EICMA 2023: MV Agusta LXP Orioli 2024 - Η πιο πολυτελής On-Off της ιστορίας με τον αποδοτικότερο τρικύλινδρο!

Η πρώτη MV Agusta από λευκό χαρτί μετά από χρόνια - Μόνο 500 σε όλο τον κόσμο
MV Agusta LXP
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2023

Η MV Agusta δεν ήταν ποτέ μία προσιτή μάρκα και πλέον επενδύει ακόμη περισσότερο σε αυτή την διαφοροποίηση, με στόχο να εδραιωθεί ως μία ξεκάθαρα πολυτελής επιλογή. Όχι με στόχο να είναι η ακριβότερη σε κάθε κατηγορία, όπως προβλέπεται πως θα γίνει, αλλά ως εκείνη τη μάρκα που εκφράζει μία συγκεκριμένη στάση ζωής και μία διαφορετική φιλοσοφία.

Μοντέλα όπως το Superveloce ικανοποιούν αυτή τη συνθήκη, ωστόσο είναι πιο εντυπωσιακό να βλέπεις την LXP Orioli από κοντά, αντικρύζοντας την πρώτη Adventure πολυτελείας. Προφανώς και στόχος εδώ είναι η Ducati, με την διαφορά πως η MV Agusta οδηγεί τις εξελίξεις ακόμη πιο μπροστά, κατασκευάζοντας μία μοτοσυκλέτα σε περιορισμένο αριθμό παραγωγής, μόλις 500 κομματιών!

Όπως αποδεικνύει και το όνομα, η περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτα είναι και ένας φόρος τιμής στον Edi Orioli που έτρεξε στο Dakar με το εμβληματικό Lucky Explorer, τα χρώματα του οποίου θυμίζει το νέο LXP.

LXP ORIOLI 2024

Για να είναι βέβαιο πως οι 500 αυτές μοτοσυκλέτες θα λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει, o Edi Orioli θα υπογράψει κάθε μία που θα βγει από την γραμμή παραγωγής, με το χέρι!

Ο κ. Pierer είχε αναφέρει στον Cathcart πως δεν υπάρχει χώρος για μία τέτοια μοτοσυκλέτα, μία ακριβή On-Off, μία SUV Rolls Royce της μοτοσυκλέτας, αλλά να που τελικά το παιδί της MV Agusta είχε ήδη γεννηθεί

Χάρη στην πορεία απόκτησης της MV Agusta από τον όμιλο Pierer Mobility, η μοτοσυκλέτα αυτή έχει περάσει μία μακρά περίοδο εξέλιξης. Ξεκίνησε από το μηδέν, από λευκό χαρτί που από μόνο του είναι σημαντικό για την εταιρεία αυτή, και έφτασε μέχρι και την προ-παραγωγή. Σε αυτό το στάδιο την οδήγησε ο συνεργάτης μας, επί δεκαετίες μέλος της συντακτικής ομάδας του ΜΟΤΟ, ο αειθαλής Alan Cathcart και έφτασε μάλιστα να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό καθώς είχαμε μία εκτεταμένη πρώτη εμπειρία οδήγησης της μοτοσυκλέτας.

LXP ORIOLI 2024

Βάση αυτής της εμπειρίας λοιπόν, ήταν που ο Cathcart σε αποκλειστική συνέντευξη με τον κ.Pierer προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη για τη μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Varese. Με τη μοναδική του ικανότητα να τρελαίνει τα τμήματα marketing με τις δηλώσεις του, που δεν ξέρουν πώς να τις μαζέψουν μετά, ο κ. Pierer είπε στον Cathcart πως δεν υπάρχει χώρος για μία τέτοια μοτοσυκλέτα, μία ακριβή On-Off, μία SUV Rolls Royce της μοτοσυκλέτας, με τον Cathcart να επιμένει γιατί ήταν ήδη έτοιμη, ενώ τα επιχειρήματα που άκουγε ήταν για μοντέλα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Στην περίπτωση της MV Agusta μιλάμε για ένα παιδί που είχε ήδη γεννηθεί.

Edi Orioli Replica

Σε δική μου ερώτηση στους ανθρώπους της MV Agusta η απάντησή τους ήταν απόλυτα κατατοπιστική: Όλοι δικαιούνται να αλλάξουν γνώμη, ιδιαίτερα όταν δουν τη συνολική εικόνα και δοκιμάσουν κάτι πετυχημένο. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της LXP, ήταν τόσο καλή που το μεγάλο αφεντικό έδωσε το πράσινο φως να βγει στην παραγωγή!

Αρχικά σε περιορισμένη, άκρως συλλεκτική και έπειτα σε ευρεία παραγωγή, πάντα από το Varese, πάντα εξ ολοκλήρου Made in Italy. Μην ξεχνάμε πως το εργοστάσιο εκεί αναβαθμίστηκε και απέκτησε το δικό του τμήμα σχεδιασμού κάτω από την ομπρέλα του Kiska, ώστε να απασχολεί τους δεκάδες Ιταλούς σχεδιαστές που θέλουν να επιστρέψουν από την Αυστρία που η μαμά εταιρεία έχει ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για να τους εκπαιδεύσει, αλλά χτυπημένοι από την νοσταλγία για τα πάτρια εδάφη, είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την καριέρα τους. Η MV Agusta λύνει τώρα και αυτό το πρόβλημα.

LXP ORIOLI 2024

Στο Varese λοιπόν ήταν που κατασκευάστηκε αυτός ο εκπληκτικός τρικύλινδρος των 931 κυβικών που ελάχιστα έχει σχέση με τον τρικύλινδρο που είχε στην μεσαία γκάμα η MV Agusta, ακόμη και στο κάρτερ έχουν επέμβει. Καταρχάς ζυγίζει μόλις 57 κιλά! Είναι δηλαδή ένας από τους πιο ελαφρύς κινητήρες με βάση την ειδική ισχύ, την αναλογία ίππων δηλαδή στα 1.000 κυβικά, ως μονάδα σύγκρισης. Μιλάμε για μία απόδοση 124 ίππων στις 10.000 στροφές για την βασική έκδοσή του, χωρίς ακριβότερα τελικά εξατμίσεων. Αυτό σημαίνει 133 ίππους στο λίτρο, την στιγμή που είναι 10% ελαφρύτερος από τον άμεσο ανταγωνισμό του! Να ένας βασικός λόγος που ο Cathcart επέμενε στην συνέντευξη του Pierer να μην σκοτώσουν αυτό το project!

LXP ORIOLI 2024

Το κιβώτιο είναι τύπου κασέτας, δείχνοντας την δυναμική που έχει ο κινητήρας και για αγωνιστική χρήση καθώς και την ευκολία μετατροπής του, μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια. Δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι με επίστρωση DLC και ένας στρόφαλος που περιστρέφεται αντίθετα από την κίνηση της μοτοσυκλέτας τοποθετούν τα θεμέλια για μία sport συμπεριφορά, που θα κάνει την διαφορά στην κατηγορία. Στο μεταξύ φαντάζει δύσκολο όταν απέναντι έχεις V4 και V2 άκρως αποδοτικά ήδη, ωστόσο έχοντας ήδη την εμπειρία οδήγησης στην πιο αρχική μορφή της μοτοσυκλέτας, η MV Agusta φέρνει κάτι τελείως νέο και το πρώτο βήμα το κάνει με τον στρόφαλο! Μειωμένο φρένο κινητήρα και λιγότερη αδράνεια κατά την είσοδο των στροφών, εξαιρετικά χαμηλοί κραδασμοί και πολύ χαμηλό βάρος κινητήρα, οριοθετούν τις προϋποθέσεις για μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στην γρήγορη οδήγηση με μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Η LXP Orioli θέλει να τονίσει αυτό τον sport χαρακτήρα για την άσφαλτο και με τον εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να κάνει την διαφορά.

LXP ORIOLI 2024

Υπάρχει IMU έξι αξόνων και ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού με ξεχωριστές χαρτογραφήσεις: Urban, Touring, Off-Road και Custom All-Terrain. Traction Control που ρυθμίζεται σε πέντε θέσεις και μπορεί να απενεργοποιηθεί. Όμως ταυτόχρονα έχει και δύο θέσεις μόνο για το χώμα, συμπληρωματικά των υπόλοιπων πέντε, που σημαίνει πως επιτρέπει το ντριφτάρισμα, όπως επίσης και μία έξτρα για τις περιπτώσεις βροχής. Οπότε συνολικά έχουμε οκτώ θέσεις που χωρίζονται ανά συνθήκες οδοστρώματος.

Το φρένο του κινητήρα είναι επίσης ρυθμιζόμενο σε δύο θέσεις, μειωμένο στη θέση ένα και πλήρες στη θέση δύο, ώστε να το χρησιμοποιείς με βάση την τεχνική σου. Φυσικά υπάρχει Cornering ABS, θα ήταν λάθος να μην υπάρχει σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, όπως επίσης και έλεγχος ανύψωσης του πίσω τροχού. Αυτό είναι άλλωστε δομικό στοιχείο στο Cornering ABS και για τους ψαγμένους αναγνώστες, το έχουμε δει πρώτη φορά στο 1190 KTM Adventure όπου επέτρεπε λίγα εκατοστά endo για οριακό φρενάρισμα. Αυτό συμβαίνει και εδώ, η LXP Orioli θα επιτρέπει στον πίσω τροχό να σηκωθεί αν δει πως χρειάζεται για το οριακό φρενάρισμα. Στο μεταξύ το ABS έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί με κάθε τύπο ελαστικών, των off road συμπεριλαμβανομένων.

LXP ORIOLI 2024

Έχουν επίσης αναπτυχθεί ειδικά τακάκια μόνο για την LXP Orioli τα οποία αν δουλεύουν τόσο καλά όσο λένε, δεν θα είναι περίεργο να τα δούμε σε λίγο καιρό και σε άλλες μοτοσυκλέτες!

Αντίστοιχα δουλεύει και ο έλεγχος σούζας, γιατί στην πράξη είναι ένα σύστημα για καλύτερες εκκινήσεις. Όσο η μοτοσυκλέτα επιταχύνει δυνατά και προοδευτικά η ECU θα επιτρέπει ο εμπρός τροχός να μην πατά στο έδαφος και δεν θα κόβει την επιτάχυνση! Θα την κόψει μόνο αν αντί για μπροστά επιταχύνεις κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο να ξεφύγεις από την LXP Orioli στις εκκινήσεις…

LXP ORIOLI 2024

Η οθόνη είναι έγχρωμη TFT 7 ιντσών με διαφορετικό σετ γραφικών για να επιλέξεις και προσφέρει συνδεσιμότητα κινητού και επικοινωνία με εφαρμογή της MV Agusta στο κινητό. Το αστείο είναι πως μάλλον θα δουλεύει καλύτερα από της KTM! Το cruise control ανεβαίνει κατά ένα ή κατά πέντε χιλιόμετρα και μέχρι τα 160 χ.α.ω ενώ όλοι οι διακόπτες είναι φωτιζόμενοι.

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο περιμετρικό με αφαιρούμενο υποπλαίσιο με σημεία προοδευτικής ακαμψίας και επίσης αλουμινένιο ψαλίδι ψυχρής χύτευσης. Το πιρούνι είναι της Sachs με όλες τις ρυθμίσεις και διαδρομή 210mm, ίδια και με του Sachs αμορτισέρ πίσω.

LXP ORIOLI 2024

Η σέλα ρυθμίζεται στα 850mm και στα 870mm με εξαιρετικά υλικά και πραγματική πολυτέλεια που η MV Agusta ζητά να μην την λυπηθείς στο χώμα και να την λασπώσεις καθώς θα επανέλθει στο 100% με το πλύσιμο.

Η απόσταση από το έδαφος είναι πολύ μεγάλη για μοτοσυκλέτα επιδόσεων, στα 230mm με μεταξόνιο 1.610 και τροχούς 21-18 με ομολογκαρισμένα Bridgestone AX41 ελαστικά, στον τομέας της σταθερότητας.

LXP ORIOLI 2024

Όσον αφορά στην άνεση στο ταξίδι, εκτεταμένη μελέτη έχει γίνει για την αεροδυναμική ώστε να δημιουργηθεί μία ζώνη ήπιας ροής του αέρα για τον αναβάτη. Έχει γίνει κατανοητό πλέον πως κόβοντας τον αέρα δημιουργείς ζώνες υποπίεσης και ενοχλητικούς στροβιλισμούς και το μυστικό είναι να ελέγχεις την ροή του αέρα που φτάνει σε κάθε σημείο του αναβάτη αλλά και την ένταση της. Αυτό σημαίνει πως και η θέση των μαρσπιέ, του τιμονιού και της σέλας έχει πάρει αρκετό χρόνο εξέλιξης για να οριστικοποιηθεί, καθώς το παραπάνω βήμα φέρνει αλλαγές και στην εργονομία του αναβάτη.

Ο κατάλογος των αξεσουάρ είναι πλήρης με Termignoni που συνοδεύεται από χαρτογράφηση και κόβει τέσσερα ολόκληρα κιλά καθώς χρησιμοποιεί κάρμπον, μεταλλικές βαλίτσες 39 λίτρων από την μεριά χωρίς τελικό, 32 με το τελικό καθώς και κάλυμμα μοτοσυκλέτας.

Οι παραδόσεις της νέας LXP Orioli θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2024 χωρίς αυτή την στιγμή να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πιο μαζική έκδοσή της.

Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.