CFMOTO 500SR Voom και 675SR παίρνουν έγκριση τύπου στην Κίνα

Λίγο πριν την παραγωγή οι νέες πολυκύλινδρες SS της κινέζικης εταιρείας
CFMOTO πατέντες
Από το

motomag

17/6/2024

Η έναρξη της παραγωγής των νέων supersport μοτοσυκλετών της CFMOTO βρίσκεται πλέον προ των πυλών όπως φαίνεται και από την έγκριση τύπου που πήραν τα 500SR Voom και 675SR στην Κίνα.

Η 500SR Voom είναι η πρώτη 4κύλινδρη μοτοσυκλέτα στην ιστορία της κινέζικης εταιρείας, ενώ ένα σκαλί πιο πάνω από πλευράς συνολικής απόδοσης βρίσκεται η νέα τρικύλινδρη 675SR, η οποία ήταν και η πρώτη sport 3κύλινδρη μοτοσυκλέτα αξιώσεων από την ασιατική χώρα, όταν έκανε την εμφάνισή της ως πρωτότυπο.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι και οι δύο SS μοτοσυκλέτες της Κινέζικης εταιρείας θα δουν το φως της παραγωγής και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας μέσα από τις εγκρίσεις τύπου που ανακοίνωσε τόσο για την 500SR Voom όσο και για την 675SR.

VOOM

Το ευχάριστο είναι ότι η νεορετρό σχεδίαση της 500SR Voom θα περάσει σχεδόν αυτούσια στην παραγωγή χαρίζοντας στην SS της CFMOTO εντυπωσιακή όψη εμπνευσμένη από τις superbikes από τα τέλη της 10ετίας του '80 με τους μεγάλους δίδυμους στρογγυλούς προβολείς, εμπνευσμένους από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα αντοχής.

Βέβαια εδώ η CFMOTO έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία και στη θέση που άλλοτε έμπαιναν οι προβολείς βρίσκονται τώρα οι σωλήνες του Ram Air, ενώ περιμετρικά τους βλέπουμε LED με το κυρίως σώμα, επίσης LED, να έχει τοποθετηθεί κάτω από το Ram Air.

CFMOTO

Η έγκριση τύπου αποκαλύπτει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την 4κύλινδρη της CFMOTO των 500 κ.εκ., με την ισχύ του υψηλόστροφου μοτέρ να βρίσκεται στους 79 ίππους, το βάρος στα 194 κιλά και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 210 χλμ./ώρα.

Αντίστοιχα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας και για την 675SR, ο τρικύλινδρος κινητήρας της οποίας θα αποδίδει, τουλάχιστον στη στάνταρ έκδοση της μοτοσυκλέτας, 95 ίππους από 674 κ.εκ. Και εδώ το βάρος έχει κρατηθεί χαμηλά, στα 195 κιλά, ενώ η επίσημη τελική ταχύτητα φτάνει τα 219 χλμ./ώρα.

657SR Aspar

Παράλληλα και έναντι της έκδοσης Aspar Special Edition που παρουσιάστηκε προς τιμή του Team Manager της αγωνιστικής ομάδας των Κινέζων στη Moto3, JorzeAsparMartinez, στη μοτοσυκλέτα παραγωγής απουσιάζουν οι μικρές αεροτομές του φέρινγκ, ενώ παρόντα είναι μαρσπιέ και σέλα για τον συνεπιβάτη.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που παραμένει στο μοντέλο παραγωγής είναι οι εισαγωγές αέρα στους εμπρός δίσκους.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες