Honda CB4X: Κατοχύρωσαν τα σχέδια

Σταυρώνουμε τα δάκτυλα και ελπίζουμε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/5/2020

Ξεκινάμε λέγοντας πως η είδηση για καταχώρηση “πατέντας” των σχεδίων του τετρακύλινδρου CB4X στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων EIPO, βασίζεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οπότε η αξιοπιστία τους είναι υπό έλεγχο. Η επιφύλαξή μας έχει να κάνει με το γεγονός πως στα σχέδια που συνοδεύουν τις νέες πληροφορίες η εξάτμιση δεν έχει καταλύτη, κάτι που είχαν τα σκίτσα του πρωτότυπου CB4X που μας είχε δώσει η Honda στο Μιλάνο!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, η Honda φαίνεται πως θα προχωρήσει έως το στάδιο της παραγωγής την ιδέα του Ιταλικού Τμήματος Σχεδιασμού για ένα τετρακύλινδρο εν σειρά ADV. Ουσιαστικά δηλαδή να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα για την διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία που βασιλεύει εμπορικά το Tracer 900 της Yamaha και πλαισιώνεται από φτηνότερες και ακριβότερες προτάσεις όπως τα S1000 XR και F900 XR της BMW, τα Versys 650/1000 της Kawasaki και φυσικά το Multistrada 1260 της Ducati. Στην κατηγορία αυτή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πιο είδος κινητήρα αρέσει περισσότερο στο κοινό, οπότε βλέπουμε τα πάντα, από δικύλινδρους σε σειρά, V2, τρικύλινδρους έως και τετρακύλινδρους. Η τιμή και η ιπποδύναμη είναι ουσιαστικά εκείνη που καθορίζει τη θέση κάθε μοντέλου στην "διατροφική" αλυσίδα αυτής της κατηγορίας προς το παρόν. Δηλαδή ό,τι κινητήρα έχει ο καθένας τον χρησιμοποιεί και προσπαθεί η τιμή να ταυτίζεται με τον κυβισμό και τις επιδόσεις. Το πρωτότυπο CB4X Concept που είδαμε στο Μιλάνο χρησιμοποιεί τον νέο τετρακύλινδρο των 650 κυβικών που υπάρχει στα CB650R και CBR650F. Είναι ο μικρότερος σε κυβισμό τετρακύλινδρος κινητήρας της ευρωπαϊκής αγοράς αυτή τη στιγμή, οπότε θα δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στην πρόταση της Honda. Το γυμνό  CB650R κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη και αυτό του επιτρέπει να έχει τιμή κάτω από τα 8.300 ευρώ στην Ελλάδα.

Οπότε, η τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα της Honda θα έχει ουσιαστικά απέναντί της τα δικύλινδρα Tracer 700 και Versys 650, αν δεν αλλάξει πολύ η τιμολογιακή πολιτική της ιαπωνικής εταιρείας. Το μονόμπρατσο ψαλίδι ίσως να μην φτάσει έως το στάδιο της παραγωγής λόγω κόστους και σίγουρα δεν πρόκειται να έχει αυτή την εξάτμιση που βλέπετε στα σχέδια, από την οποία απουσιάζει ο καταλύτης. Όμως οι όμορφοι λοξοί λαιμοί, οι ακτινικές δαγκάνες και το upside-down πιρούνι υπάρχουν ήδη στην οικογένεια των CB650. Ο κινητήρας αυτός έβγαλε στο δυναμόμετρό μας 80,3 ίππους στον πίσω τροχό και 5,78kg/m ροπής. Ως τετρακύλινδρος θέλει να δουλεύει σε υψηλές στροφές για να δείξει τα δόντια του, όμως η Honda έχει κοντύνει την τελική μετάδοση και έχει δώσει αρκετή ψυχή στις επιταχύνσεις εν κινήσει. Άρα στον τομέα τον επιδόσεων θα βρεθεί εύκολα στις κορυφή της κατηγορίας του. Αισθητικά το πρωτότυπο είναι αποδεκτό από τον περισσότερο κόσμο και δεν έχει κάποια σχεδιαστική ακρότητα που να προκαλεί αντιδράσεις. Μακάρι δηλαδή να μην το αλλάξουν στη μοτοσυκλέτα παραγωγής. Οπότε κρατάμε την αναπνοή μας με την ελπίδα πως θα δούμε έως το φθινόπωρο την έκδοση παραγωγής του CB4-X και να μην το φάει η μαρμάγκα όπως έγινε με εκείνο το υπέροχο Interceptor ή το αερόψυκτο εξακύλινδρο εν σειρά…

         

ZXMOTO 820X: Ντεμπούτο το 2027 με νέα εμφάνιση – Θα έρθει και Ελλάδα

Θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο
820X
Από τον

Παύλο Καρατζά

31/8/2026

Η τελική μορφή της ZXMOTO 820X αποκαλύφθηκε και δεν είναι αυτή που περιμέναμε, καθώς υπάρχουν αλλαγές στο σχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο έχει γίνει πιο επιθετικό.

Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για τη νέα adventure του Zhang Xue, που φέρει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 818,8 κυβικών με την απόδοσή του να φτάνει τους 117 ίππους στις 11.000 σ.α.λ και 8,67 kg.m ροπής στις 9.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας είναι βασισμένος σε εκείνον του 820RR, που πρωταγωνιστεί και στους αγώνες, με τον Valentin Debise να έχει πετύχει 6 νίκες στην πρώτη σεζόν της ZXMOTO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport.

Το μοντέλο που θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή πάντως διαφέρει από το πρωτότυπο που είδαμε στην EICMA, αφού στις φωτογραφίες που διέρρευσαν φαίνεται πως φέρει μεγαλύτερη ζελατίνα, διαφορετικό ντεπόζιτο, διαφορετικό φτερό και χούφτες, διαφορετική ποδιά κινητήρα, διαφορετική σέλα, με το εμπρός μέρος να έχει γίνει πλέον και με την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων από κάθετα σε οριζόντια δεν θυμίζει πλέον το Suzuki V-Strom. 

820X

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 218 κιλά χωρίς υγρά. Οι τροχοί της φέρουν ακτίνες και ο μπροστά τροχός είναι διάστασης 19 ιντσών και ο πίσω 17.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά φαίνεται να είναι τα ίδια με αυτά του πρωτότυπου μοντέλου, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, όταν αποκαλυφθούν τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027.

Η ZXMOTO θα έρθει και στην Ελλάδα, αφού η κινεζική εταιρεία είναι σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με ελληνική αντιπροσωπεία και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερα.

Ετικέτες