Honda XL 750 Transalp 2023: Πλήρης αποκάλυψη στις 8 Νοεμβρίου! Έρχεται με 90hp/210kg πλούσιο εξοπλισμό κι ανταγωνιστική τιμή!

Η μεγάλη επαλήθευση του ΜΟΤΟ πλησιάζει!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/11/2022

Η Honda αναβιώνει το Transalp για το 2023, το λέμε από το 2019 και το περιμέναμε ήδη από πέρσι, όπου τελικά φανέρωσε μονάχα τα σχέδια για το Hornet με το οποίο μοιράζεται τον ίδιο κινητήρα και πλαίσιο. Η αναμονή πλησιάζει στο τέλος της πλέον καθώς την Τρίτη το πρωί θα αποκαλύψει στην EICMA το νέο μοντέλο και αυτή την στιγμή που μιλάμε το περίπτερό της χτίζεται ήδη για να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ και να είναι έτοιμο στις 8/11, πρώτη ημέρα της Έκθεσης για τους δημοσιογράφους.

Πριν η Honda αποκαλύψει τον κινητήρα του Hornet, είχαμε ήδη πει πως το Transalp θα έχει ένα νέο κινητήρα, δικύλινδρο, και πως αυτός θα αποδίδει 90 άλογα όπως λίγο αργότερα αποκαλύφτηκε πως θα έχει και το Hornet από την ίδια την Honda.

Πιστεύουμε πως η Honda δεν πρόκειται να θυσιάσει μία ολοκαίνουρια πλατφόρμα ρίχνοντας την ιπποδύναμη του Transalp, μόνο και μόνο για να μην δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό στην Africa Twin. Η ονομαστική του ιπποδύναμη θα είναι στους 90 ίππους, ελάχιστα κάτω από το Hornet από το οποίο ο κινητήρας δεν θα διαφέρει πέρα από χαρτογράφηση και μετάδοση.

Ο στρόφαλος των 270ο μοιρών και η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κινητήρα θα επιτρέψουν στην Honda να μιλά για ευστροφία και διάρκεια σε ένα πακέτο που καίει λιγότερο και ζυγίζει και λιγότερο συγκριτικά με το παρελθόν του, την ίδια στιγμή που είναι με διαφορά δυνατότερο.

Πριν ακόμη δούμε από κοντά το Hornet στην Intermot, ως οι μοναδικοί Έλληνες δημοσιογράφοι που συνομίλησαν με τους ανθρώπους της Honda, είχαμε αποκαλύψει πως το Transalp θα έχει TFT οθόνη, η οποία είναι αυτή του Hornet φυσικά. Στόχος, να είναι το νέο Transalp το πλέον εξοπλισμένο μεσαίο On-Off!

Αντίστοιχα όμως θέλουν να είναι και από τα πιο προσιτά, αλλιώς η Honda δεν θα είχε μπει στην διαδικασία να φτιάξει μία νέα πλατφόρμα κινητήρα και πλαισίου, τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει για να μειώσεις το κόστος.

Ήδη πελάτες που καταφεύγουν στα καταστήματα για να ρωτήσουν περισσότερα για το Transalp ακούνε για τιμή που θα έχει μπροστά τον αριθμό 11, θα είναι δηλαδή κάτω από 12.000 Ευρώ, εκεί που αναμένεται να είναι και όλος ο ανταγωνισμός από το 2023, τουλάχιστον για τα μοντέλα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Με βάση τον εξοπλισμό που έχει το Hornet και τα κοινά τους στοιχεία, αναμένουμε το Transalp να είναι το πολύ 210 κιλά, ενδεχομένως θα είναι λιγότερο. Το Hornet στο μεταξύ αναγράφει εργοστάσιο κατασκευής το Hamamatsu, την γενέτειρα της Honda που πρόσφατα ανακαινίστηκε, και το Transalp δεν γίνεται να διαφέρει από αυτό καθώς τα δύο μοντέλα συμβαδίζουν. Το Transalp αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δυνατά, από τα πιο πλούσια εξοπλισμένα και ταυτόχρονα από τα πιο προσιτά νέα μοντέλα της κατηγορίας, δικαιολογώντας έτσι τον λόγο που το περιμένουμε αρκετό καιρό τώρα.

Ετικέτες

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.