EICMA 2023: Fantic XE 300 - Ο πρώτος απογαλακτισμός από τη Yamaha

Χρησιμοποιώντας τον δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών της Minarelli
EICMA 2023: Fantic XE 300 – Ο πρώτος απογαλακτισμός από την Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/11/2023

Η Fantic παρουσίασε στην EICMA ίσως το πιο σημαντικό μοντέλο της για το 2024, το XE 300 το οποίο αποτελεί το πρώτο δημιούργημα της μακριά από τη Yamaha, καθώς εφοδιάζεται με τον νέο δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών εκατοστών της Minarelli.

Η Fantic η οποία χρησιμοποιεί κινητήρες Yamaha στα Enduro και MX μοντέλα της -η Yamaha έχει σταματήσει την εξέλιξη των enduro μοντέλων της για την ευρωπαϊκή αγορά- αποφάσισε να κάνει το επόμενο της βήμα όσον αφορά τα Enduro μοντέλα με την ιταλική εταιρεία να παρουσιάζει στην EICMA 2023 το XE 300 το οποίο δεν χρησιμοποιεί, προς έκπληξη όλων, κινητήρα Yamaha αλλά κινητήρα της ιταλικής Minarelli Motori η οποία εδώ και τρία χρόνια ανήκει στην Fantic.

Fantic XE 300 2024

Το XE 300 χρησιμοποιεί τον δίχρονο Euro 5 κινητήρα 292,9 κυβικών με ψεκασμό της Dellorto τον οποίο είχαμε δει στην EICMA το 2021 ενώ σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία η μοτοσυκλέτα εξελίχθηκε μέσα από τους αγώνες Enduro αρχικά από τον αναβάτη της κατηγορίας Enduro 3 Davide Guarneri και στη συνέχεια από τον Albin Norrbin Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2023 στην κατηγορία Enduro Junior2.

Ο κινητήρας έχει μίζα και χειροκίνητο αποσυμπιεστή για εύκολες εκκινήσεις, με τον χρωμιωμένο θάλαμο διαστολής της εξάτμισης να κατασκευάζεται από την Arrow. Το πλαίσιο στο Fantic XE 300 είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις να προέρχονται από την KYB. Το ανεστραμμένο πιρούνι 48 χλστ. έχει διαδρομή 300 χλστ. ενώ πίσω έχουμε ένα μονό πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 315 χλστ. Το μεταξόνιο είναι στα 1.480 χλστ. ενώ το ρεζερβουάρ αυξήθηκε κατά 1 λίτρο με τη χωρητικότητα να αγγίζει πλέον τα 9 λίτρα. Στην πέδηση εμπρός βρίσκουμε ένα δισκόφρενο 270 χλστ., με το πίσω δισκόφρενο να είναι στα 240 χλστ. Ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός για εύκολες αλλαγές με το πεντατάχυτο κιβώτιο σύμφωνα με την Fantic να έχει τη βέλτιστη κλιμάκωση. Η σέλα βρίσκεται στα 970 χλστ. με το XE 300 γεμάτο να ζυγίζει 107 κιλά, ενώ για να μειωθεί το βάρος της μοτοσυκλέτας οι μηχανικοί της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποίησαν μπαταρία λιθίου.

Fantic XE 300 2024

Το νέο μοντέλο της Fantic ακολουθεί τα χνάρια των υπόλοιπων Enduro μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας όσον αφορά τα ηλεκτρονικά καθώς στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχουν οι δύο χάρτες ανάφλεξης Soft και Hard, με τον πρώτο να προσφέρει πιο γλυκιά απόδοση για καλύτερη πρόσφυση σε σαθρά εδάφη και με τον δεύτερο να παρέχει όλη τη δύναμη του κινητήρα, για εδάφη με καλή πρόσφυση. Παράλληλα έχουμε και Traction Control 9 επιπέδων. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επιπρόσθετα χούφτες και ποδιά κινητήρα, ενώ ο αναβάτης μπορεί να μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη χαρτογράφηση του κινητήρα μέσω της εφαρμογής που προσφέρει η Fantic.

Fantic XE 300 2024
Ετικέτες

Italjet Roadster 400 Founders Edition – 777 συλλεκτικά σκούτερ ξεπούλησαν σε 46 λεπτά!

Η Italjet εκκίνησε την παραγωγή του Roadster 400 με μια συλλεκτική ειδική έκδοση που έγινε ανάρπαστη
italjer roadster 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/5/2026

Το Roadster 400 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην έκθεση EICMA 2025, με μονοκύλινδρο υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα 394 cc και απόδοση 41,5 ίππων μέσω αυτόματης CVT μετάδοσης για 151 υγρά κιλά, σχεδιασμένο γύρω από μια ρετρό σιλουέτα σε συνδυασμό με την εκλεκτή τεχνολογία που χαρακτηρίζει τα σκούτερ της Italjet, προεξάρχοντος του περίτεχνου μονόμπρατσου μπροστινού συστήματος ανάρτησης DLAS (Dynamic Linkage Articulated Steering).

Roadster 400

Όπως μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν, η ιταλική εταιρεία της οικογένειας Tartarini ανοίγει το κεφάλαιο “Roadster 400 στην παραγωγή” λανσάροντας μια μοναδική έκδοση σε περιορισμένο αριθμό 777 σκούτερ για όλον τον κόσμο. Η Founders Edition προλογίζει τη μετέπειτα άφιξη του βασικού μοντέλου, ντυμένη με τα καλύτερά της: αναρτήσεις Ohlins, φρένα Brembo (αντί των Nissin με τα οποία εμφανίστηκε στην έκθεση του Μιλάνου), δύο τελικά Akrapovic και δύο αποκλειστικοί χρωματισμοί, Matt Black (μαύρο) και British Racing Green (πράσινο).

Roadster 400

Με λιανική τιμή 9.990 ευρώ, η ηλεκτρονική φόρμα προπαραγγελιών του Roadster 400 Founders Edition ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/5 και χρειάστηκαν μόλις 46 λεπτά για να γίνει ανάρπαστη όλη η παραγωγή των 777 σκούτερ, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2026.

Roadster 400

Πλέον η σκυτάλη περνά στο κανονικό μοντέλο παραγωγής, για το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο άφιξης στις αγορές, ωστόσο υπάρχει μια σχετική ηλεκτρονική φόρμα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα της Italjet για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ετικέτες