Ήρθε το νέο Suzuki Hayabusa στην Ελλάδα!

Το "καλωσόρισμα" του ΜΟΤΟ!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/4/2021

Το τέλος ενός από τα μακροβιότερα "σίριαλ" της μοτοσυκλέτας, η έλευση του νέου Suzuki Hayabusa, είναι γεγονός! Από την πρώτη επίσημη παρουσίασή του και το αναλυτικό βίντεο που ετοιμάσαμε με όλα τα στάδια της εξέλιξής του, έχει περάσει αρκετός καιρός, αλλά πλέον η αναμονή έλαβε τέλος. Τα πρώτα Suzuki Hayabusa 2021 έφτασαν στην Ελλάδα, και φυσικά εμείς εδώ στο ΜΟΤΟ δεν θα μπορούσαμε παρά να του επιφυλάξουμε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό καλωσόρισμα.

Μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες του ΜΟΤΟ στα social media για να βλέπετε τα… "κομμάτια του παζλ" από αυτό το καλωσόρισμα, ενώ φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι ήδη έχουμε προγραμματίσει μια από τις αναλυτικότερες και πιο πλήρεις δοκιμές που έχουν γίνει ποτέ στο περιοδικό, σε δρόμους, πίστες και όχι μόνο! Πρόκειται για ένα "μοτοσυκλετιστικό Μπεν Χουρ", όπως αρμόζει σε μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες του 2021 και έτσι όπως εμείς εδώ στο ΜΟΤΟ ξέρουμε καλά πώς να το κάνουμε!

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει οι μοτοσυκλέτες να γράψουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα και να στρωθούν, αμέσως μόλις βγάλουν πινακίδες, μια διαδικασία που για το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, απαιτεί μια μικρή δόση υπομονής.

Επίσης, λόγω των γνωστών προβλημάτων που είχαμε αναφέρει σχετικά με τα θέματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην παραγωγή αλλά και στις μεταφορές (και παρά την ομαλοποίηση που έχει επιτευχθεί σε έναν τομέα ανταλλακτικών), η ροή εισαγωγής των νέων Hayabusa είναι εξαιρετικά σφιχτή, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη παρτίδα παραλαβής όσο και η δεύτερη, είναι ήδη πουλημένες με τους ιδιοκτήτες τους να περιμένουν να τις παραλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο –έως αδύνατο- να υπάρξουν μοτοσυκλέτες test ride για το κοινό.

Να θυμίσουμε ότι η τιμή του Suzuki Hayabusa στην Ελλάδα θα είναι στα 21.495 ευρώ και ακολουθήστε τις σελίδες μας στο Facebook, στο Instagram και το κανάλι μας στο YouTube για να, για να πάρετε μια χορταστική πρώτη γεύση του νέου Hayabusa!

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες