακολουθεί τα πρότυπα των cruiser, με το χαμηλό ύψος της σέλας και το φαρδύ τιμόνι να την ενισχύουν.

BMW R 12 2024 – Νέο cruiser δίπλα στο θηριώδες R 18

Στην περίπτωση του R 12 υπάρχει μόνο ένα στρογγυλό αναλογικό όργανο, που λειτουργεί ως ταχύμετρο. Στον επιπλέον εξοπλισμό μπορείς να επιλέξεις την ψηφιακή οθόνη, αλλά και το στρογγυλό στροφόμετρο. Κατά τα λοιπά, ο βασικός εξοπλισμός είναι κοινός με του R 12 nineT, ενώ όπως είναι η φυσικό η BMW έχει και εδώ έναν μακρύ κατάλογο προαιρετικού εξοπλισμού.

Ο βασικός χρωματισμός του R 12 είναι το Blackstorm matt metallic, ενώ με επιπλέον χρέωση ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει το Aventurine Red metallic. Τέλος, έχουμε την Option 719 “Thorium” σε Avus Silver με μεταλλικό φινίρισμα.

Η τιμή του R 12 στην Ελλάδα ξεκινά από τα 15.400 ευρώ

.

Ετικέτες

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει την MX μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale
motomagDucati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Με αφορμή τη σύναψη συνεργασίας με την Ducati, η Monster Energy ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο ο Antonio Cairoli, 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει τη μοναδική Desmo450 MX, και παραδέχεται ότι θα ήθελε το Borgo Panigale να έχει ασχοληθεί νωρίτερα με τον συγκεκριμένο χώρο.

Το εντυπωσιακό βίντεο ξεκινάει δείχνοντάς μας στιγμιότυπα από κοντινές λήψεις στο Desmo450 MX, το οποίο αποτελεί αυτή την στιγμή το μοναδικό MX μοντέλο με δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων. Μαζί, βλέπουμε και τον “DUCATONY” να ετοιμάζεται στα κεντρικά γραφεία της Ducati στην Bologna. Μετά την στατική παρουσίαση έχει έρθει η ώρα να δούμε τη μοτοσυκλέτα και εν δράσει με τα αγωνιστικά της χρώματα.

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Στην συνέχεια, μεταφερόμαστε 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στην MX πίστα Park – Monte Coralli, στη Faenza, όπου ένα θεαματικό πανοραμικό πλάνο μας δείχνει τη διαρρύθμισή της. Αυτή είναι το πεδίο, όπου βλέπουμε τον ικανότατο και ταλαντούχο Cairoli να μας δείχνει πώς οδηγείται μία αγωνιστική MX μοτοσυκλέτα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο Cairoli, στόχος του ως αναβάτης εξέλιξης είναι να αξιοποιήσει τα πολλά χρόνια εμπειρίας του, προκειμένου να κάνει το Desmo450 MX την καλύτερη δυνατή μοτοσυκλέτα, τοποθετώντας την στην κορυφή του ανταγωνισμού. Ο συναισθηματικός δεσμός της κοινής πατρίδας δεν κρύβεται…

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Συνεχίζοντας, δηλώνει ανέκαθεν θαυμαστής της Ducati, η οποία είναι μία ιταλική εταιρεία που χαρακτηρίζεται από το πάθος και το μεσογειακό ταπεραμέντο. Κάτι που αποδεικνύουν και τα κύπελλα, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στην κάμερα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, έχουν ακόμα δρόμο, ενώ πολλά πράγματα ακόμα πρόκειται να αλλάξουν μέχρι την ημέρα που η μοτοσυκλέτα θα βρεθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τέλος, παραδέχεται ότι θα ήθελε η Ducati να έχει κάνει νωρίτερα το βήμα, όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία επαγγελματίας αναβάτης και κατακτούσε τα Πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο.

Το βίντεο περιλαμβάνει και μερικά αποσπάσματα με το τι έγινε “πίσω από τις κάμερες”, με τον Cairoli να δηλώνει ότι παρά το ότι άφησε την ενεργό δράση, εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γρήγορη οδήγηση. Το επιβεβαιώνουν και τα εντυπωσιακά πλάνα άλλωστε…

Δείτε το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 32 δευτερολέπτων:

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]