EICMA 2023: Kove 800X - Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: βασική, Pro και Rally

Για όλα τα γούστα, με την Rally να σταματάει την ζυγαριά στα ανακοινώσιμα... 169 στεγνά κιλά!
motomagEICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

8/11/2023

Η Kove, με αποκλειστικό της αντιπρόσωπο στην Ελλάδα την ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε., παρουσίασε το Adventure μοντέλο της 800X, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και πλούσιο εξοπλισμό, ενώ έρχεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις για να καλύψει όλα τα γούστα.

Ξεκινώντας από τις ομοιότητες, και οι τρεις εκδόσεις 800X, 800X Pro και 800X Rally μοιράζονται τον ίδιο τετράχρονο, υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο των 799 κυβικών. Η μέγιστη ονομαστική απόδοση φτάνει τους 96,5 ίππους στις 9.000 στροφές και τα 8,15 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.500 στροφές.

EICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας και λειτουργία mirroring, για να μπορείς να διαχειρίζεσαι το κινητό σου ενώ αυτό είναι στην τσέπη σου, full LED φωτιστικά σώματα, σταμπιλιζατέρ τιμονιού, traction control, μονόδρομο συμπλέκτη, προστατευτικά κάγκελα και αλουμινένια ποδιά κινητήρα. Το δικάναλο ABS, που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού όπως ορίζουν οι προδιαγραφές, μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς όμως να γίνεται αναφορά αν αυτό γίνεται και στους δύο τροχούς ή μόνο τον πίσω -ή αν αλλάζει ανάλογα την έκδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονόματα στο press kit έχουν επιπλέον την λέξη Adventure, ενώ στην παρουσίασή της η Kove αλλά και στο ελληνικό site της, που μέχρι στιγμής βρίσκουμε μόνο το Pro, δεν την χρησιμοποιεί. Εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τις ονομασίες που δίνει η ίδια η εταιρεία κατά την παρουσίαση των μοντέλων στην EICMA.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και όσον αφορά την χωρητικότητά του ρεζερβουάρ (19 ή 20 λίτρα), που είναι κοινό μεταξύ των τριών εκδόσεων. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του να εκτείνεται κάτω από την σέλα, για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Θετικό στοιχείο το ότι βλέπουμε τους Κινέζους κατασκευαστές να ασχολούνται πλέον τόσο με το βάρος, όσο και με την κατανομή του πάνω στην μοτοσυκλέτα. Δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν το θέμα πιο σοβαρά, δημιουργώντας πλέον μοτοσυκλέτες όχι μόνο με γνώμονα το χαμηλό κόστος, αλλά και την οδική τους συμπεριφορά.

Από εδώ και πέρα ξεκινάνε οι διαφορές, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά μεταξύ των τριών εκδόσεων. Βλέπουμε ότι η Kove έχει επιλέξει διαφορετικές αναρτήσεις που αλλάζουν το ύψος της σέλας και την απόσταση από το έδαφος και συνεπώς μεταβάλλουν τις εκτός δρόμου ικανότητες μεταξύ των τριών εκδόσεων. Αντίστοιχες αλλαγές υπάρχουν και στα φρένα.

EICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally

Έτσι λοιπόν, το 800X διαθέτει αναρτήσεις της Yu-An. Μπροστά βρίσκουμε ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και μονό αμορτισέρ πίσω, αμφότερα με διαδρομή 210 χιλιοστών. Δεν αναφέρεται αν στην συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων από τον αναβάτη, όπως συμβαίνει με τις Pro και Rally. Η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 245mm, με την σέλα να έχει δύο θέσεις στα 835 και 845 χιλιοστά. Μπροστά βλέπουμε δύο δίσκους 310 χιλιοστών με δαγκάνα δύο εμβόλων. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι tubeless με διάσταση πίσω 150/70, χωρίς να ανακοινώνεται η διάσταση των τροχών. Στις φωτογραφίες βλέπουμε μια μεγάλη σχάρα, η οποία δεν γίνεται γνωστό αν ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

EICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally

Για όσους αναζητάνε το κάτι παραπάνω, όσον αφορά τον χωμάτινο τουρισμό, μπορούν να κοιτάξουν στο 800X Pro. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB, με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω, έχουν διαδρομή 240mm. Αυτό με την σειρά του αυξάνει το ύψος της σέλας στα 865/875 χιλιοστά, όπως και την απόσταση από το έδαφος στα 275 χιλιοστά, με το βάρος να ανέρχεται στα 190 στεγνά κιλά. Στα φρένα βρίσκουμε μπροστά δύο δίσκους 320mm με ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων. Για το 800X Pro τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Scorpion Rally STR, με διαστάσεις 90/90-21 και 150/70-18. Στο πακέτο ηλεκτρονικών της έκδοσης Pro υπάρχει επίσης quickshifter.

EICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally

Τέλος έχουμε το 800X Rally, το πιο σκληροπυρηνικό εκ των τριών, με ψηλά τοποθετημένο φτερό, 100% χωμάτινα ελαστικά με σαμπρέλα και διάσταση πίσω 140/80, αλλά και κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης, για πιο ζωηρές επιταχύνσεις, που συνεπικουρούνται από το βάρος των μόλις… 169 στεγνών κιλών! Το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι έχει διαδρομή 270 χιλιοστά με το μονό αμορτισέρ πίσω να έχει 250 χιλιοστά, με τις ρυθμίσεις να είναι πλήρεις. Αντίστοιχα, το ύψος της σέλας είναι φιξ στα 895 χιλιοστά, με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα… 293 χιλιοστά! Μπροστά συναντάμε ένα δίσκο 310 χιλιοστών με ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα. Η τελική ταχύτητα για την έκδοση Rally είναι περιορισμένη στα 185 χ.α.ω., όπου στις άλλες δύο ανακοινώνεται στα 210 χ.α.ω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, η σχάρα που υπάρχει στις άλλες δύο εκδόσεις, εδώ απουσιάζει ενώ η σέλα είναι ίσια χωρίς σκαλοπάτι μεταξύ αναβάτη και συνεπιβάτη.

EICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και RallyEICMA 2023: Kove 800X – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βασική, Pro και Rally

 

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες