EICMA 2023: Kawasaki Ninja 500 και Z500 - Περισσότερα κυβικά και πιο επιθετική σχεδίαση για το 2024 – [VIDEO]

Αποκτούν νέα LCD οθόνη και εκδόσεις SE με διαφορετικό και πιο πλούσιο εξοπλισμό
motomag EICMA 2023: Kawasaki Ninja 500 και Z500 - Περισσότερα κυβικά και πιο επιθετική σχεδίαση για το 2024 – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/11/2023

Για το 2024 η Kawasaki αυξάνει σε κυβισμό τον δικύλνδρο εν σειρά κινητήρα των μεσαίων Ninja, που από τα 399 πραγματικά και 400 ονομαστικά κυβικά ανεβαίνουν στα 451 πραγματικά και 500 ονομαστικά για τα Ninja 500 & Z500, αποκτώντας και νέα LCD οθόνη, πιο επιθετική σχεδίαση και εκδόσεις SE, στα πρότυπα των μεγαλύτερων αδερφών τους.

Ακολουθώντας το Eliminator 500, που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στην χρονιά, και ελέω Euro5+ προδιαγραφών τα Ninja 500 και Z500 αυξάνουν τα κυβικά τους, ενώ παραμένουν μέσα στα όρια της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων.

Έτσι, τα δύο νέα μοντέλα τροφοδοτούνται από έναν τετράχρονο, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 451 κυβικών με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο. Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 44,36 ίππους στις 9.000 στροφές και τα 4,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές.

Kawasaki Z 500

Κοινό και στα δύο μοντέλα πέρα από τον κινητήρα είναι και το πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα με σπορ χαρακτηριστικά, με το μεταξόνιο να φτάνει τα 1.375 χιλιοστά. Το ύψος της σέλας είναι αρκετά χαμηλό στα 785 χιλιοστά, διευκολύνοντας τους αναβάτες κάθε αναστήματος να πατήσουν και τα δύο τους πόδια στο έδαφος. Το βάρος του Z 500 ανακοινώνεται στα 167 γεμάτα κιλά, με το supersport αδελφάκι του Ninja 500 να είναι ελαφρώς βαρύτερο στα 171 γεμάτα κιλά, και με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 14 λίτρων.

EICMA 2023: Kawasaki Ninja 500 και Z500 - Περισσότερα κυβικά και πιο επιθετική σχεδίαση για το 2024 – [VIDEO]

Οι αναρτήσεις βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών χωρίς ρυθμίσεις με διαδρομή 120 χιλιοστά, μπροστά, και μονό αμορτισέρ με διαδρομή 130 χιλιοστών και ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου. Όσον αφορά την πέδηση, βρίσκουμε δύο δίσκους. Έναν μπροστά 310 χιλιοστών με δαγκάνα δύο εμβόλων και έναν πίσω 220 χιλιοστών επίσης με δαγκάνα δύο εμβόλων, με το ABS να ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Kawasaki Z 500 & Ninja 500

Νέα για το 2024 είναι η μονόχρωμη LCD οθόνη με μαύρο φόντο και λευκούς αριθμούς, με δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω της εφαρμογής της Kawasaki “RIDEOLOGY THE APP”. Μέσω τις εφαρμογής ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις κλήσεις του και την μουσική του, όπως επίσης και να διατηρήσει αρχείο με κάθε του βόλτα αλλά και των σέρβις του. Στις ενδείξεις της οθόνης περιλαμβάνεται και αυτή της οικονομικής οδήγησης, που ενημερώνει τον αναβάτη για το πότε οδηγεί συνετά.

Για τις ακριβότερες εκδόσεις SE η οθόνη είναι έγχρωμη TFT με αυτόματα ρυθμιζόμενη φωτεινότητα ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού και δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω της εφαρμογής της Kawasaki. Η θύρα φόρτισης USB ανήκει στον βασικό εξοπλισμό των SE, ενώ η ανάφλεξη είναι Keyless χάρη στο σύστημα KIPASS (Kawasaki’s Intelligent Proximity Activation Start System). Όλος αυτός ο επιπλέον εξοπλισμός έχει μία μικρή επίπτωση στο βάρος. Έτσι, το Z500 SE είναι 1 κιλό βαρύτερα στα 168 ονομαστικά κιλά, σε σχέση με την βασική έκδοση, όπως ισχύει και με το Ninja 500 SE που φτάνει τα 172 ονομαστικά κιλά.

EICMA 2023: Kawasaki Ninja 500 και Z500 - Περισσότερα κυβικά και πιο επιθετική σχεδίαση για το 2024 – [VIDEO]

Να σημειωθεί ότι η έκδοση SE μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα αξεσουάρ από τον μακρύ κατάλογο της Kawasaki, όπως κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη, προστατευτικά πλαισίου, προστατευτική σίτα ψυγείου κ.α. Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από την αγορά στην οποία θα πωλείται.

Τo Z500 έρχεται σε μία χρωματική επιλογή Metallic Spark Black/Metallic Matte Graphenesteel (BK1). Για την έκδοση SE οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι δύο, οι Candy Persimmon Red/Metallic Flat Spark Black/Metallic Matte Graphenesteel Gray (RD1) και Candy Lime Green/Metallic Spark Black/Metallic Matte Graphenesteel Gray (GN2).

Το Ninja 500 θα είναι διαθέσιμο στον χρωματισμό Metallic Spark Black/Metallic Flat Raw Graystone (BK1). Για την SE οι χρωματικές επιλογές είναι οι Lime Green/Ebony (GN1) και Metallic Matte Dark Gray/Metallic Flat Spark Black/Metallic Moondust Gray (GY2).​

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες