Honda “Africa Twin” 800 - Έρχεται το Transalp του 2021 – Παγκόσμια πρωτιά του ΜΟΤΟ!

Το γράφαμε τον Δεκέμβριο του 2019
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/3/2020

Μία παγκόσμια πρωτιά του ΜΟΤΟ για το νέο μεσαίο Adventure επιβεβαιώνεται τώρα τέσσερις μήνες μετά από Άγγλους δημοσιογράφους, και παράλληλα αναπαράγεται από άλλες ελληνικές ιστοσελίδες ως «νέες πληροφορίες». Φυσικά κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως το νέο Adventure δεν θα λέγεται Africa Twin αλλά Transalp, παραμένει αυτό μία αποκλειστική πληροφορία του ΜΟΤΟ από το 2019.

Όπως γράφαμε και τότε, τον Δεκέμβριο, εικασίες και τίτλοι με ερωτήσεις για νέο μεσαίο Adventure υπάρχουν χρόνια τώρα χωρίς να στηρίζονται σε κάτι δεδομένο. Είναι λογικό να βγάλει μία εταιρεία μία νέα μοτοσυκλέτα για να καλύψει το κενό στην γκάμα της, και ακριβώς όπως έγινε με το KTM 390 Adventure ή το μεσαίο XR της BMW, οι ιστοσελίδες των κλικ λένε "έρχεται" δύο φορές τον χρόνο, χρόνια τώρα, με μόνη στήριξη το κενό που υπάρχει στην γκάμα, χωρίς άλλη πληροφόρηση. Πέρσι όμως η απευθείας επιβεβαίωση σε κατ' ιδίαν συνάντηση του ΜΟΤΟ με τον επιβλέποντα μηχανικό, μας επέτρεψε να μιλάμε με βάση αυτά που γνωρίζουμε. Εσωτερικά στις συναντήσεις των μηχανικών, ο τίτλος αυτής της μοτοσυκλέτας είναι Transalp και όχι Africa Twin. Η τελική απόφαση για να παραμείνει έτσι, θα είναι έρευνα αγοράς σε ιδιοκτήτες, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει, θα βγει σαν Transalp του 2021 και όχι ως Africa Twin 800 και οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ θα το έχουν μάθει δύο χρόνια πριν.

Ένας βασικός λόγος για να είναι Transalp και όχι Africa Twin, είναι η διαφορά τιμής και η στόχευση αγοράς, καθώς η Honda προσπαθεί να ανεβάσει το τιμολογιακό επίπεδο της Africa Twin σε απευθείας ανταγωνιστή του R1250GS ενώ η μεσαία αυτή Adventure θα είναι πολύ πιο προσιτή και οικονομική, στο πάνω όμως σκαλί του ανταγωνισμού. Δεν θα είναι η φθηνότερη της μεσαίας κατηγορίας, πράγμα που αντανακλά και την διάθεση της Honda για διαφοροποίηση στην τιμολογιακή σκάλα, από άλλες φθηνότερες μάρκες.

Οι Άγγλοι επικαλούνται ως πηγή τον κ. Kenji Morita, που είναι ο LPL (Large Project Leader) της Africa Twin 1100 και που είχα επίσης μιλήσει προσωπικά μαζί του, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ.Morita δεν είναι ο άνθρωπος που κάνει αποκαλύψεις αν δεν έχει εντολή από πάνω, για αυτό και όσα είπε στην MCN πρέπει να εκλαμβάνονται ως μέρος του προγράμματος της Honda να προετοιμάσει το έδαφος. Προφανώς και πουθενά δεν κάνει λόγο για το όνομα του μοντέλου. Αυτό θα μείνει μέχρι την παρουσίασή του, εσείς όμως το ξέρετε ήδη.

Ο κ.Morita είπε πως η νέα μεσαία Adventure θα στηρίζεται στο NC750X με κυβισμό στα 790 κυβικά ώστε να περνά τις Euro5 προδιαγραφές και θα έχει έκδοση με DCT κιβώτιο, φυσικά, μιας και έρχεται από την σειρά NC. Θα έχει σταθερή ζελατίνα (να και το Transalp ξανά) πιο απλά όργανα από το Africa Twin και αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις, επιλογές που στοχεύουν στην χαμηλή τιμή.

Αυτό που είπε επίσης και είναι απόλυτα αναμενόμενο εξαιτίας των υποχρεωτικών αλλαγών για τις προδιαγραφές, είναι η αλλαγή που θα έρθει στην σειρά NC με ανανέωση των δύο μοντέλων. Κι αν όλα πάνε καλά και έχουμε ένα Φθινόπωρο δίχως επιδημία και γίνει κανονικά η EICMA, εκεί θα δούμε και τα νέα NC. Με το Integra να φεύγει από την ονοματολογία της σειράς αυτής, όπως γράφαμε τον Δεκέμβριο.

Η Honda δεν θα θέλει να βγάλει την μεσαία Adventure ακριβότερα από την Tenere της Yamaha, ασχέτως αν ο προσανατολισμός θα είναι λιγότερο χωμάτινος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο λέγαμε επίσης πως το λογικό είναι να υπάρχει συνέχεια της σειράς NC για το νέο Transalp του 2021, και η επιβεβαίωση του κ. Morita στην MCN τώρα, διώχνει κάθε άλλη εικασία.

Με τιμή κοντά στο Tenere, όνομα με μεγάλη ιστορία που παραπέμπει στην αναβίωση ενός ιστορικού Rally, και η εποχή είναι ιδανική για αναβιώσεις adventure μοτοσυκλετών, το νέο Translalp, θα έρθει από την νέα χρονιά για να υποστηρίξει την γκάμα της Honda και να αποτελέσει το πρώτο βήμα πριν την απόκτηση της Africa Twin…

όλα τα Transalp μαζί...

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες