Honda CB4X: Κατοχύρωσαν τα σχέδια

Σταυρώνουμε τα δάκτυλα και ελπίζουμε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/5/2020

Ξεκινάμε λέγοντας πως η είδηση για καταχώρηση “πατέντας” των σχεδίων του τετρακύλινδρου CB4X στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων EIPO, βασίζεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οπότε η αξιοπιστία τους είναι υπό έλεγχο. Η επιφύλαξή μας έχει να κάνει με το γεγονός πως στα σχέδια που συνοδεύουν τις νέες πληροφορίες η εξάτμιση δεν έχει καταλύτη, κάτι που είχαν τα σκίτσα του πρωτότυπου CB4X που μας είχε δώσει η Honda στο Μιλάνο!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, η Honda φαίνεται πως θα προχωρήσει έως το στάδιο της παραγωγής την ιδέα του Ιταλικού Τμήματος Σχεδιασμού για ένα τετρακύλινδρο εν σειρά ADV. Ουσιαστικά δηλαδή να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα για την διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία που βασιλεύει εμπορικά το Tracer 900 της Yamaha και πλαισιώνεται από φτηνότερες και ακριβότερες προτάσεις όπως τα S1000 XR και F900 XR της BMW, τα Versys 650/1000 της Kawasaki και φυσικά το Multistrada 1260 της Ducati. Στην κατηγορία αυτή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πιο είδος κινητήρα αρέσει περισσότερο στο κοινό, οπότε βλέπουμε τα πάντα, από δικύλινδρους σε σειρά, V2, τρικύλινδρους έως και τετρακύλινδρους. Η τιμή και η ιπποδύναμη είναι ουσιαστικά εκείνη που καθορίζει τη θέση κάθε μοντέλου στην "διατροφική" αλυσίδα αυτής της κατηγορίας προς το παρόν. Δηλαδή ό,τι κινητήρα έχει ο καθένας τον χρησιμοποιεί και προσπαθεί η τιμή να ταυτίζεται με τον κυβισμό και τις επιδόσεις. Το πρωτότυπο CB4X Concept που είδαμε στο Μιλάνο χρησιμοποιεί τον νέο τετρακύλινδρο των 650 κυβικών που υπάρχει στα CB650R και CBR650F. Είναι ο μικρότερος σε κυβισμό τετρακύλινδρος κινητήρας της ευρωπαϊκής αγοράς αυτή τη στιγμή, οπότε θα δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στην πρόταση της Honda. Το γυμνό  CB650R κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη και αυτό του επιτρέπει να έχει τιμή κάτω από τα 8.300 ευρώ στην Ελλάδα.

Οπότε, η τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα της Honda θα έχει ουσιαστικά απέναντί της τα δικύλινδρα Tracer 700 και Versys 650, αν δεν αλλάξει πολύ η τιμολογιακή πολιτική της ιαπωνικής εταιρείας. Το μονόμπρατσο ψαλίδι ίσως να μην φτάσει έως το στάδιο της παραγωγής λόγω κόστους και σίγουρα δεν πρόκειται να έχει αυτή την εξάτμιση που βλέπετε στα σχέδια, από την οποία απουσιάζει ο καταλύτης. Όμως οι όμορφοι λοξοί λαιμοί, οι ακτινικές δαγκάνες και το upside-down πιρούνι υπάρχουν ήδη στην οικογένεια των CB650. Ο κινητήρας αυτός έβγαλε στο δυναμόμετρό μας 80,3 ίππους στον πίσω τροχό και 5,78kg/m ροπής. Ως τετρακύλινδρος θέλει να δουλεύει σε υψηλές στροφές για να δείξει τα δόντια του, όμως η Honda έχει κοντύνει την τελική μετάδοση και έχει δώσει αρκετή ψυχή στις επιταχύνσεις εν κινήσει. Άρα στον τομέα τον επιδόσεων θα βρεθεί εύκολα στις κορυφή της κατηγορίας του. Αισθητικά το πρωτότυπο είναι αποδεκτό από τον περισσότερο κόσμο και δεν έχει κάποια σχεδιαστική ακρότητα που να προκαλεί αντιδράσεις. Μακάρι δηλαδή να μην το αλλάξουν στη μοτοσυκλέτα παραγωγής. Οπότε κρατάμε την αναπνοή μας με την ελπίδα πως θα δούμε έως το φθινόπωρο την έκδοση παραγωγής του CB4-X και να μην το φάει η μαρμάγκα όπως έγινε με εκείνο το υπέροχο Interceptor ή το αερόψυκτο εξακύλινδρο εν σειρά…

         

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες