CFMOTO - Εξελίσσει V4 Superbike 1.000 κ.εκ. με 200+ hp!

Με τις πατέντες του V4 κινητήρα να έχουν "άρωμα" ΚΤΜ
CFMOTO V4 Superbike
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2023

Καθώς το νέο κύμα των Κινέζων κατασκευαστών ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, νέες κατηγορίες και νέοι κυβισμοί προστίθενται στη φαρέτρα τους, με τελευταίο καρπό της εξέλιξης τις πατέντες που κατέθεσε η CFMOTO για μια V4 Superbike μοτοσυκλέτα με απόδοση που θα ξεπερνά τους 200 hp!

Μπορεί τα περισσότερα κινέζικα μοντέλα να κατατάσσονται στη μεσαία και μικρομεσαία κατηγορία κυβισμού, όμως σταθερά τα κυβικά ανεβαίνουν, με αρκετές πλέον εταιρείες να έχουν στη γκάμα τους Adventure μοτοσυκλέτες 800 & 1.000 κ.εκ., αν και καμία ακόμα δεν έχει βγάλει στην παραγωγή τετρακύλινδρο χιλιάρι κινητήρα.

Η μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής της CFMOTO αυτή τη στιγμή είναι το 800 ΜΤ, με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της ΚΤΜ και απόδοση 91 ίππων. 

Όμως πατέντες που κατατέθηκαν τον Ιούνιο του 2022 αναφέρεται σε μια νέα Superbike μοτοσυκλέτα με V4 κινητήρα. Καθώς στις πατέντες αυτές το σύστημα ψύξης που βλέπουμε, έχει ηδη χρησιμοποιηθεί από το Mattighofen στο MotoGP, σε συνάρτηση με την ολοένα και διευρυνόμενη συνεργασία CFMOTO-KTM στην παραγωγή κινητήρων και μοτοσυκλετών, η εμπλοκή των Αυστριακών στο συγκεκριμένο project έχει μάλλον ήδη δρομολογηθεί.

CFMOTO 1000

Ο V4 κινητήρας των 75 μοιρών με τους 2 εκκεντροφόρους και τις 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο διαθέτει κοντή διαδρομή για απόδοση ψηλά, ενώ τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το σύστημα των βαλβίδων με τα κοντά κοκοράκια.

CFMOTO 1000

Το σύστημα ψύξης έχει δυο διαφορετικά κυκλώματα ανάμεσα στα δυο ζεύγη κυλίνδρων -κάτι που έχουμε δει στο V4 MotoGP μοντέλο της KTM-, ενώ οι πατέντες κάνουν αναφορά για μέγιστη απόδοση 204 hp.

KTM V4

Αν η μοτοσυκλέτα βρει τον δρόμο της προς την παραγωγή θα αποτελέσει το πρώτο 1.000, την πρώτη Superbike, και την πρώτη V4 από τη CFMOTO. Ακόμα δεν υπάρχουν απτές πληροφορίες για τον κινητήρα, όμως το πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί με βοήθεια από την ΚΤΜ. Η αυστριακή εταιρεία μπορεί να μην έχει στη γκάμα της V4 μοτοσυκλέτες (πέρα από το αγωνιστικό RC16), όμως αυτή ακριβώς η αγωνιστική της εμπειρία με τη συγκεκριμένη διάταξη (τόσο σε V4 90 μοιρών στο τελευταίο στάδιο όσο και σε V4 75 μοιρών), της δίνει το know-how για να βοηθήσει τον Κινέζο συνεργάτη της πάνω στη μοτοσυκλέτα που βλέπουμε στις πατέντες.

SR-C21

Στο παρελθόν, με το SR-C21 αρχικά αναμέναμε μια μεγαλύτερου κυβισμού sport μοτοσυκλέτα, όμως τελικά η CFMOTO μας έδωσε ένα δικύλινδρο 400άρι μοντέλο, το οποίο έχασε και αρκετές από τις ακραίες σχεδιαστικές λύσεις του concept μοντέλου. Στις πατέντες του Superbike των 1.000 κ.εκ. δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για τον κυβισμό, ούτε για την απόδοση, ενώ τα σχέδια δείχνουν μοτοσυκλέτα με συμβατικό διπλό ψαλίδι, εξάτμιση που θα βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, και πλαίσιο χωροδικτύωμα.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες