EICMA 2023: Fantic XE 300 - Ο πρώτος απογαλακτισμός από τη Yamaha

Χρησιμοποιώντας τον δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών της Minarelli
EICMA 2023: Fantic XE 300 – Ο πρώτος απογαλακτισμός από την Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/11/2023

Η Fantic παρουσίασε στην EICMA ίσως το πιο σημαντικό μοντέλο της για το 2024, το XE 300 το οποίο αποτελεί το πρώτο δημιούργημα της μακριά από τη Yamaha, καθώς εφοδιάζεται με τον νέο δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών εκατοστών της Minarelli.

Η Fantic η οποία χρησιμοποιεί κινητήρες Yamaha στα Enduro και MX μοντέλα της -η Yamaha έχει σταματήσει την εξέλιξη των enduro μοντέλων της για την ευρωπαϊκή αγορά- αποφάσισε να κάνει το επόμενο της βήμα όσον αφορά τα Enduro μοντέλα με την ιταλική εταιρεία να παρουσιάζει στην EICMA 2023 το XE 300 το οποίο δεν χρησιμοποιεί, προς έκπληξη όλων, κινητήρα Yamaha αλλά κινητήρα της ιταλικής Minarelli Motori η οποία εδώ και τρία χρόνια ανήκει στην Fantic.

Fantic XE 300 2024

Το XE 300 χρησιμοποιεί τον δίχρονο Euro 5 κινητήρα 292,9 κυβικών με ψεκασμό της Dellorto τον οποίο είχαμε δει στην EICMA το 2021 ενώ σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία η μοτοσυκλέτα εξελίχθηκε μέσα από τους αγώνες Enduro αρχικά από τον αναβάτη της κατηγορίας Enduro 3 Davide Guarneri και στη συνέχεια από τον Albin Norrbin Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2023 στην κατηγορία Enduro Junior2.

Ο κινητήρας έχει μίζα και χειροκίνητο αποσυμπιεστή για εύκολες εκκινήσεις, με τον χρωμιωμένο θάλαμο διαστολής της εξάτμισης να κατασκευάζεται από την Arrow. Το πλαίσιο στο Fantic XE 300 είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις να προέρχονται από την KYB. Το ανεστραμμένο πιρούνι 48 χλστ. έχει διαδρομή 300 χλστ. ενώ πίσω έχουμε ένα μονό πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 315 χλστ. Το μεταξόνιο είναι στα 1.480 χλστ. ενώ το ρεζερβουάρ αυξήθηκε κατά 1 λίτρο με τη χωρητικότητα να αγγίζει πλέον τα 9 λίτρα. Στην πέδηση εμπρός βρίσκουμε ένα δισκόφρενο 270 χλστ., με το πίσω δισκόφρενο να είναι στα 240 χλστ. Ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός για εύκολες αλλαγές με το πεντατάχυτο κιβώτιο σύμφωνα με την Fantic να έχει τη βέλτιστη κλιμάκωση. Η σέλα βρίσκεται στα 970 χλστ. με το XE 300 γεμάτο να ζυγίζει 107 κιλά, ενώ για να μειωθεί το βάρος της μοτοσυκλέτας οι μηχανικοί της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποίησαν μπαταρία λιθίου.

Fantic XE 300 2024

Το νέο μοντέλο της Fantic ακολουθεί τα χνάρια των υπόλοιπων Enduro μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας όσον αφορά τα ηλεκτρονικά καθώς στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχουν οι δύο χάρτες ανάφλεξης Soft και Hard, με τον πρώτο να προσφέρει πιο γλυκιά απόδοση για καλύτερη πρόσφυση σε σαθρά εδάφη και με τον δεύτερο να παρέχει όλη τη δύναμη του κινητήρα, για εδάφη με καλή πρόσφυση. Παράλληλα έχουμε και Traction Control 9 επιπέδων. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επιπρόσθετα χούφτες και ποδιά κινητήρα, ενώ ο αναβάτης μπορεί να μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη χαρτογράφηση του κινητήρα μέσω της εφαρμογής που προσφέρει η Fantic.

Fantic XE 300 2024
Ετικέτες

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες