Kawasaki ZX-4R - Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για 70+ ίππους!

Πιθανή επίσημη παρουσίαση στα ιαπωνικά σαλόνια μοτοσυκλέτας του 2023
Kawasaki ZX-4R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2023

Μπορεί εμείς να περιμέναμε την Kawasaki να παρουσιάσει το φημολογούμενο τετρακύλινδρο supersport μοντέλο ZX-4R το 2022, όμως το Akashi δεν μας έκανε τη χάρη. Τώρα, ο ιαπωνικός τύπος επικαλείται νέες πληροφορίες για εντυπωσιακή ιπποδύναμη και επίσημη παρουσίαση μέσα στο 2023.

Τα παλαιότερα τετρακύλινδρα supersport 400άρια μοντέλα της ιαπωνικής βιομηχανίας της δεκαετίας του 1980 είχαν φτάσει να αποδίδουν έως και 59 hp, όριο που είχαν συμφωνήσει οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Τα χρόνια πέρασαν, κι η κατηγορία εξαφανίστηκε μαζί και με το παραπάνω όριο.

Και φτάνουμε στο 2023, όπου σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine θα δούμε την αναβίωση των supersport 400, με το Kawasaki ZX-4R να αποδίδει 70+ ίππους -οι Ιάπωνες κάνουν λόγο για ps, οπότε μιλάμε για 69 hp- κυνηγώντας τον τίτλο του δυνατότερου ss 400 παραγωγής της ιστορίας.

Το ZX-4R αναμένεται να βασίζεται στο τετρακύλινδρο ZX-25R που κυκλοφορεί στην Ασία ως μοντέλο παραγωγής από το 2020 -είχε παρουσιαστεί στο Tokyo Motor Show 2019.

Θυμίζουμε πως μετά την παρουσίαση της νέας της τετρακύλινδρης SS μοτοσυκλέτας, τον Μάρτιο του 2020 η Kawasaki είχε παρουσιάσει μια υπέροχη race-replica του ZX-25R, με πολλά κορυφαία αξεσουάρ, ενώ παράλληλα είχε προχωρήσει στη διοργάνωση ενός ενιαίου κυπέλλου για τους κατόχους της μοτοσυκλέτας.

ZX-25R

Με τη χρήση Ram-Air, τo ΖΧ-25R παράγει επίσημα 51 ps (50,3 hp) / 15.500 rpm και 2,3 kgm / 14.500 rpm, ενώ ζυγίζει 182 γεμάτα κιλά. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά, quickshifter, Traction Control & ABS, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, Power Modes, ασύμμετρο ψαλίδι μπανάνα από τη μεριά της εξάτμισης, TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, full-LED φώτα, κ.α.

ZX-25R

Για το 2023 το ZX-25R κέρδισε full-LED φωτισμό, τη νέα TFT οθόνη οργάνων και ένα νέο και πιο ογκώδες τελικό εξάτμισης, ενώ στην Ασία κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις: τη βασική ZX-25R, την ZX-25R ABS SE με ABS και σπέσιαλ χρωματισμούς, και την ZX-25RR, με ρυθμιζόμενες ως προς την προφόρτιση αναρτήσεις και χρωματισμούς KRT.

Το ZX-4R αναμένεται να έχει πιθανώς και δεύτερο δίσκο μπροστά (το 25 έχει έναν 310 mm), βελτιωμένες αναρτήσεις, φαρδύτερο πίσω ελαστικό (το 25 έχει 150/60), και ακόμα περισσότερα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

ZXR4

Σημειώστε πως τις δεκαετίες του 1980-90, τα αγωνιστικά τετρακύλινδρα SS 400 της ιαπωνικής κατηγορίας TT-F3 απέδιδαν 80-90 ps (78,9-88,7 hp) στις 15-16.000 rpm, με σχέση συμπίεσης 13 ή και παραπάνω. Μάλιστα τα τότε μοντέλα διέθεταν καρμπιρατέρ Keihin FCR και όχι ψεκασμό, ενώ μια λεπτομέρεια που βοηθούσε να κάνει τη διαφορά ήταν οι μπιέλες τιτανίου, κάτι που δεν αναμένουμε να δούμε στο ZX-4R παραγωγής λόγω κόστους.

Το ZX-25R παραγωγής έχει σχέση συμπίεσης 11,5:1, ενώ για το ZX-4R η συμπίεση αναμένεται να είναι ψηλότερη.

Η διάμετρος και η διαδρομή των εμβόλων θα παίξουν επίσης σημασία, με τον κινητήρα του ZXR400 της δεκαετίας του 1990 να έχει διαστάσεις 57 x 39 mm -το σύγχρονο ZX-25R έχει διαστάσεις 50 x 31,8 mm. Αν τώρα οι πληροφορίες για 70 ps έχουν βάση, ο κινητήρας θα είναι αρκετά διαφορετικός από εκείνον του 25R.

ZXR4

Παρόλες τώρα τις ελπιδοφόρες πληροφορίες για την έλευση του ZX-4R δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν αυτή γίνει πραγματικότητα, ανεξαρτήτως πόσους ίππους θα αποδίδει η μοτοσυκλέτα, αυτή αναμένεται να γίνει διαθέσιμη στις ασιατικές χώρες και μόνο, εκτός κι αν το Akashi θεωρήσει πως θα μπορούσε να έχει εμπορική αξία και στην Ευρώπη -υπάρχει μια επιπλέον πληροφορία που θέλει την Kawasaki να έχει ήδη καταθέσει χαρτιά προδιαγραφών για τις Η.Π.Α.. Αντίστοιχα, το ZX-25R δεν είναι συμβατό με τις Euro 5 προδιαγραφές και δεν πωλείται εκτός Ασίας.

Αν όλα πάνε καλά, η επίσημη παρουσίαση του ZX-4R (και πιθανώς και κάποιας κορυφαίας έκδοσης RR) αναμένεται να γίνει στα σαλόνια μοτοσυκλέτας του Tokyo και της Osaka, τον Μάρτιο του 2023

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες