Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Οδηγούμε το νέο Ducati Scrambler Icon

Το επόμενο βήμα

Τα Scrambler της Ducati απέκτησαν τη δική τους δαρβινική αλυσίδα εξέλιξης. Οι "σκραμπλεράνθρωποι" την ονόμασαν "Joyvolution" και το πρώτο… είδος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας είναι το Icon, καθόλου τυχαία επιλογή μιας και το Icon είναι και το πρώτο των Scrambler που είδε το φως της παραγωγής το 2015. Το Icon είναι και τώρα η πρώτη μοτοσυκλέτα που σηματοδοτεί τη νέα γενιά και αυτός δεν είναι ο μοναδικός συμβολισμός. Το ότι η παρουσίαση στην οποία ήμασταν προσκεκλημένοι ξεκινούσε από το Borgo Panigale, στο λίκνο της Ducati, είχε κι αυτό τη σημειολογία του.


Μετά λοιπόν την επίσκεψη στο Fisica In Moto Phisics Lab, εκεί όπου εκπαιδεύονται φοιτητές μηχανολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Bologna και που μέχρι πρότινος είχε κλειστές τις πόρτες του για το κοινό, μεταφερθήκαμε σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές περιοχές της Ιταλίας γενικότερα, στην Τοσκάνη λίγο έξω από την Siena και πιο συγκεκριμένα στο Borgo San Luigi, εκεί που είχε στηθεί μια μικρή "land of joy". Το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε, αλλά η κάστα των ανθρώπων που ανήκουν στο "κράτος εν κράτει" των Scrambler, είναι μια πραγματική παρέα και φροντίζουν να δουλεύουν και να περνάνε ανάλογα.

Ο ενθουσιασμός τους, το πόσο προσιτοί είναι, μέχρι και ο χαβαλές που κάνουν μεταξύ τους, είναι πηγαία και αυθόρμητα κι αυτό είναι κάτι που αντανακλάται στο προϊόν της δουλειάς τους. Όλο το στήσιμο της παρουσίασης μπορεί μεν να γίνεται πάνω στους άξονες του lifestyle που πρεσβεύουν τα Scrambler, αλλά πέρα απ' αυτό και τις μαρκετινίστικες πρακτικές, το κάνουν γιατί γουστάρουν να διασκεδάζουν και μαζί μ' αυτούς κι εμείς οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο.
Το πρώτο τέκνο λοιπόν της "Joyvolution" προέκυψε μέσω αυτής της μεγάλης κοινότητας που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι της εταιρείας με το κοινό τους. Σε κάθε νέο Scrambler, το input (όπως το ονομάζουν), οι πληροφορίες που συλλέγουν από τους ιδιοκτήτες και όσους ασχολούνται με το customizing τους, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τον εκάστοτε project manager που δίνει τις κατευθύνσεις. Ακούνε προσεκτικά και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το ίδιο έγινε και με το ανανεωμένο Icon. Στόχος τους τρεις βασικές αρχές: να είναι πιο προσιτό, πιο άνετο και πιο ασφαλές. Σ' αυτά προστέθηκαν η αναβάθμιση –έστω και μικρή- της εμφάνισης και ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Το ρεζερβουάρ παρέμεινε ίδιο, όχι όμως τα διακοσμητικά καπάκια του που μεγάλωσαν και πλέον ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ρεζερβουάρ χάρη στην τεχνοτροπία της βαφής. Ο προβολέας, όπως και η βάση του είναι διαφορετικά, θυμίζοντας πολύ τα αντίστοιχα του Scrambler 1100, ενώ πλέον το Icon διαθέτει αυτόματα φώτα ημέρας LED, όπως LED είναι και τα φλας που έχουν σύστημα αυτόματης ακύρωσης.

Το πώς γίνεται αυτό είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα γενιά των Icon, καθώς τώρα είναι εφοδιασμένο με την μονάδα IMU που παίρνει δεδομένα από πέντε άξονες και συνεργάζεται με την ECU. Χάρη σ' αυτήν, το Icon προσφέρει και cornering ABS της Bosch, αναβαθμίζοντας σημαντικά το επίπεδο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού. Σ' αυτό βέβαια συμβάλλει και το καινούργιο όργανο, το οποίο αν και παρέμεινε στο ίδιο μέγεθος και σχήμα με το προηγούμενο, αναγράφει πλέον περισσότερες πληροφορίες ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να δεχθεί και την multimedia πλατφόρμα της Ducati που δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη του να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο και να διαχειρίζεται κλήσεις και μηνύματα, καθώς και να ακούει την αγαπημένη του μουσική. Η τεχνολογία πάντως LCD την οποία διατηρεί το Scrambler –μιας και η μεταπήδηση σε TFT θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος παραγωγής- θέτει τους περιορισμούς στον όγκο και το μέγεθος των πληροφοριών.


Αισθητικά (αλλά και ουσιαστικά) διαφορετική είναι και η σέλα, η οποία είναι πιο επίπεδη και με περισσότερο αφρώδες προς όφελος της άνεσης και της θέσης οδήγησης, ενώ στην αναβάθμιση της άνεσης συμβάλλει και το εντελώς διαφορετικό σετάρισμα των αναρτήσεων με γνώμονα πάντα το τι ζήτησαν οι αναβάτες των Scrambler κι όχι τόσο η συμπεριφορά, αν και αυτό όπως θα διαβάσετε στην αναλυτική παρουσίαση στο τεύχος του ΜΟΤΟ σηκώνει αρκετή συζήτηση.
Το πακέτο της αναβάθμισης ολοκληρώνουν ο συμπλέκτης με την υδραυλική πλέον οδήγηση και την ρυθμιζόμενη μανέτα, οι νέοι διακόπτες, ίδιοι με του 1100 Scrambler, οι νέες ζάντες με τα δέκα "μπράτσα" και τις βουρτσισμένες λεπτομέρειες, και ο ελαφρώς μακρύτερος λεβιές του κιβωτίου.


Μετά από μια ολόκληρη μέρα πάνω στη σέλα του Icon μπορούμε να πούμε ότι η Ducati και πιο συγκεκριμένα η "συμμορία" των Scrambler κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση με τις λεπτομέρειες –και όχι μόνο- να είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Στο τεύχος Νοεμβρίου θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε για το πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη μέσα από μια αναλυτική μάτια αλλά και όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε συζητώντας με τους ανθρώπους της εταιρείας.


 

Tags: