KTM 690 ENDURO R & SMC R 2019 στην EICMA [video]

Εντουράκι ή μοταρντάκι;
6/11/2018

Ευτυχώς που η ΚΤΜ όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τον καλύτερο μεγάλο μονοκύλινδρο, αλλά συνεχίζει να τον εξελίσσει και να παρουσιάζει νέα μοντέλα. Με απόδοση 74 (!) ίππων, ride by wire, δύο αντικραδασμικούς άξονες, συμπλέκτη slipper/assist, κιβώτιο έξι ταχυτήτων και για πρώτη φορά σε enduro ή motard, έχει και quickshifter up/down. Για το 2019, η απόκριση του κινητήρα είναι ακόμα πιο ομαλή, και η κατανάλωση μικρότερη.

Αν όμως ο κινητήρας είναι απλά βελτιωμένος μετά την συνεχή του εξέλιξη, το πλαίσιο και όλο το κουστούμι είναι εντελώς νέο. Διατηρεί την αρχιτεκτονική των προηγούμενων 690, με το πλαστικό ρεζερβουάρ πίσω που παίζει και τον ρόλο υποπλαισίου, που τώρα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 13,5 λίτρα (+1,5). Το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, με αλουμινένιο ψαλίδι. Λόγω των διαφορετικών αναρτήσεων και τροχών των δύο εκδόσεων, το Enduro R έχει λίγο πιο αργή γεωμετρία από το SMC R, και πιο μεγάλο μεταξόνιο, μαζί με πιο μεγάλο ύψος σέλας.

Στις αναρτήσεις, το Enduro R χρησιμοποιεί την σειρά XPLOR της WP, την ίδια που φοράνε και τα καθαρόαιμα enduro της ΚΤΜ (αλλά με μοχλικό πίσω), με διαδρομή 250mm εμπρός και πίσω, ενώ το SMC R φοράει την σειρά APEX, πάλι με πιρούνι 48mm και αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομής 215 και 240mm. Βασική διαφορά ανάμεσά τους είναι στο offset που έχουν οι πλάκες, που στο SMC R είναι στα 35mm, και μπορεί να ρυθμιστεί και στα 33.

Διαφορετικά είναι και τα φρένα τους, όπου για τις μεγαλύτερες απαιτήσεις του motard υπάρχει δίσκος 320mm με ακτινικά τοποθετημένη Brembo, ενώ το enduro έχει δίσκο 300mm και συμβατικής τοποθέτησης δαγκάνα. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν ABS της Bosch, το 9.1 ΜΡ, με λειτουργία cornering. Το Enduro R έχει κι ένα επιπλέον mode στο ABS, το Offroad, που επιτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού και μειώνει την επέμβαση του ABS στον μπροστινό (ενώ το αντίστοιχο στο SMC R ονομάζεται Supermoto ABS). Επιπλέον, για να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα κατεβάσματα, υπάρχει το σύστημα MSR (Motor Slip Regulation) που ελέγχει το φρένο του κινητήρα, ακόμα και σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση. Το SMC R έχει και cornering traction control, που ρυθμίζει την παρέμβασή του και ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας. To ασφάλτινο 690 είναι κι ένα κιλό βαρύτερο από το χωματερό στα 147, λόγω ζαντών και φρένων.  Στην Ελλάδα οι μοτοσυκλέτες θα διατίθενται μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση όλων των μοντέλων της ΚΤΜ:

 

Ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery

Βασίλης Καραχάλιος

 

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.