Kawasaki ZX-4R - Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για 70+ ίππους!

Πιθανή επίσημη παρουσίαση στα ιαπωνικά σαλόνια μοτοσυκλέτας του 2023
Kawasaki ZX-4R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2023

Μπορεί εμείς να περιμέναμε την Kawasaki να παρουσιάσει το φημολογούμενο τετρακύλινδρο supersport μοντέλο ZX-4R το 2022, όμως το Akashi δεν μας έκανε τη χάρη. Τώρα, ο ιαπωνικός τύπος επικαλείται νέες πληροφορίες για εντυπωσιακή ιπποδύναμη και επίσημη παρουσίαση μέσα στο 2023.

Τα παλαιότερα τετρακύλινδρα supersport 400άρια μοντέλα της ιαπωνικής βιομηχανίας της δεκαετίας του 1980 είχαν φτάσει να αποδίδουν έως και 59 hp, όριο που είχαν συμφωνήσει οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Τα χρόνια πέρασαν, κι η κατηγορία εξαφανίστηκε μαζί και με το παραπάνω όριο.

Και φτάνουμε στο 2023, όπου σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine θα δούμε την αναβίωση των supersport 400, με το Kawasaki ZX-4R να αποδίδει 70+ ίππους -οι Ιάπωνες κάνουν λόγο για ps, οπότε μιλάμε για 69 hp- κυνηγώντας τον τίτλο του δυνατότερου ss 400 παραγωγής της ιστορίας.

Το ZX-4R αναμένεται να βασίζεται στο τετρακύλινδρο ZX-25R που κυκλοφορεί στην Ασία ως μοντέλο παραγωγής από το 2020 -είχε παρουσιαστεί στο Tokyo Motor Show 2019.

Θυμίζουμε πως μετά την παρουσίαση της νέας της τετρακύλινδρης SS μοτοσυκλέτας, τον Μάρτιο του 2020 η Kawasaki είχε παρουσιάσει μια υπέροχη race-replica του ZX-25R, με πολλά κορυφαία αξεσουάρ, ενώ παράλληλα είχε προχωρήσει στη διοργάνωση ενός ενιαίου κυπέλλου για τους κατόχους της μοτοσυκλέτας.

ZX-25R

Με τη χρήση Ram-Air, τo ΖΧ-25R παράγει επίσημα 51 ps (50,3 hp) / 15.500 rpm και 2,3 kgm / 14.500 rpm, ενώ ζυγίζει 182 γεμάτα κιλά. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά, quickshifter, Traction Control & ABS, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, Power Modes, ασύμμετρο ψαλίδι μπανάνα από τη μεριά της εξάτμισης, TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, full-LED φώτα, κ.α.

ZX-25R

Για το 2023 το ZX-25R κέρδισε full-LED φωτισμό, τη νέα TFT οθόνη οργάνων και ένα νέο και πιο ογκώδες τελικό εξάτμισης, ενώ στην Ασία κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις: τη βασική ZX-25R, την ZX-25R ABS SE με ABS και σπέσιαλ χρωματισμούς, και την ZX-25RR, με ρυθμιζόμενες ως προς την προφόρτιση αναρτήσεις και χρωματισμούς KRT.

Το ZX-4R αναμένεται να έχει πιθανώς και δεύτερο δίσκο μπροστά (το 25 έχει έναν 310 mm), βελτιωμένες αναρτήσεις, φαρδύτερο πίσω ελαστικό (το 25 έχει 150/60), και ακόμα περισσότερα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

ZXR4

Σημειώστε πως τις δεκαετίες του 1980-90, τα αγωνιστικά τετρακύλινδρα SS 400 της ιαπωνικής κατηγορίας TT-F3 απέδιδαν 80-90 ps (78,9-88,7 hp) στις 15-16.000 rpm, με σχέση συμπίεσης 13 ή και παραπάνω. Μάλιστα τα τότε μοντέλα διέθεταν καρμπιρατέρ Keihin FCR και όχι ψεκασμό, ενώ μια λεπτομέρεια που βοηθούσε να κάνει τη διαφορά ήταν οι μπιέλες τιτανίου, κάτι που δεν αναμένουμε να δούμε στο ZX-4R παραγωγής λόγω κόστους.

Το ZX-25R παραγωγής έχει σχέση συμπίεσης 11,5:1, ενώ για το ZX-4R η συμπίεση αναμένεται να είναι ψηλότερη.

Η διάμετρος και η διαδρομή των εμβόλων θα παίξουν επίσης σημασία, με τον κινητήρα του ZXR400 της δεκαετίας του 1990 να έχει διαστάσεις 57 x 39 mm -το σύγχρονο ZX-25R έχει διαστάσεις 50 x 31,8 mm. Αν τώρα οι πληροφορίες για 70 ps έχουν βάση, ο κινητήρας θα είναι αρκετά διαφορετικός από εκείνον του 25R.

ZXR4

Παρόλες τώρα τις ελπιδοφόρες πληροφορίες για την έλευση του ZX-4R δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν αυτή γίνει πραγματικότητα, ανεξαρτήτως πόσους ίππους θα αποδίδει η μοτοσυκλέτα, αυτή αναμένεται να γίνει διαθέσιμη στις ασιατικές χώρες και μόνο, εκτός κι αν το Akashi θεωρήσει πως θα μπορούσε να έχει εμπορική αξία και στην Ευρώπη -υπάρχει μια επιπλέον πληροφορία που θέλει την Kawasaki να έχει ήδη καταθέσει χαρτιά προδιαγραφών για τις Η.Π.Α.. Αντίστοιχα, το ZX-25R δεν είναι συμβατό με τις Euro 5 προδιαγραφές και δεν πωλείται εκτός Ασίας.

Αν όλα πάνε καλά, η επίσημη παρουσίαση του ZX-4R (και πιθανώς και κάποιας κορυφαίας έκδοσης RR) αναμένεται να γίνει στα σαλόνια μοτοσυκλέτας του Tokyo και της Osaka, τον Μάρτιο του 2023

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες