Buell SuperTouring 1190 - Sport-Touring V2 με 185 hp

Οι προ-παραγγελίες ξεκίνησαν, για το μοντέλο που αναμένεται το 2025
Buell SuperTouring 1190
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/3/2023

Η απέθαντη Buell συνεχίζει την πορεία της, παρουσιάζοντας μια σειρά “νέων” μοντέλων, που ουσιαστικά βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα με τον V2 κινητήρα των 185 hp με ελαφρές διαφοροποιήσεις σε ιπποδύναμη, και με διαφορετικά περιφερειακά και κοστούμια για κάθε περίσταση.

Μετά από το sport μοντέλο Hammerhead 1190 και το streetfighter 1190 SX, σειρά είχαν το ακραίο Baja 1190 Dune Racer σε Hill-climbing στιλ, και το πιο πρόσφατο SuperCruiser που σας παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες.

Τελευταίο μέλος της νέας οικογένειας 1190 είναι το SuperTouring 1190 (Αμερικανοί είναι αυτοί, όλα Super τα ονομάζουν) που δείχνει να πλησιάζει σε μορφή παραγωγής, και να δείχνει πολύ πιο εύπεπτο από το -εξαιρετικά άσχημο- concept μοντέλο.

Ο V2 κινητήρας των 185 hp / 10.000 rpm και των 14 kgm / 8.000 rpm βασίζεται στον παλαιότερο κινητήρα των 1.125 κ.εκ. της Rotax, τον οποίο κάποια στιγμή αγόρασε η Buell, για να τον “βαφτίσει” αμερικάνικο. Σημειώστε πάντως πως αυτός ο κινητήρας για την ώρα δεν καλύπτει τις Euro 5 προδιαγραφές.

Ενώ τώρα τα πρώτα 3D render της Buell έδειχναν μια On-Off μοτοσυκλέτα στο στιλ του παλαιότερου Ulysses (2005), τελικά η μοτοσυκλέτα εξελίχθηκε σε Sport-Touring -το πιθανότερο καθώς ήταν ευκολότερη και οικονομικότερη η δημιουργία της από τα υπάρχοντα Hammerhead & SX.

Η μοτοσυκλέτα που βλέπουμε στην τελευταία φωτογραφία που ανέβασε στο site της η Buell διαθέτει ιδιαίτερους προβολείς με πολλά φωτιστικά σώματα, φαρδιά μάσκα και εξίσου φαρδιά ζελατίνα, σέλα δύο ατόμων και μεταλλικές βαλίτσες σε… Adventure στιλ. Για το στιλ της υπεύθυνος είναι ο σχεδιαστής J. Ruiter, ενώ πλαίσιο, ψαλίδι και φρένα δείχνουν ίδια με των Hammerhead-SX.

Η Buell ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη SuperTouring 1190 στην Daytona Bike Week 2023, ενώ οι προ-παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει (με προκαταβολή 50 ευρώ), με την αμερικάνικη εταιρεία να αναφέρει πως η τιμή της μοτοσυκλέτας ξεκινά από τα 21.995 αμερικάνικα δολάρια, ήτοι 20.760 ευρώ. Τεχνικά χαρακτηριστικά πέρα από την απόδοση του κινητήρα για την ώρα δεν υπάρχουν.

Και όλα αυτά, την ώρα που η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να φέρει τη νέα της γκάμα στην παραγωγή, καθώς αρχικά αναμέναμε την SuperTouring στην παραγωγή το 2023. Τώρα οι άνθρωποι της Buell κάνουν λόγο για το 2025, ενώ ο αμερικάνικος τύπος αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους προμηθευτές της εταιρείας

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.