EICMA 2023: MV Agusta LXP Orioli 2024 - Η πιο πολυτελής On-Off της ιστορίας με τον αποδοτικότερο τρικύλινδρο!

Η πρώτη MV Agusta από λευκό χαρτί μετά από χρόνια - Μόνο 500 σε όλο τον κόσμο
MV Agusta LXP
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2023

Η MV Agusta δεν ήταν ποτέ μία προσιτή μάρκα και πλέον επενδύει ακόμη περισσότερο σε αυτή την διαφοροποίηση, με στόχο να εδραιωθεί ως μία ξεκάθαρα πολυτελής επιλογή. Όχι με στόχο να είναι η ακριβότερη σε κάθε κατηγορία, όπως προβλέπεται πως θα γίνει, αλλά ως εκείνη τη μάρκα που εκφράζει μία συγκεκριμένη στάση ζωής και μία διαφορετική φιλοσοφία.

Μοντέλα όπως το Superveloce ικανοποιούν αυτή τη συνθήκη, ωστόσο είναι πιο εντυπωσιακό να βλέπεις την LXP Orioli από κοντά, αντικρύζοντας την πρώτη Adventure πολυτελείας. Προφανώς και στόχος εδώ είναι η Ducati, με την διαφορά πως η MV Agusta οδηγεί τις εξελίξεις ακόμη πιο μπροστά, κατασκευάζοντας μία μοτοσυκλέτα σε περιορισμένο αριθμό παραγωγής, μόλις 500 κομματιών!

Όπως αποδεικνύει και το όνομα, η περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτα είναι και ένας φόρος τιμής στον Edi Orioli που έτρεξε στο Dakar με το εμβληματικό Lucky Explorer, τα χρώματα του οποίου θυμίζει το νέο LXP.

LXP ORIOLI 2024

Για να είναι βέβαιο πως οι 500 αυτές μοτοσυκλέτες θα λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει, o Edi Orioli θα υπογράψει κάθε μία που θα βγει από την γραμμή παραγωγής, με το χέρι!

Ο κ. Pierer είχε αναφέρει στον Cathcart πως δεν υπάρχει χώρος για μία τέτοια μοτοσυκλέτα, μία ακριβή On-Off, μία SUV Rolls Royce της μοτοσυκλέτας, αλλά να που τελικά το παιδί της MV Agusta είχε ήδη γεννηθεί

Χάρη στην πορεία απόκτησης της MV Agusta από τον όμιλο Pierer Mobility, η μοτοσυκλέτα αυτή έχει περάσει μία μακρά περίοδο εξέλιξης. Ξεκίνησε από το μηδέν, από λευκό χαρτί που από μόνο του είναι σημαντικό για την εταιρεία αυτή, και έφτασε μέχρι και την προ-παραγωγή. Σε αυτό το στάδιο την οδήγησε ο συνεργάτης μας, επί δεκαετίες μέλος της συντακτικής ομάδας του ΜΟΤΟ, ο αειθαλής Alan Cathcart και έφτασε μάλιστα να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό καθώς είχαμε μία εκτεταμένη πρώτη εμπειρία οδήγησης της μοτοσυκλέτας.

LXP ORIOLI 2024

Βάση αυτής της εμπειρίας λοιπόν, ήταν που ο Cathcart σε αποκλειστική συνέντευξη με τον κ.Pierer προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη για τη μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Varese. Με τη μοναδική του ικανότητα να τρελαίνει τα τμήματα marketing με τις δηλώσεις του, που δεν ξέρουν πώς να τις μαζέψουν μετά, ο κ. Pierer είπε στον Cathcart πως δεν υπάρχει χώρος για μία τέτοια μοτοσυκλέτα, μία ακριβή On-Off, μία SUV Rolls Royce της μοτοσυκλέτας, με τον Cathcart να επιμένει γιατί ήταν ήδη έτοιμη, ενώ τα επιχειρήματα που άκουγε ήταν για μοντέλα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Στην περίπτωση της MV Agusta μιλάμε για ένα παιδί που είχε ήδη γεννηθεί.

Edi Orioli Replica

Σε δική μου ερώτηση στους ανθρώπους της MV Agusta η απάντησή τους ήταν απόλυτα κατατοπιστική: Όλοι δικαιούνται να αλλάξουν γνώμη, ιδιαίτερα όταν δουν τη συνολική εικόνα και δοκιμάσουν κάτι πετυχημένο. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της LXP, ήταν τόσο καλή που το μεγάλο αφεντικό έδωσε το πράσινο φως να βγει στην παραγωγή!

Αρχικά σε περιορισμένη, άκρως συλλεκτική και έπειτα σε ευρεία παραγωγή, πάντα από το Varese, πάντα εξ ολοκλήρου Made in Italy. Μην ξεχνάμε πως το εργοστάσιο εκεί αναβαθμίστηκε και απέκτησε το δικό του τμήμα σχεδιασμού κάτω από την ομπρέλα του Kiska, ώστε να απασχολεί τους δεκάδες Ιταλούς σχεδιαστές που θέλουν να επιστρέψουν από την Αυστρία που η μαμά εταιρεία έχει ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για να τους εκπαιδεύσει, αλλά χτυπημένοι από την νοσταλγία για τα πάτρια εδάφη, είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την καριέρα τους. Η MV Agusta λύνει τώρα και αυτό το πρόβλημα.

LXP ORIOLI 2024

Στο Varese λοιπόν ήταν που κατασκευάστηκε αυτός ο εκπληκτικός τρικύλινδρος των 931 κυβικών που ελάχιστα έχει σχέση με τον τρικύλινδρο που είχε στην μεσαία γκάμα η MV Agusta, ακόμη και στο κάρτερ έχουν επέμβει. Καταρχάς ζυγίζει μόλις 57 κιλά! Είναι δηλαδή ένας από τους πιο ελαφρύς κινητήρες με βάση την ειδική ισχύ, την αναλογία ίππων δηλαδή στα 1.000 κυβικά, ως μονάδα σύγκρισης. Μιλάμε για μία απόδοση 124 ίππων στις 10.000 στροφές για την βασική έκδοσή του, χωρίς ακριβότερα τελικά εξατμίσεων. Αυτό σημαίνει 133 ίππους στο λίτρο, την στιγμή που είναι 10% ελαφρύτερος από τον άμεσο ανταγωνισμό του! Να ένας βασικός λόγος που ο Cathcart επέμενε στην συνέντευξη του Pierer να μην σκοτώσουν αυτό το project!

LXP ORIOLI 2024

Το κιβώτιο είναι τύπου κασέτας, δείχνοντας την δυναμική που έχει ο κινητήρας και για αγωνιστική χρήση καθώς και την ευκολία μετατροπής του, μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια. Δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι με επίστρωση DLC και ένας στρόφαλος που περιστρέφεται αντίθετα από την κίνηση της μοτοσυκλέτας τοποθετούν τα θεμέλια για μία sport συμπεριφορά, που θα κάνει την διαφορά στην κατηγορία. Στο μεταξύ φαντάζει δύσκολο όταν απέναντι έχεις V4 και V2 άκρως αποδοτικά ήδη, ωστόσο έχοντας ήδη την εμπειρία οδήγησης στην πιο αρχική μορφή της μοτοσυκλέτας, η MV Agusta φέρνει κάτι τελείως νέο και το πρώτο βήμα το κάνει με τον στρόφαλο! Μειωμένο φρένο κινητήρα και λιγότερη αδράνεια κατά την είσοδο των στροφών, εξαιρετικά χαμηλοί κραδασμοί και πολύ χαμηλό βάρος κινητήρα, οριοθετούν τις προϋποθέσεις για μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στην γρήγορη οδήγηση με μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Η LXP Orioli θέλει να τονίσει αυτό τον sport χαρακτήρα για την άσφαλτο και με τον εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να κάνει την διαφορά.

LXP ORIOLI 2024

Υπάρχει IMU έξι αξόνων και ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού με ξεχωριστές χαρτογραφήσεις: Urban, Touring, Off-Road και Custom All-Terrain. Traction Control που ρυθμίζεται σε πέντε θέσεις και μπορεί να απενεργοποιηθεί. Όμως ταυτόχρονα έχει και δύο θέσεις μόνο για το χώμα, συμπληρωματικά των υπόλοιπων πέντε, που σημαίνει πως επιτρέπει το ντριφτάρισμα, όπως επίσης και μία έξτρα για τις περιπτώσεις βροχής. Οπότε συνολικά έχουμε οκτώ θέσεις που χωρίζονται ανά συνθήκες οδοστρώματος.

Το φρένο του κινητήρα είναι επίσης ρυθμιζόμενο σε δύο θέσεις, μειωμένο στη θέση ένα και πλήρες στη θέση δύο, ώστε να το χρησιμοποιείς με βάση την τεχνική σου. Φυσικά υπάρχει Cornering ABS, θα ήταν λάθος να μην υπάρχει σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, όπως επίσης και έλεγχος ανύψωσης του πίσω τροχού. Αυτό είναι άλλωστε δομικό στοιχείο στο Cornering ABS και για τους ψαγμένους αναγνώστες, το έχουμε δει πρώτη φορά στο 1190 KTM Adventure όπου επέτρεπε λίγα εκατοστά endo για οριακό φρενάρισμα. Αυτό συμβαίνει και εδώ, η LXP Orioli θα επιτρέπει στον πίσω τροχό να σηκωθεί αν δει πως χρειάζεται για το οριακό φρενάρισμα. Στο μεταξύ το ABS έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί με κάθε τύπο ελαστικών, των off road συμπεριλαμβανομένων.

LXP ORIOLI 2024

Έχουν επίσης αναπτυχθεί ειδικά τακάκια μόνο για την LXP Orioli τα οποία αν δουλεύουν τόσο καλά όσο λένε, δεν θα είναι περίεργο να τα δούμε σε λίγο καιρό και σε άλλες μοτοσυκλέτες!

Αντίστοιχα δουλεύει και ο έλεγχος σούζας, γιατί στην πράξη είναι ένα σύστημα για καλύτερες εκκινήσεις. Όσο η μοτοσυκλέτα επιταχύνει δυνατά και προοδευτικά η ECU θα επιτρέπει ο εμπρός τροχός να μην πατά στο έδαφος και δεν θα κόβει την επιτάχυνση! Θα την κόψει μόνο αν αντί για μπροστά επιταχύνεις κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο να ξεφύγεις από την LXP Orioli στις εκκινήσεις…

LXP ORIOLI 2024

Η οθόνη είναι έγχρωμη TFT 7 ιντσών με διαφορετικό σετ γραφικών για να επιλέξεις και προσφέρει συνδεσιμότητα κινητού και επικοινωνία με εφαρμογή της MV Agusta στο κινητό. Το αστείο είναι πως μάλλον θα δουλεύει καλύτερα από της KTM! Το cruise control ανεβαίνει κατά ένα ή κατά πέντε χιλιόμετρα και μέχρι τα 160 χ.α.ω ενώ όλοι οι διακόπτες είναι φωτιζόμενοι.

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο περιμετρικό με αφαιρούμενο υποπλαίσιο με σημεία προοδευτικής ακαμψίας και επίσης αλουμινένιο ψαλίδι ψυχρής χύτευσης. Το πιρούνι είναι της Sachs με όλες τις ρυθμίσεις και διαδρομή 210mm, ίδια και με του Sachs αμορτισέρ πίσω.

LXP ORIOLI 2024

Η σέλα ρυθμίζεται στα 850mm και στα 870mm με εξαιρετικά υλικά και πραγματική πολυτέλεια που η MV Agusta ζητά να μην την λυπηθείς στο χώμα και να την λασπώσεις καθώς θα επανέλθει στο 100% με το πλύσιμο.

Η απόσταση από το έδαφος είναι πολύ μεγάλη για μοτοσυκλέτα επιδόσεων, στα 230mm με μεταξόνιο 1.610 και τροχούς 21-18 με ομολογκαρισμένα Bridgestone AX41 ελαστικά, στον τομέας της σταθερότητας.

LXP ORIOLI 2024

Όσον αφορά στην άνεση στο ταξίδι, εκτεταμένη μελέτη έχει γίνει για την αεροδυναμική ώστε να δημιουργηθεί μία ζώνη ήπιας ροής του αέρα για τον αναβάτη. Έχει γίνει κατανοητό πλέον πως κόβοντας τον αέρα δημιουργείς ζώνες υποπίεσης και ενοχλητικούς στροβιλισμούς και το μυστικό είναι να ελέγχεις την ροή του αέρα που φτάνει σε κάθε σημείο του αναβάτη αλλά και την ένταση της. Αυτό σημαίνει πως και η θέση των μαρσπιέ, του τιμονιού και της σέλας έχει πάρει αρκετό χρόνο εξέλιξης για να οριστικοποιηθεί, καθώς το παραπάνω βήμα φέρνει αλλαγές και στην εργονομία του αναβάτη.

Ο κατάλογος των αξεσουάρ είναι πλήρης με Termignoni που συνοδεύεται από χαρτογράφηση και κόβει τέσσερα ολόκληρα κιλά καθώς χρησιμοποιεί κάρμπον, μεταλλικές βαλίτσες 39 λίτρων από την μεριά χωρίς τελικό, 32 με το τελικό καθώς και κάλυμμα μοτοσυκλέτας.

Οι παραδόσεις της νέας LXP Orioli θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2024 χωρίς αυτή την στιγμή να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πιο μαζική έκδοσή της.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες