EICMA 2023: UM Motorcycles - Πέντε νέα μοντέλα και είσοδος σε τρεις νέες κατηγορίες

Το Renegade 300 ST στα cruiser, τα on-off DSR RALLY 300 και DSR ROAD 300, το enduro DSR EX 300 και το supermoto DSR SM 300
motomag EICMA 2023: UM Motorcycles - Πέντε νέα μοντέλα και είσοδος σε  τρεις νέες κατηγορίες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/11/2023

Η UM Motorcycles που ήρθε στην χώρα μας το 2023 μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου της ΤΕΟΡΕΝ Α.Ε., θα βρεθεί στην EICMA 2023, όπου θα παρουσιάσει 5 νέα μοντέλα, εμπλουτίζοντας την γκάμα της και μπαίνοντας σε νέες κατηγορίες που μέχρι πρότινος δεν είχε παρουσία.

Η UM Motorcycles έχει αυτή την στιγμή στην γκάμα της το παπί Flash 125 LZ, τα σκούτερ Chill  Classic 125, Chill Sport 125 και Xpeed 125 RX, ενώ στις μοτοσυκλέτες βρίσκουμε την cruiser οικογένεια Renegade, με τα Sport, Commando και Freedom στα 125 κυβικά και τα Commando και Freedom στα 300 κυβικά.

Renegade ST 300

Στο Μιλάνο η UM Motorcycles θα παρουσιάσει το Renegade 300 ST, το οποίο θα έρθει να σταθεί δίπλα στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Renegade. Ο πλούσιος εξοπλισμός του περιλαμβάνει έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών, σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών TPMS, κάμερα οπισθοπορείας, θύρα φόρτισης USB, ενσωματωμένα ηχεία με δυνατότητα διασύνδεσης μέσω Bluetooth (!), σέλα δύο επιπέδων με ενσωματωμένη πλάτη συνεπιβάτη, κεντρικό σταντ, μαρσπιέ τύπου πλατφόρμας για τον οδηγό και προστατευτικά κάγκελα κινητήρα. Το ABS βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό, ενώ το μπροστινό φαίρινγκ προστατεύει τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης και τον αέρα, για πιο ξεκούραστες διαδρομές.

EICMA 2023: UM Motorcycles – Πέντε νέα μοντέλα και είσοδος σε νέες κατηγορίες

Στην κατηγορία των μικρομεσαίων on-off, η UM θα παρουσιάσει τα DSR RALLY 300 και DSR ROAD 300, για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων. Δίπλα τους θα βρεθούν το enduro DSR EX 300 και το supermoto DSR SM 300, με τα τέσσερα μοντέλα να μοιράζονται τον ίδιο μονοκύλινδρο κινητήρα 300 κυβικών. Η απόδοσή του αγγίζει τους 28 ίππους και τα 2,55 χιλιογραμμόμετρα ροπής, νούμερα που τα τοποθετούν στον μέσο όρο της κατηγορίας.

EICMA 2023: UM Motorcycles – Πέντε νέα μοντέλα και είσοδος σε νέες κατηγορίες

Η παρουσίαση της UM Motorcycles με τίτλο "Conquer Every Terrain, Own Every Road" (Κατακτήστε κάθε έδαφος, κάντε δικός σας κάθε δρόμο), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8/11 στη 13:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στο περίπτερο E21 του Hall 15.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.