Brixton 2020 – EICMA: Crossfire 500 και αποκλειστικές πληροφορίες! [video]

Πλούσια τα μελλοντικά σχέδια της Brixton
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/11/2019

Πριν από λίγες μέρες, η Brixton είχε ήδη ανακοινώσει την παρουσίαση του νέου Crossfire 500, αλλά παράλληλα είχαν δηλώσει ότι θα υπάρχουν και πάρα πολλές εκπλήξεις.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης στην EICMA, μπορούμε να πούμε ότι είχαν απόλυτο δίκιο, και βάσει των αποκλειστικών πληροφοριών που καταφέραμε να αποσπάσουμε, ένα βασικό πλεονέκτημα του να είμαστε παρόντες στο μεγαλύτερο Σαλόνι Μοτοσυκλέτας παγκοσμίως, όλα όσα ετοιμάζει η Brixton θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Ξεκινώντας λοιπόν από το αναμενόμενο, το Crossfire 500 –το οποίο θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις, την στάνταρ και την Χ- δεν είναι απλώς η πρώτη μεγάλη μοτοσυκλέτα της Brixton, αλλά είναι και η πρώτη που διαθέτει έναν κινητήρα που δεν αποτελεί αντιγραφή από τα blueprints κάποιου ιαπωνικού κινητήρα, όπως συμβαίνει με τα ΒΧ125 και BX250, αλλά ένα σχέδιο αποκλειστικά της εταιρείας και της ομάδας των μηχανολόγων και σχεδιαστών από διάφορες εθνικότητες, που έχει προσλάβει γι' αυτό ακριβώς το καθήκον, στο νεοσύστατο σχεδιαστικό κέντρο της KSR στο Krems της Αυστρίας. Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η παραγωγή των μοτοσυκλετών της Brixton ξεκίνησε ουσιαστικά πριν δύο χρόνια –το 2017- το ότι αυτή τη στιγμή φτιάχνει τον δικό της κινητήρα, είναι πραγματικά ένας άθλος.

Το Crossfire X

Τα δύο Crossfire έμειναν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό πιστά στο πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί στην περσινή EICMA, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο το λεγόμενο "X-Tank", το πολύεδρο δηλαδή ρεζερβουάρ που οι ακμές του σχηματίζουν το γράμμα "Χ". Ο κινητήρας είναι ένας τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με απόδοση 48 ίππων –ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία των διπλωμάτων- και ροπή 4,5kgm, με χωρητικότητα 486cc. Το συνολικό βάρος ανέρχεται στα 180 κιλά γεμάτο και οι αναρτήσεις μπροστά είναι ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι χωρίς ρυθμίσεις και πίσω ένα αμορτισέρ της KYB με ρύθμιση για προφόρτιση του ελατηρίου.

Δείτε μετά το τέλος του άρθρου το video της παρουσίασης και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Τα φώτα είναι LED και τα φρένα προέρχονται από την J.Juan με ABS. Το ύψος της σέλας είναι στα 795mm και η Brixton ανακοινώνει κατανάλωση κάτω από 4,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Μυστήριο μέχρι στιγμής παραμένει το πού ακριβώς κατασκευάζεται, μιας και από την Brixton μας είπαν ότι φτιάχνεται σε ένα εργοστάσιο της Ασίας, αλλά δεν θέλησαν να μας που σε ποια χώρα βρίσκεται αυτό, αφήνοντας έτσι περιθώρια να υποθέσουμε ότι μάλλον είναι εκτός Κίνας.

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα αναμενόμενα από την Brixton και ξεκινούν οι εκπλήξεις, οι οποίες μάλιστα είναι και ιδιαίτερα ευχάριστες. Η πρώτη από αυτές ακούει –ή τουλάχιστον θα ακούει στο μέλλον, μιας και πρόκειται προς το παρόν για ένα πρωτότυπο- στο όνομα Crossfire 125 XS. Είναι ένα μοτοσυκλετάκι που στέκεται ακριβώς απέναντι από το Ζ125 της Honda, με πιο χωμάτινους όμως προσανατολισμούς και πάρα πολύ όμορφο και ποιοτικό, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς που βρεθήκαμε δίπλα του. Ο κινητήρας είναι ίδιος με αυτόν του BX125, η αντιγραφή δηλαδή από τα blueprints του κινητήρα του Suzuki GN125, που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Brixton του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την δυνατότητα να βγουν περισσότερα άλογα από αυτόν, σε αντίθεση με τον κινητήρα με τον οριζόντιο κύλινδρο της Honda. Σε μέγεθος και διαστάσεις είναι πολύ κοντά στον "Μπόμπο" της Honda και έχει ως κύριο στόχο την αμερικάνικη αγορά. Το αρχικό πλάνο προβλέπει την παραγωγή του στα μέσα της επόμενης χρονιάς, αλλά όπως μας είπαν από την Brixton σε κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, είναι σχεδόν σίγουροι ότι δεν πρόκειται να προλάβουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το Crossfire 125 ήταν ένα ακόμη πρωτότυπο που προορίζεται να μπει στην παραγωγή το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς και θα είναι το πρώτο 125 της Brixton με υγρόψυκτο κινητήρα. Όπως μαρτυρά το όνομά του, θα έχει κι αυτό τον ιδιαίτερο σχεδιασμό στο ρεζερβουάρ, όπως το 500 και αναμένουμε να δούμε την διαφορά κυρίως στις επιδόσεις χάρη στην υγρόψυξη, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα BX125.

Για την ίδια χρονική περίοδο τοποθετούν οι άνθρωποι της Brixton και την παρουσίαση του Rayburn 125, που αποτελεί και την πιο ρετρό πρόταση της εταιρείας. Το δερμάτινο μονόσελο με τα ελατήρια, το δερμάτινο τσαντάκι με τα εργαλεία στο πλαϊνό καπάκι και η ματ μπλε βαφή, είναι στοιχεία που σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ιδιαίτερα όσους δηλώνουν φανατικοί των νεορετρό μοτοσυκλετών. Τα τύπου bobber ελαστικά και τα κλιπόν είναι στοιχεία που ελπίζουμε να περάσουν και στο μοντέλο παραγωγής, με μια μοτοσυκλέτα που ξαφνικά θα κάνει την κατηγορία Α1 των διπλωμάτων να δείχνει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα!

Το Felsberg 125 XC είναι άλλη μια μοτοσυκλέτα 125cc που χρησιμοποιεί ως βάση το ΒΧ125 (που θα μετονομαστεί ως Flesberg 125), αλλά με μια σημαντική διαφορά, όπως είναι ο μεγαλύτερος εμπρός τροχός (πιθανώς 19''), το ψηλό μπροστινό φτερό και η προστατευτική ποδιά κάτω από τον κινητήρα, που του προσδίνουν έναν καθαρά πιο χωμάτινο χαρακτήρα. Το Felsberg 125 XC αναμένεται να εμφανιστεί στην αγορά την άνοιξη του 2020 και είναι σίγουρο ότι θα χάσουν αρκετοί λεφτά σε στοιχήματα καθώς θυμίζει έντονα το XT500 της Yamaha.

Τα ακόμη όμως πιο ενδιαφέρον concept, ήταν αυτό που βρισκόταν σε περίοπτη θέση, ψηλά στο περίπτερο της Brixton κι είναι μια μοτοσυκλέτα που θυμίζει έντονα τα Bonnville της Triumph. Το πολύ ενδιαφέρον όμως είναι ότι δεν τα θυμίζει μόνο σχεδιαστικά, καθώς ο κινητήρας –ο οποίος έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου κι αυτός από την ομάδα της KSR- είναι ένας μεγάλου κυβισμού δικύλινδρος εν σειρά. Οι άνθρωποι της Brixton δεν θέλησαν να μας αποκαλύψουν τον ακριβή κυβισμό, μιας και ακόμη δεν έχουν καταλήξει κι οι ίδιοι αν η τελική χωρητικότητα θα είναι 900 ή 1200cc, αλλά βάσει αυτών που παρατηρήσαμε από κοντά, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για έναν κινητήρα 1200 κυβικών. Το πότε ακριβώς θα φτάσει το συγκεκριμένο πρωτότυπο στην παραγωγή είναι άγνωστο προς το παρόν, καθώς όπως αναφέρουν τα στελέχη του εργοστασίου, θέλουν να πάρουν τον χρόνο τους και να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις, προκειμένου να πετύχουν τα υψηλά στάνταρ που έχουν θέσει ως στόχο.

Επειδή όμως οι αποκαλύψεις που καταφέραμε να εκμαιεύσουμε δεν σταματούν εδώ, μάθαμε ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν ήδη και πάνω σε ένα concept on-off με τον κινητήρα των 500 κυβικών από το Crossfire, καθώς θέλουν να αποσβέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολύ μεγάλη επένδυση που έκαναν σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνολογία και μηχανήματα, για να σχεδιάσουν και να εξελίξουν τον συγκεκριμένο κινητήρα. Αναμονή λοιπόν, καθώς για την Brixton τα καλύτερα έπονται!

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.