EICMA 2024: Aprilia RS 660 - Περισσότερη δύναμη, πιο προηγμένα ηλεκτρονικά και πτερύγια

Στους 105 ίππους ο κινητήρας - Ντεμπούτο για την έκδοση Factory
Aprilia  RS660 EICMA 2024 και έκδοση Factory
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/11/2024

Η δικύλινδρη SS της Aprilia αναβαθμίζεται με την RS 660 να αποκτά ευμεγέθη πτερύγια και περισσότερη ισχύ, ενώ για τους πλέον απαιτητικούς παρθενική εμφάνιση έκανε η έκδοση Factory.

Ακολουθώντας στα χνάρια των superbike της εταιρείας από το Noale η Aprilia RS 660 κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της εξέλιξης που έρχεται μέσα από τους αγώνες και βελτιώνεται στα σημεία ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη στις δικύλινδρες SS μεσαίου κυβισμού.

Aprilia RS 660 και RS 660 Factory EICMA

Η Aprilia ανασχεδίασε πλήρως το φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας με πιο εμφανή αλλαγή την αεροτομή που προστέθηκε κάτω από τους προβολείς και τα δύο πιο μικρά πτερύγια που βρίσκονται στα πλαϊνά, λίγο πιο ψηλά, προς βελτίωση της σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες.

Τα ανασχεδιασμένα πλαϊνά πλαστικά του φαίρινγκ διατηρούν τον "διπλής στρώσης" σχεδιασμό που γνωρίζουμε από την απερχόμενη RS 660, ο οποίος βελτιώνει την προστασία του αναβάτη με την εκτροπή ζεστού αέρα που θα έφτανε διαφορετικά σε αυτόν από τον κινητήρα, ενώ μειώνει και τη γενικότερη πίεση του αέρα. 

Aprilia RS 660 και RS 660 Factory EICMA

Οι βελτιώσεις συνεχίζονται στην εργονομία της μοτοσυκλέτας με νέα φωτιζόμενα χειριστήρια στα κλιπόν αλλά και μια μεγαλύτερη έγχρωμη οθόνη πληροφοριών με διαγώνιο στις πέντε ίντσες.

Τον δρόμο της αναβάθμισης τράβηξαν και τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης για τον αναβάτη με το launch control να έχει προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα του "πακέτου" APRC (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει ρυθμιζόμενο cornering traction control, cornering ABS, ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου ανύψωσης του εμπρός τροχού, cruise control, quickshifter, σύστημα ρύθμισης φρένου κινητήρα και τις διαφορετικές χαρτογραφήσεις του μοτέρ.

Ο εν σειρά κινητήρας των 660 κ.εκ. έγινε ακόμη πιο ισχυρός και έφτασε τους 105 ίππους, από 100, παρά το γεγονός ότι πλέον πληροί τις προδιαγραφές Euro 5+ με την αύξηση στην ισχύ να επιτυγχάνεται εν μέρει λόγο των νέων σωμάτων του ψεκασμού που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο στα 52 χλστ., έναντι των 48 χλστ. που είχαν τα προηγούμενα. 

Aprilia RS 660 και RS 660 Factory EICMA

Η δικύλινδρη SS αποκτά και έκδοση Factory, κατά τα πρότυπα των μεγαλύτερων RS, μια έκδοση που θα έπρεπε να είχε ήδη παρουσιαστεί, αλλά ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά. Εδώ οι στάνταρ αναρτήσεις δίνουν τη θέση τους σε Ohlins με το ανεστραμμένο 43άρι πιρούνι NIX 30 και το STX 46 αμορτισέρ να είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ η RS 660 Factory διαχωρίζει τη θέση της και χρωματικά με τον μαύρο-κόκκινο συνδυασμό να είναι και ο μοναδικός που προσφέρεται, στα γνωστά χρώματα του πολέμου της Aprilia.

Τέλος, ανάμεσα στα νέα αξεσουάρ της Aprilia για τη δικύλινδρη SS, ξεχωρίζει η μονόσελη ουρά που βελτιώνει την αεροδυναμική (η τελική φτάνει στα 240 χλμ./ώρα σύμφωνα με την Aprilia), ενώ αυξάνει τον διαθέσιμο χώρο για τον αναβάτη και του επιτρέπει να κινείται πιο ελεύθερα.

Moto Morini Allthrike: Έρχεται άμεσα στην Ελλάδα το νέο 450 – Πόσο θα κοστίζει!

Τιμή 5.990€ - Έχει 21-18 και γνώριμο κινητήρα
Moto Morini Allthrike: Έρχεται άμεσα στην Ελλάδα το νέο 450 – Πόσο θα κοστίζει!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/7/2025

Το Allthrike της Moto Morini που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες στην EICMA θα είναι στην Ελλάδα τέλος Αυγούστου με πρώτο μισό Σεπτεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή από το μεγάλο X-Cape 1200 που μόλις ανακοινώθηκε η τιμή του.

Το Allthrike παίζει στο όνομα με το αγγλικό Hike, θέλοντας να δηλώσει πως είναι έτοιμο για βόλτες στα βουνά και για αυτό έρχεται με ποδιά, χούφτες και πλούσιο εξοπλισμό καθώς και με έναν γνώριμο πλέον κινητήρα.

Όπως είναι ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή, έχει τον κινητήρα του CFMOTO 450MT με το βάρος του χωρίς βενζίνη να είναι στα 170 κιλά.

Η τελική τιμή του έχει οριστεί ήδη στα 5.990€ ενώ θα υπάρχει διαθέσιμη και μία λίγο πιο πλούσια έκδοση με θερμαινόμενα γκριπ και σέλα με μικρή διαφορά τιμής περίπου +200 Ευρώ.

Παρότι αναμένονταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η άφιξή του έχει πλέον οριστικοποιηθεί και φτάνει απευθείας στην Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου.

Με τροχούς 21-18 και μεταξόνιο 1.511mm, απόσταση από το έδαφος στα 220mm και την σέλα στα 847mm το Allthrike θα έχει την εργονομία που είδαμε από κοντά στην EICMA, δηλαδή διαστάσεις απόλυτα Ευρωπαϊκές στο άνω άκρο της μικρής κατηγορίας με άνετους χώρους για δύο άτομα και δυνατότητες φόρτωσης.

Φορά πλήρως ρυθμιζόμενες Kayaba αναρτήσεις με διαδρομή 210-190 εμπρός και πίσω αντίστοιχα και δικάναλο ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι επιδόσεις της αναμένονται αντίστοιχες του 450MT καθώς ανακοινώνει ίδια απόδοση και τελική αρά και αντίστοιχη κατανάλωση με το ρεζερβουάρ των 18 λίτρων να χαρίζει ικανοποιητική αυτονομία.

Οι προτάσεις στην μεσαία κατηγορία έχουν πληθύνει αρκετά πλέον!