Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Kawasaki ZX-25R: Αγωνιστική έκδοση!

Προσανατολισμένη μόνο στις πίστες!

Για πολλά χρόνια το Young Machine δημιουργούσε προσδοκίες για τον ερχομό μιας τετρακύλινδρης supersport των 250cc με τα χρώματα της Kawasaki, ψήνοντας το ψάρι στα χείλη των φανατικών της εταιρείας, χωρίς όμως στην αρχή να υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες για αυτό. Το ΜΟΤΟ ήταν απ’ τους πρώτους που επιβεβαίωσε τη δημιουργία της ZX-25R όταν μιλήσαμε από κοντά με τους “Πράσινους” στο Tokyo Motor Show.

Τα χρόνια πέρασαν και το ντεμπούτο του ZX-25R έβαλε φωτιά στην κατηγορία των 250, ξυπνώντας αναμνήσεις των παλαιότερων εποχών στους Έλληνες αναβάτες, που περίμεναν πως και πως τα βαπόρια απ’ την Ιαπωνία, τα οποία μετέφεραν μεταχειρισμένα supersport είτε 250 είτε 400 κυβικών.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο ZX-25R θα έρθει στην Ευρώπη, με τους ανθρώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας να υποστηρίζουν αυτή την άποψη, λέγοντας πως το κόστος απόκτησης θα ξεπερνούσε τα πέντε ψηφία, την ίδια ώρα που υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις που κοστίζουν πολύ λιγότερο, όπως το Ninja 400 ή το YZF-R3 της Yamaha.

Το υψηλό κόστος του ZX-25R είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε την τεχνογνωσία και την ακρίβεια κατασκευής που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας 250 κυβικών. Ωστόσο, το ZX-25R είναι πλούσια εξοπλισμένο με μονόδρομο συμπλέκτη, ανεστραμμένο πιρούνι, quickshfiter και traction control, αποτελώντας ένα πραγματικά εξειδικευμένο εργαλείο για την πίστα συνολικά.

Για αυτό το λόγο εξάλλου είδαμε τους Alex Lowes και Jonathan Rea να το οδηγούν στη Jerez, στα πλαίσια της δημιουργίας του video της επίσημης παρουσίασής του. Η αποκάλυψη του μοντέλου θα πραγματοποιούνταν στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από λίγες μέρες, όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως η Kawasaki αποκάλυψε και μια επιπλέον custom αγωνιστική έκδοση του μοντέλου. Στόχος ήταν να τραβήξει το ενδιαφέρον των αναβατών που αγωνίζονται στις μικρού κυβισμού κατηγορίες διάφορων πρωταθλημάτων – αν και η αλήθεια είναι πως αυτό το είχε καταφέρει ήδη.  

Πιο πολεμική απ’ όσο είναι ήδη η βασική έκδοση του ZX-25R, η custom διαθέτει carbon μέρη και θυμίζει σαμουράι έτοιμο να αποκεφαλίσει τον ανταγωνισμό μια και καλή. Ωστόσο, τα πράγματα που την κάνουν εξωπραγματική  κρύβονται κάτω απ’ τα ανθρακονημάτινα εξαρτήματα και δεν είναι μόνο η ολόσωμη εξάτμιση της BEET NASSERT-R Evolution που εντυπωσιάζει, αλλά και οι αναρτήσεις,  όπου το ανεστραμμένο πιρούνι της Showa διαθέτει αντιτριβική επίστρωση στο εσωτερικό του, ενώ το σχεδόν παράλληλα τοποθετημένο αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας προέρχεται απ’ το ZX-10R!

Επιπλέον η custom έκδοση έχει εφοδιαστεί με τα μαρσπιέ, τα προστατευτικά τους, τις ρυθμιζόμενες μανέτες (σε έξι θέσεις) και τα προστατευτικά των μανέτων της SNIPER. Τέλος, τα ελαστικά που χρησιμοποιεί είναι τα Dunlop Sportmax Α-13SP, ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται με τη βαφή των φαίρινγκ στα χρώματα της αγωνιστικής ομάδας της Kawasaki. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να βλέπαμε το ZX-25R στους ελληνικούς δρόμους, όμως τόσο το κόστος όσο και το περιορισμένο πεδίο δράσης του, καθιστούν ασύμφορη την εισαγωγή του, ακόμη και αν πληρούσε τις προδιαγραφές Euro5…

Tags: