CFMOTO - Εξελίσσει V4 Superbike 1.000 κ.εκ. με 200+ hp!

Με τις πατέντες του V4 κινητήρα να έχουν "άρωμα" ΚΤΜ
CFMOTO V4 Superbike
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2023

Καθώς το νέο κύμα των Κινέζων κατασκευαστών ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, νέες κατηγορίες και νέοι κυβισμοί προστίθενται στη φαρέτρα τους, με τελευταίο καρπό της εξέλιξης τις πατέντες που κατέθεσε η CFMOTO για μια V4 Superbike μοτοσυκλέτα με απόδοση που θα ξεπερνά τους 200 hp!

Μπορεί τα περισσότερα κινέζικα μοντέλα να κατατάσσονται στη μεσαία και μικρομεσαία κατηγορία κυβισμού, όμως σταθερά τα κυβικά ανεβαίνουν, με αρκετές πλέον εταιρείες να έχουν στη γκάμα τους Adventure μοτοσυκλέτες 800 & 1.000 κ.εκ., αν και καμία ακόμα δεν έχει βγάλει στην παραγωγή τετρακύλινδρο χιλιάρι κινητήρα.

Η μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής της CFMOTO αυτή τη στιγμή είναι το 800 ΜΤ, με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της ΚΤΜ και απόδοση 91 ίππων. 

Όμως πατέντες που κατατέθηκαν τον Ιούνιο του 2022 αναφέρεται σε μια νέα Superbike μοτοσυκλέτα με V4 κινητήρα. Καθώς στις πατέντες αυτές το σύστημα ψύξης που βλέπουμε, έχει ηδη χρησιμοποιηθεί από το Mattighofen στο MotoGP, σε συνάρτηση με την ολοένα και διευρυνόμενη συνεργασία CFMOTO-KTM στην παραγωγή κινητήρων και μοτοσυκλετών, η εμπλοκή των Αυστριακών στο συγκεκριμένο project έχει μάλλον ήδη δρομολογηθεί.

CFMOTO 1000

Ο V4 κινητήρας των 75 μοιρών με τους 2 εκκεντροφόρους και τις 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο διαθέτει κοντή διαδρομή για απόδοση ψηλά, ενώ τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το σύστημα των βαλβίδων με τα κοντά κοκοράκια.

CFMOTO 1000

Το σύστημα ψύξης έχει δυο διαφορετικά κυκλώματα ανάμεσα στα δυο ζεύγη κυλίνδρων -κάτι που έχουμε δει στο V4 MotoGP μοντέλο της KTM-, ενώ οι πατέντες κάνουν αναφορά για μέγιστη απόδοση 204 hp.

KTM V4

Αν η μοτοσυκλέτα βρει τον δρόμο της προς την παραγωγή θα αποτελέσει το πρώτο 1.000, την πρώτη Superbike, και την πρώτη V4 από τη CFMOTO. Ακόμα δεν υπάρχουν απτές πληροφορίες για τον κινητήρα, όμως το πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί με βοήθεια από την ΚΤΜ. Η αυστριακή εταιρεία μπορεί να μην έχει στη γκάμα της V4 μοτοσυκλέτες (πέρα από το αγωνιστικό RC16), όμως αυτή ακριβώς η αγωνιστική της εμπειρία με τη συγκεκριμένη διάταξη (τόσο σε V4 90 μοιρών στο τελευταίο στάδιο όσο και σε V4 75 μοιρών), της δίνει το know-how για να βοηθήσει τον Κινέζο συνεργάτη της πάνω στη μοτοσυκλέτα που βλέπουμε στις πατέντες.

SR-C21

Στο παρελθόν, με το SR-C21 αρχικά αναμέναμε μια μεγαλύτερου κυβισμού sport μοτοσυκλέτα, όμως τελικά η CFMOTO μας έδωσε ένα δικύλινδρο 400άρι μοντέλο, το οποίο έχασε και αρκετές από τις ακραίες σχεδιαστικές λύσεις του concept μοντέλου. Στις πατέντες του Superbike των 1.000 κ.εκ. δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για τον κυβισμό, ούτε για την απόδοση, ενώ τα σχέδια δείχνουν μοτοσυκλέτα με συμβατικό διπλό ψαλίδι, εξάτμιση που θα βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, και πλαίσιο χωροδικτύωμα.

Ετικέτες

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες