Intermot 2018: Ducati Scrambler 2019

Η εξέλιξη συνεχίζεται
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/10/2018

Πριν λίγες μέρες είχαμε βρεθεί στην Τοσκάνη για να οδηγήσουμε το ανανεωμένο Icon, το πρώτο δείγμα του "Joyvolution", όπως ονομάζει η Ducati την εξελικτική διαδικασία των Scrambler. Τώρα στην Intermot της Κολονίας, παρουσιάστηκε και η υπόλοιπη γκάμα της οικογένειας που περιλαμβάνει τις εκδόσεις Full Throttle, Cafe Racer και Desert Sled.


Μάλιστα την παρουσίαση της έκανε ο ίδιος ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δείγμα του πόσο πολύ ποντάρει το εργοστάσιο στα Scrambler μιας και πρόκειται για τις μοτοσυκλέτες που έδωσαν μια τεράστια εμπορική ώθηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ιταλική φίρμα. Πέρα λοιπόν από το Scrambler Icon που δέχθηκε τόσο αισθητική όσο και ουσιαστική αναβάθμιση σε εξοπλισμό, αναρτήσεις, άνεση και ασφάλεια, μιας και διαθέτει πλέον την μονάδα IMU και cornering ABS της Bosch και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα εδώ, τις ίδιες ακριβώς βελτιώσεις διαθέτει και το Cafer Racer, μαζί με την εμφανέστατη αισθητική αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Μάλιστα, η έμπνευση για την εξωτερική του εμφάνιση, έρχεται από μια ιστορική μοτοσυκλέτα για την Ducati το 125GP Desmo, ενώ επιτέλους (κάτι που ήμασταν οι μοναδικοί που το είχαμε επισημάνει και στην παρουσίαση του προηγούμενου μοντέλου) διαθέτει ακτινωτούς τροχούς που δένουν ακόμη περισσότερο με την παράδοση.


Το Desert Sled του 2019, έχει κι αυτό όλες τις τεχνολογικές βελτιώσεις που χαρακτηρίζουν τη νέα γενιά των Scrambler, ενώ όπως τόνισε ο κύριος Domenicali, έγιναν πολλές και ουσιαστικές δοκιμές οδηγώντας το σε εκτός δρόμου διαδρομές, προκειμένου να πιστοποιήσουν τις πραγματικές off-road δυνατότητές του στην πράξη. Εκτός των άλλων διαθέτει και Off Road riding mode, το οποίο απενεργοποιεί το ABS για οδήγηση στο χώμα. Το τελευταίο μέλος που απέκτησε τις αναβαθμιστικές πινελιές είναι το Full Throttle, το οποίο άντλησε την έμπνευση της νέας εμφάνισής του από την μοτοσυκλέτα με την οποία συμμετέχει η Ducati στο Super Hooligan Championship στην Αμερική.


Τα τρία αυτά νέα μοντέλα που παρουσίασε στην Intermot η Ducati, μαζί με το νέο Icon, αποτελούν την απτή πραγματικότητα του Joyvolution κι έχοντας πάρει ήδη μια πρώτη γεύση από την εμπειρία με το Icon, οι υπόλοιπες εκδόσεις μόνο μεγάλες προσδοκίες μπορούν να δημιουργήσουν…

Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την παρουσίαση της Ducati:

Ετικέτες

Triumph Tiger 900/1200 2027- Πλήρης ανανέωση για τις βρετανικές adventure

H Tiger 900 εντοπίστηκε σε δοκιμές - Ίδιο design με την Tiger 1200 του Sam Sunderland!
Triumph Tiger 900 και 1200 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/9/2026

Τα κομμάτια του παζλ κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους αναφορικά με τα σχέδια της Triumph γύρω από τις adventure μοτοσυκλέτες της με τελευταίο εκείνο της νέας Tiger 900 που κάνει και αυτή σχεδιαστικό reset.

Έπειτα λοιπόν από την Triumph Tiger 1200 που έκανε εμφάνιση "από το παράθυρο" (διαβάστε περισσότερα εδώ) ως η μοτοσυκλέτα στην ανεπιτυχή προσπάθεια του Sam Sunderland να κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ (διαβάστε περισσότερα εδώ), ήρθε τώρα η ώρα της Tiger 900 να πιαστεί στα πράσα από τον κατασκοπικό φακό.

Η 900άρα Tiger δεν απέχει σχεδιαστικά από τη 1200 με το σχήμα του φαίρινγκ-προβολέα να δείχνει αμέσως τους συγγενικούς του δεσμούς με την κορυφαία adventure της Triumph. Ωστόσο εδώ το ραντάρ της 1200 απουσιάζει και η γενικότερη σιλουέτα της μοτοσυκλέτας που δεν έχει ίχνος καμουφλάζ επάνω της-όχι και τόσο περίεργο όταν το μάρκετινγκ μπλέκεται με την κατασκοπία- είναι σαφώς πιο αθλητική από εκείνη της μοτοσυκλέτας που έρχεται να αντικαταστήσει.

Η νέα Tiger 900 δείχνει πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει κακοτράχαλο τερέν με σχεδόν ενιαία σέλα, χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ αναβάτη και συνεπιβάτη και μαλακή επένδυση στο ρεζερβουάρ που σηκώνεται ψηλά πάνω από αυτή. Το τρίγωνο της γεωμετρίας μοιάζει επίσης να έχει προσεχτεί πολύ ώστε ο αναβάτης να είναι άνετος όταν οδηγεί όρθιος με αντίστοιχα ψηλά τοποθετημένο τιμόνι και μεγάλη ζελατίνα που δείχνει να μην ρυθμίζεται εκ πρώτης όψεως. Κάτω από το σετ του LED προβολέα-DRL βλέπουμε δύο ψυγεία για τον τρικύλινδρο κινητήρα εκατέρωθεν του πλαισίου, ενώ διακρίνεται και το πλαίσιο χωροδικτύωμα, το οποίο πρέπει να αποτελεί εξέλιξη του υπάρχοντος.

Triumph Tiger 900 και 1200 2027

Η εμπρός ακτινωτή ζάντα είναι 21 ιντσών και η πίσω 17, ενώ οι αναρτήσεις προέρχονται από τη Showa και οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μοιάζουν με Brembo αν και εκεί τουλάχιστον η Triumph φρόντιζε να βάλει μονωτική ταινία για να μην προδώσει προς το παρόν τον κατασκευαστή του. Εκτός από το πλαίσιο, σχεδιαστικές ομοιότητες σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά βλέπουμε και στο ψαλίδι, αν και πρόκειται για νέα και μακρύτερη μονάδα, κάτι που ισχύει και για το τελικό της εξάτμισης. 

Εντύπωση επίσης προκαλούν και οι "πτυχώσεις" στα πλαϊνά του φαίρινγκ, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σχεδίαση των προστατευτικών πλαστικών των ψυγείων, βρίσκονται εκεί για να ανακατευθύνουν τον αέρα μακριά από τον αναβάτη, χωρίς η μοτοσυκλέτα της Triumph να χρειάζεται να αυξήσει πολύ το πλάτος της.

Τέλος αναφορικά με τον τρικύλινδρο κινητήρα, η πιθανότητα να έχει αυξήσει τον κυβισμό του πάνω από τα 900 κ.εκ. είναι μεγάλη, αν κρίνουμε και από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες, με στόχο ίσως όχι τόσο την αύξηση της τιμής της ισχύος όσο εκείνη της ροπής, ενώ είναι σίγουρο ότι αυτή η Tiger 900 θα είναι ελαφρύτερη από τη μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει. 

Σίγουρο επίσης είναι ότι αυτή που βλέπουμε δεν θα είναι και η μοναδική έκδοσή της, με τη βρετανική εταιρεία να έχει τις περισσότερες εκδόσεις για την ίδια μοτοσυκλέτα από κάθε άλλο κατασκευαστή και αναμένουμε σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μία με 19άρη εμπρός τροχό και χαμηλότερες αναρτήσεις, για εκείνους που έχουν βλέψεις για περισσότερα ταξίδια από την άσφαλτο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την EICMA έχει ξεκινήσει και εκεί οι Βρετανοί θα μας λύσουν όλες τις σχετικές απορίες με την επίσημη παρουσίαση των νέων Tiger.

Triumph Tiger 900 και 1200 2027