Honda: Δημοσιεύτηκαν τα σχέδια του πρώτου ηλεκτρικού σκούτερ

Με πετάλια και κινητήρα στον πίσω τροχό
Από το

motomag

18/10/2022

Η Honda έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για 10 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025, που όπως είχατε διαβάσει πρώτη φορά εδώ, έρχονται να επεκτείνουν την γκάμα της και όχι να αντικαταστήσουν κάποια από τα υπάρχοντα. Στα πλαίσια των διαδικασιών που απαιτεί κάθε νέο μοντέλο, δημοσιεύτηκαν μέσω του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια για το πρώτο EV.

Όπως είχε αναφερθεί η Honda, σκοπεύει να παρουσιάσει μέσα στο 2024 με 2025 δύο μεγάλες μοτοσυκλέτες διασκέδασης (Fun EVs), μαζί με δύο σκούτερ που θα έχουν ισάξια απόδοση με τα αντίστοιχα 125 κ. εκ. Μέχρι τότε όμως, το πλάνο περιλαμβάνει μοντέλα που ανήκουν στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων (ΑΜ) όπως και ποδήλατα.

Στην πρώτη ανήκει το νέο αυτό EV. Όπως βλέπετε υπάρχουν πετάλια, θυμίζοντας τα πρώτα μοτοποδήλατα που αποτέλεσαν την απαρχή της μετέπειτα κατηγορίας των σκούτερ 50 κ. εκ.. Η υιοθέτηση αυτής της λύσης έγινε για να συνδράμει στην αυτονομία καθώς με τη χρήση τους ο αναβάτης θα έχει τη δυνατότητα να την αυξήσει και η μετάδοση όταν χρησιμοποιούνται τα πετάλια γίνεται με τη χρήση αλυσίδας.

Να τονίσουμε ότι τα πετάλια δεν είναι εκεί ως σύστημα υποβοήθησης και αναγκαίο για τη χρήση του σκούτερ. Αντίθετα από τα ποδήλατα με ηλεκτρικό κινητήρα, εδώ θα λειτουργεί ως κανονικό ηλεκτροκίνητο όχημα, με τα τελευταία να είναι εκεί για όταν το επιλέξει ο αναβάτης και όχι ως προϋπόθεση για να παραχθεί η αναγκαία ενέργεια.

Η χρήση φώτων και βάσης πινακίδας, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Προκειμένου, δηλαδή να το οδηγήσει κάποιος, θα απαιτείται δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Η διαφορά από τα ποδήλατα είναι η σαφώς ανώτερη ενεργητική ασφάλεια και η τελική που θα βρίσκεται στα 50 χλμ/ώρα, όπως ορίζει ο νόμος για τα ΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μειωθεί στα 40 χλμ/ώρα.

Το ηλεκτρικό μοτέρ βρίσκεται στο κέντρο του τροχού, μία συχνή λύση σε σκούτερ αστικής μετακίνησης, με χαμηλή ιπποδύναμη και βάρος με συνέπεια την μειωμένη καταπόνησή του από τις δυνάμεις που ασκούνται για την κίνηση του. Ενσωματωμένο πάνω του είναι και το ταμπούρο, για να φρενάρει τον πίσω τροχό. Όπως έχουμε πει στο ΜΟΤΟ τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης αρχίζουν να φαίνονται σε μεγαλύτερα δίκυκλα.

Ο σχεδιασμός του σκούτερ δείχνει το σκεπτικό της δημιουργίας, που είναι η απλότητα και η οικονομία χρήσης και ακριβώς για αυτό δεν γινόταν παρά να μοιάζει και να παραπέμπει στο Super Cub. Υπάρχει βέβαια και "κανονικό" ηλεκτρικό Super Cub αλλά αυτό εδώ θα είναι σίγουρα πιο προσιτό!

Μπροστά βρίσκουμε ένα δισκόφρενο, μικρής διαμέτρου ενώ η σέλα είναι αυστηρά για ένα άτομο.

Η θέση της μπαταρίας πιθανότατα θα είναι κάτω από το επίπεδο πάτωμα, σε οριζόντια θέση. Αυτό που μας έχει ήδη κάνει γνωστό η Honda, και χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα EVs της φίρμας στην ιαπωνική αγορά, είναι το σύστημα Mobile Power Pack. Τη χρήση δηλαδή ανταλλάξιμων μπαταριών, κάτι που μειώνει κατά πολύ το άγχος της αυτονομίας και εξοικονομεί χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να φροντίζει συνεχώς για τη φόρτιση.

Ταυτόχρονα, το νέο σκούτερ, πιθανότατα θα φέρει και την μπαταρία στερεάς κατάστασης που η Honda ανέφερε πως εξελίσσει για τα νέα της μοντέλα. Ωστόσο, δε θα έχει ενσωματωμένο, για την ώρα, το ενιαίο λογισμικό που έχει πλάνο λειτουργίας το 2024.

Η επιλογή να παρουσιάσει οικονομικά EV δίκυκλα μετακίνησης, αστικής κυρίως χρήσης, και όχι με κάποια μεγάλη μοτοσυκλέτα επιδόσεων, δεν είναι τυχαία. Αυτή τη στιγμή το 90% της αγοράς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών ανήκουν στην κατηγορία ΑΜ και στα υποβοηθούμενα ποδήλατα. Η υψηλότερη ζήτηση αυτών, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κίνα, με 50 εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται διαρκώς και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ταυτόχρονα, είναι πιο απλά στην παραγωγή τους απαιτώντας μικρότερο κόστος κατασκευής και εξέλιξης, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν αργότερα να αξιοποιήσουν σε μία μεγαλύτερη, πιο πολύπλοκη κατασκευή αφαιρώντας σημαντικό μέρος του κόστους έρευνας.

Σκοπός της Honda, είναι να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή και πώληση EV, με το συγκεκριμένο να είναι πιθανόν το πρώτο που θα βρει το δρόμο για την παραγωγή.

 

Ετικέτες

Suzuki V-Strom 800 DE 2023: Ανακοινώθηκε η τιμή του στην Ελλάδα

Ξεκινά με υποσχέσεις
VSTROM
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/1/2023

Η επίσημη αντιπροσωπεία της Suzuki στην Ελλάδα ανακοίνωσε τον νέο τιμοκατάλογο των μοντέλων της για το 2023 και ανάμεσά τους βρίσκεται και η προτεινόμενη τιμή λιανικής του ολοκαίνουριου δικύλινδρου εν σειρά V-Strom 800 DE. Το μεσαίο On-Off της Suzuki ξεκινά την καριέρα του στη χώρα μας με τιμή στα 12.195€  και βάζει πρώτο τον τιμολογιακό πήχη σε αυτή την καυτή κατηγορία όπου τους επόμενους μήνες αναμένονται πολλά νέα μοντέλα.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί, θα βρείτε επίσης τις αναθεωρημένες τιμές και για τα υπόλοιπα μοντέλα του 2023 της Suzuki:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

VSTROM

Το νέο V-Strom 800 DE έρχεται στην Ελλάδα με Προτεινόμενη Λιανική Τιμή 12.195€

τιμες

Το νέο V- STROM 800 DE δημιουργήθηκε μέσα από σκληρές αλλά εποικοδομητικές διαδικασίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδανικό πακέτο για τους πελάτες της Suzuki. Για την ανάπτυξη του νέου V-STROM 800 DE, η Suzuki ακολούθησε μια σειρά από βασικά βήματα με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που εστιάζει στους πελάτες της. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των αναβατών διαφορετικών επιπέδων εμπειρίας, οι μηχανικοί της Suzuki βρήκαν το ιδανικό πακέτο, με μέγεθος κινητήρα/πλαισίου συν χαρακτηριστικά και προδιαγραφές κατάλληλα για οδήγηση τόσο σε ασφαλτοστρωμένους όσο και σε χωμάτινους δρόμους.

                                                                                                                                     

Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα εξίσου μεγάλο βήμα προς τα μπροστά. Το V-STROM 800 DE διαθέτει τον ολοκαίνουργιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα DOHC 776cm3 της Suzuki, με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, ένα στιβαρό νέο πλαίσιο, τη μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης και την μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος από οποιοδήποτε μοντέλο V-STROM μέχρι σήμερα. Κάθε πτυχή του σχεδιασμού είναι προσανατολισμένη στο να προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία στους αναβάτες που επιθυμούν περισσότερη ισχύ και που επιθυμούν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν άνετα και με αυτοπεποίθηση αλλά και να εξερευνούν τους μη ασφαλτοστρωμένους επαρχιακούς δρόμους, τους χωματόδρομους και τα μονοπάτια.

Οι αναβάτες μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές του και να ζήσουν μια καθαρή εμπειρία οδήγησης που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν για πολλά χρόνια. Το νέο V-STROM 800 DE είναι έτοιμο να εμπλουτίσει τη ζωή των ιδιοκτητών του και να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος συνεργάτης, όπου κι αν επιθυμεί να πάει ο αναβάτης της.

Το V-STROM 800 DE με τον πλούσιο standard εξοπλισμό του, στέλνει αμέσως το μήνυμα ότι πρόκειται για μια νέα μοτοσυκλέτα περιπέτειας - τουρισμού που θα εγκαινιάσει πραγματικά μια συναρπαστική νέα εποχή οδηγικής απόλαυσης διπλής χρήσης.

Τα κορυφαία χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

 • Ολοκαίνουργιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα DOHC 776cm3
 • Μεγάλη διαδρομή αναρτήσεων (220mm) (πλήρως ρυθμιζόμενες)
 • Φαρδύ τιμόνι αλουμινίου
 • Διαιρούμενο υποπλαίσιο
 • Μπροστινό τροχό 21 ιντσών
 • Έγχρωμο πίνακα οργάνων πολλαπλών λειτουργιών TFT LCD
 • Προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, όπως ο επιλογέας Drive Mode Selector της Suzuki, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Suzuki Traction Control System με λειτουργία G (χώμα) καθώς και λειτουργία Rear ABS OFF
 • Σύστημα Bi-Directional Quick Shift της Suzuki
 • Χούφτες προστασίας
 • Ποδιά προστασίας
 • Ρεζερβουάρ μεγάλης χωρητικότητας 20lt

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για προπαραγγελία του μοντέλου μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.suzuki.gr/motos/vstrom800de-moto/

 

 

Οι νέες μοτοσικλέτες SUZUKI καλύπτονται από τέσσερα χρόνια εγγύηση και δύο χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.

Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. – 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης τηλ: 210 3499940