Fantic Caballero 500 Rally 2019 στην EICMA

Το πιο Off-road Scrambler της εταιρείας
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

13/11/2018

Η οικογένεια των Caballero αποτελεί την πλατφόρμα των μοτοσυκλετών της Fantic απ’ την οποία αναδύονται ουσιαστικά έξι μοντέλα. Τρία Scrambler και τρία Flat track, με κινητήρες των 125, 200, και 500 κυβικών. Φέτος η Fantic αποφάσισε να εμπλουτίσει την οικογένεια παρουσιάζοντας μια ακόμη έκδοση, την Rally και θα είναι διαθέσιμη μόνο με τον κινητήρα των 500 κυβικών. Το νέο μοντέλο έχει αρκετές τεχνικές διαφορές συγκριτικά με την υπόλοιπη οικογένεια που αρχικά εντοπίζονται στις αναρτήσεις με τη διαδρομή τους να είναι μεγαλύτερες κατά 50 χιλιοστά μπρος και πίσω, ενώ το ψαλίδι είναι πλέον αλουμινένιο. Με αυτό τον τρόπο η Fantic αναφέρει πως κατάφερε να διευρύνει τις ικανότητες του μοντέλου για την εκτός δρόμου χρήση, επιτρέποντας στους αναβάτες της να ονειροπολούν σκεπτόμενοι νέες περιπέτειες.

Το ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά διαμέτρου 41 χιλιοστών είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ το πίσω ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση. Ακόμη η Fantic, έχει εξοπλίσει το Rally με ένα νέο τιμόνι περισσότερο προσανατολισμένο στη χωμάτινη χρήση, διαμορφώνοντας ανάλογα την θέση οδήγησης. Αντίστοιχα και τα ελαστικά πλέον είναι χωμάτινα, ενώ στην υπόλοιπη εξωτερική εμφάνιση οι διαφορές είναι ελάχιστες, με την προσθήκη του number plate πάνω απ’ τον προβολέα και το μπροστινό φτερό να ανεβαίνει πιο ψηλά κάτω απ’ το φανάρι. Επίσης το Rally όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας θα έχουν την εξάτμιση της Arrow, κάνοντας τον υδρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα να φτάνει τους 40 ίππους στις 7.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι στα 4,3 χιλιογραμμόμετρα στις 6.000. Το σύστημα πέδησης αποτελείται απο έναν πλευστό δίσκο μπροστά 320mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και πίσω έχουμε έναν δίσκο 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ενώ υπάρχει και το ABS της Continental που έχει τη δυνατότητα απενεργοποιήσης για χρήση στο χώμα. Το νέο μοντέλο θα παρουσιαστεί σε δύο χρώματα: Το κλασσικό κόκκινο και το χακί του στρατού, ενώ θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2019. Δυστυχώς όμως, στην χώρα μας δεν υπάρχει κάποιος επίσημος αντιπρόσωπος που να τα εισάγει… Συνεπώς μένουμε στις φωτογραφίες, χαζεύοντας τον σχεδιασμό που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τα νέα μοντέλα της Triumph Scrambler 1200 XE/XC.

 

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                                

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.080

Ύψος (mm):

-

Μεταξόνιο (mm):

1.425

Απόσταση από το έδαφος (mm):

-

Ύψος σέλας (mm):

845

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο σωληνωτό μιας δοκού

Πλάτος (mm):

-

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

150/-

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

12/-

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, υδρόψυκτος μονοκύλινδρος με 1 ΕΕΚ και 4 Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

94,5 x 64

Χωρητικότητα (cc):

449

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

40/7.000

Ροπή (kg.m/rpm):

4,3/6.000

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

89

Τροφοδοσία:

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 2

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός πολύδισκος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια

Τελική μετάδοση / σχέση:

Με αλυσίδα

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ένα αμορτισέρ της Fantic FRS με προοδευτικό μοχλικό

Διαδρομή (mm):

200

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

17 ιντσών

Ελαστικό:

140/80-17

ΦΡΕΝΟ

Ένας πλευστός δίσκος 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και δικάναλο ABS της Continental με δυνατότητα απενεργοποίησης

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο πιρούνι της Fantic FRS

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

200/43

Ρυθμίσεις:

Πλήρως ρυθμιζόμενο

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

19 ιντσών

Ελαστικό:

110/80-19

ΦΡΕΝΟ

Ένας πλευστός δίσκος 320mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και δικάναλο ABS της Continental

Ετικέτες

Kawasaki 50th Anniversary Edition - Επετειακά μοντέλα KΧ με άρωμα 90s

Για τα 50 χρόνια από τη γέννηση της motocross γκάμας του Akashi
Kawasaki KX 50th Anniversary
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2023

Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από το ντεμπούτο της γκάμας motocross KX, η Kawasaki παρουσίασε την “50th Anniversary Edition” με τα KX250 και KX450 να έχουν νέο κοστούμι, εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά χρώματα του Akashi της δεκαετίας του ’90.

Τον Ιούνιο του 2023, η Kawasaki προχώρησε σε εκτεταμένη ανανέωση του μεγάλου motocross μοντέλου της, KX450, για το 2024. Τελευταία τόσο μεγάλη αλλαγή για το 450 είχαμε να δούμε από την Kawasaki, μία ολόκληρη πενταετία.

Η ιστορία των KX όμως δεν είναι νέα, καθώς το πρώτο μοντέλο με αυτή την ονομασία βγήκε από το εργοστάσιο του Akashi, το μακρινό 1973. Μισός αιώνα ζωής λοιπόν, και η Kawasaki τον γιορτάζει με την έκδοση 50thAnniversary. Μάλιστα, τα νέα αυτά γραφικά τα είδαμε για πρώτη φορά, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 23-24/9, στην αγωνιστική KX του εργοστασιακού αναβάτη των “πρασίνων” Romain Febvre στην ΜΧ1, στον τελευταίο γύρο του MXGP 2023, στη Βρετανία.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Η νέα έκδοση 50thAnniversary, δεν περιλαμβάνει μηχανικές αλλαγές στα δύο μοντέλα, KX450 και KX250, παρά μόνο αισθητικές παρεμβάσεις με τον βασικό χρωματισμό “Lime Green” να παραμένει ως έχει. Έτσι, βλέπουμε ότι τα λογότυπα KX στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, διατηρούν το χαρακτηριστικό χειροποίητο σχέδιο στα γράμματα από τη δεκαετία του 1990, στον ίδιο ροζ φλούο χρωματισμό που βρίσκουμε και το επετειακό έμβλημα στην πάνω δεξιά μεριά του μπροστινού number plate. To φόντο πίσω από τα γράμματα του ρεζερβουάρ σε μπλε χρώμα, ακολουθεί και αυτό το ίδιο μοτίβο από εκείνη την δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό στο ρεζερβουάρ, που υποδηλώνει τον κυβισμό του κάθε μοντέλου. Η χαρακτηριστική μπλε σέλα των KX της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται και εδώ, ενώ για τη δημιουργία της, όπως μας ενημερώνει η Kawasaki χρησιμοποίησε δείγμα από την αυθεντική σέλα της τότε εποχής.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Τα πλαϊνά καλύμματα του υποπλαισίου διαθέτουν περίγραμμα numberplate, σε λευκό χρώμα, όπως ίσχυε για όλα τα KX από το 1973 μέχρι και το 2019, προτού γίνουν μαύρα. Άβαφα πλαστικά είναι στη συγκεκριμένη έκδοση τα καλύμματα του πιρουνιού -στην βασική σειρά είναι πράσινα. Αλλαγμένο είναι και το προστατευτικό κάλυμμα του πίσω φρένου, το οποίο είναι και αυτό από άβαφο πλαστικό (λευκό), αντί για μαύρο στη βασική έκδοση. Οι άνω και κάτω τιμονόπλακες, όπως και τα στεφάνια των τροχών είναι σε ασημί χρώμα, σε αντίθεση με το μαύρο της βασικής έκδοσης.

Η τελευταία πινελιά εντοπίζεται στο ψαλίδι, όπου το 90s λογότυπο “Uni-Trak” έχει αναπαραχθεί επακριβώς σε περίγραμμα, γραμματοσειρά αλλά και χρωματισμό.

Τα νέα KX450 50thAnniversary Edition και KX250 50thAnniversary Edition θα είναι διαθέσιμα στους επίσημους εμπόρους λιανικής της Kawasaki, ως μοντέλα του 2024, δίπλα στην υπόλοιπη offroad γκάμα της εταιρείας με το εκτενώς ανανεωμένο KX450.

Ετικέτες