Honda CBR1000RR-R Fireblade και CBR1000RR-SP 2020- EICMA: Με προδιαγραφές MotoGP [video]

Mπιέλες τιτανίου και εξάτμιση Akrapovic στη βασική έκδοση!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2019

Άργησε μερικά χρόνια, αλλά με την ολοκαίνουρια γενιά του Fireblade για το 2020 η Honda μπαίνει δυνατά στο τεχνολογικό παιχνίδι των superbike. Τα νέα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται μέσα από τον νέο κινητήρα που έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού χρησιμοποιώντας όλη την τεχνογνωσία και τεχνολογία που ανέπτυξε η Honda για την RC213V-S. Ακόμα και η βασική έκδοση RR-R (triple R την αποκαλούν) έχει μπιέλες τιτανίου που είναι 50% πιο ελαφριές από τις σφυρήλατες του προηγούμενου μοντέλου. Βέβαια είναι και πιο μικρές σε μέγεθος, αφού το νέο Fireblade έχει μόλις 48,5mm διαδρομή εμβόλου (ο παλιός κινητήρας είχε 55,1mm) και 81mm διάμετρο (ο παλιός είχε 76mm), που είναι και το όριο το οποίο θέτουν οι κανονισμοί των MotoGP.

Στόχος βέβαια είναι η επίτευξη υψηλών στροφών που με την σειρά τους παράγουν περισσότερους ίππους. Επειδή όμως οι πολλές στροφές δημιουργούν και πολλές τριβές που “τρώνε” άλογα, η νέα Fireblade είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής που οι εκκεντροφόροι της έχουν σκλήρυνση επιφάνειας λοβών DLC (Diamond Like Carbon). Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε για τους εκκεντροφόρους της εξωτικής RC213V-S των 200.000 ευρώ. Άλλη μια διαφορά του νέου κινητήρα προς όφελος της ευστροφίας με όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές και απώλειες, είναι τα ενδιάμεσα κοκκοράκια μεταξύ των λοβών των εκκεντροφόρων και στα “ποτηράκια” των καινούριων ελαφρύτερων βαλβίδων, όπου αθροιστικά μειώνουν κατά 75% το βάρος των κινούμενων μερών στην κεφαλή. Ίδιου επιπέδου προσοχή στη λεπτομέρεια δόθηκε και στο κάτω τμήμα του κινητήρα, όπου και πάλι χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που ανέπτυξαν για την RS213V-S , μείωσαν δραματικά τις απώλειες δύναμης από εσωτερικές τριβές, αλλά και την κίνηση του αέρα και του λαδιού.

Η βασική έκδοση έχει τις νέες ακτινικές δαγκάνες της Nissin (Η SP έχει Brembo)
 

Η θεωρητική σχέση συμπίεσης έφτασε στο 13:1, δείγμα της “αγριεμένης” ρύθμισης του χρονισμού των εκκεντροφόρων. Οι άγριοι εκκεντροφόροι και οι πολλές στροφές όμως δημιουργούν ισχυρές δυνάμεις στο σύστημα κίνησης των εκκεντροφόρων. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, η Honda σχεδίασε ένα υβριδικό σύστημα με αλυσίδα και γρανάζια, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους της αλυσίδας, οπότε αυξάνεται η αντοχή της. Μαζί με την εξάτμιση 4-2-1 της Akrapovic, η μέγιστη ιπποδύναμη εκτοξεύτηκε στους 214 ίππους στις 14.500 στροφές, καθιστώντας την νέα Fireblade την ισχυρότερη τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα της Honda, αλλά και την ισχυρότερη ιαπωνική superbike αυτή τη στιγμή.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το video από την παρουσίαση και το πλήρες φωτογραφικό υλικό

Μάλιστα για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την απόδοση του Ram-air και την τροφοδοσία του κινητήρα με φρέσκο αέρα, έβγαλαν την συμβατική κλειδαριά και έβαλαν σύστημα keyless για να μην παρεμβάλεται τίποτα στην οδό που ακολουθεί ο αέρας από την μπροστινή εισαγωγή! Η απόσταση μεταξύ των βαλβίδων εισαγωγής και των πεταλούδων του ride by wire ψεκασμού έχει μειωθεί κατά 13% για πιο άμεση απόκριση στο γκάζι.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα βασίζονται στο νέο hardware της Bosch που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές σε αυτή την κατηγορία και χάρη στην IMU με αισθητήρες επιτάχυνσης 6 κατευθύνσεων, γνωρίζει με ακρίβεια τη θέση της μοτοσυκλέτα στο χώρο και αναλόγως επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά. Το launch control είναι το μόνο καινούριο παιχνίδι που δεν είχε το προηγούμενο μοντέλο με το παλιάς τεχνολογίας hard ware της Bosch, αλλά έχει τώρα το Triple X… συγγνώμη το RR-R.

Στο τομέα του πλαισίου, η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο μήκος του ψαλιδιού που είναι 30,5mm πιο μακρύ, φτάνοντας τα 622,7mm. Παρ’ ότι μεγαλύτερο, ζυγίζει ακριβώς το ίδιο όσο το παλιό και είναι 18% πιο ανθεκτικό στη στρέψη, 9% στις κάθετες δυνάμεις, αλλά 11% πιο ενδοτικό στις πλάγιες δυνάμεις ώστε να προσφέρει περισσότερη αίσθηση όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει.

Μεγάλη υπερηφάνεια στην Honda έχουν για την αεροδυναμική του νέου Fireblade, όπου δηλώνουν πως με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27 είναι η πιο αεροδυναμική στην κατηγορία της αυτή τη στιγμή. Φυσικά έχει και φτεράκια τύπου MotoGP που βελτιώνουν τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Η διαφορά της έκδοσης SP από την βασική βρίσκεται στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις δεύτερης γενιά της Ohlins, αντί για τις συμβατικές αναρτήσεις της Showa. Εδώ να πούμε πως στα τεχνικά χαρακτηριστικά φαίνεται πως επιτέλους η Honda θα βάλει κανονικά ακριβά ελαστικά  (Pirelli Supercorsa SP ή Bridgestone RS10 ανάλογα την αγορά) αντί για τα... προστατευτικά ζαντών που είχαν έως τώρα οι μοτοσυκλέτες της. Επίσης το πίσω ελαστικό έγινε 200/55-17 αντί για την “τουριστική” διάσταση 190/50-17.

Τεχνικά χαρακτηριστικά CBR1000RRR

ENGINE
Type
Liquid-cooled 4-stroke 16-valve DOHC Inline-4
Engine Displacement (cm³)
999.9cc
No. of Valves per Cylinder
4
Bore ´ Stroke (mm)
81mm x 48.5mm
Compression Ratio
13.0 x 1
Max. Power Output
160kW @ 14,500
Max. Torque
113Nm @ 12,500
Oil Capacity
4.0L
FUEL SYSTEM
Carburation
PGM-DSFI
Fuel Tank Capacity
16.1L
Fuel Consumption
16.0km/litre
ELECTRICAL SYSTEM
Starter
Electric
Battery Capacity
12-6 YTZ7S
DRIVETRAIN
Clutch Type
Wet, multiplate hydraulic clutch with assist slipper
Transmission Type
6-speed
Final Drive
Chain
FRAME
Type
Aluminium composite twin spar
CHASSIS
Dimensions (L x W x H)
2100 x 745 x 1140mm
Wheelbase
1455mm
Caster Angle
24o
Trail
102mm
Seat Height
830mm
Ground Clearance
115mm
Kerb Weight
201kg
SUSPENSION
Type Front
Showa Telescopic inverted fork with an inner tube diameter of 43 mm, and a Big Piston Front Fork with preload, compression and rebound adjustment, 120mm stroke
Type Rear
Unit Pro-Link with gas-charged HMAS damper featuring 10-step preload and stepless compression and rebound damping adjustment, 137mm stroke.
Showa Balance-Free Rear Cushion with preload, compression and rebound adjustment.
WHEELS
Rim Size Front
17 inch x 3.5
Rim Size Rear
17 inch x 6.0
Tyres Front
120/70-ZR17
Pirelli Diablo Supercorsa SP
Bridgestone RS11
Tyres Rear
200/55-ZR17
Pirelli Diablo Supercorsa SP
Bridgestone RS11
BRAKES
ABS System Type
2 Channel
Front
330mm disc with radial-mount 4-piston Nissin caliper
Rear
220mm disc with 2-piston Brembo caliper
INSTRUMENTS & ELECTRICS
Instruments
TFT-LCD
Security System
HISS
Headlight
LED
Taillight
LED

ααp>

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες