Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

KTM 790 Adventure – Πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες!

Απευθείας από τον Chris Birch, που ανήκει στην ομάδα εξέλιξης

Περάσαμε μερικές πολύ όμορφες μέρες και ώρες με τον Chris Birch, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό που περιελάβανε αντίσκηνα και on-off μοτοσυκλέτες καθώς τον είχαμε μαζί μας σε αποκλειστικότητα οδηγώντας, συζητώντας και.. κατασκηνώνοντας! Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο μέρος της ιστορίας, που θα ξετυλιχθεί σύντομα, όμως μέσα από την παρέα μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες από το νέο KTM 790 Adventure που θα δούμε σε λίγους μήνες στο παγκόσμιο σαλόνι!

Ο Chris είναι μέρος της ομάδας οδηγών που εμπλέκονται στις δοκιμές εξέλιξης, ως αναβάτης της KTM με συμβόλαιο να αγωνίζεται σε Rally ανά τον κόσμο, με τις Adventure μοτοσυκλέτες, αποδεικνύοντας πως μπορούν να οδηγηθούν σαν κοινές enduro… Με τεράστια εμπειρία σε Romaniacs και Dakar, ο Birch ήρθε στην Ελλάδα για το Hellas Rally, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο Rally της Ευρώπης! Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ο Chris ανυπομονεί να πάρει εκκίνηση αυτή την Κυριακή, καθώς θεωρεί το Hellas Rally ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, και με την ευκολία πλοήγησης που χαρίζουν τα αμέτρητα εκκλησάκια στα ελληνικά βουνά, οι μικρές δοκιμασίες πλοήγησης που περνάνε οι Adventure γίνονται αρκετά εύκολες, όπως τόνισε!

Ο Chris Birch είναι στην Ελλάδα για το Hellas Rally

Πριν από το Hellas Rally ο Chris ήρθε νωρίτερα για να οδηγήσει με το MOTO! Κι έτσι, σε ένα φιλικό κλίμα, μας έδωσε και μερικές αποκλειστικές πληροφορίες!

Το 790 Adventure βρίσκεται αυτή την στιγμή στην δεύτερη –από το τέλος- δοκιμαστική έκδοση, θα ακολουθήσει άλλη μία και λίγο αργότερα η έκδοση προπαραγωγής που θα είναι και η τελική. Από όλες αυτές, καμία δεν πρόκειται να αλλάξει την εμφάνιση του πρωτότυπου που είδαμε στην EICMA ούτε και να διαφοροποιηθούν οι προβολείς, έτσι όπως έχουν εμφανιστεί σε φωτογραφίες. Επίσης το ερώτημα για το αν θα φύγει το ρεζερβουάρ από κάτω χαμηλά, παύει να υφίσταται. Το είχαμε βέβαιο πως θα υπήρχε στην μοτοσυκλέτα παραγωγής, ωστόσο πλέον ακούγεται από επίσημα χείλη.

Η τάπα είναι στο συνηθισμένο μέρος και ως συγκοινωνούντα δοχεία, το ρεζερβουάρ γεμίζει δεξιά και αριστερά από το ψυγείο φέρνοντας το κέντρο βάρους πολύ χαμηλά. Ο Chris περιμένει απλά να προστεθεί ένα πλαστικό εξωτερικά βελτιώνοντας την εμφάνιση, και τίποτα περισσότερο, λέγοντας πως στις πτώσεις –όπως ακριβώς και στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες- η περίπτωση να τρυπήσει ένα τέτοιο ρεζερβουάρ, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν – ο Chris Birch ήταν ξανά στην Ελλάδα

Ο στόχος της KTM για μία πραγματικά γρήγορη μοτοσυκλέτα στο χώμα, με τεράστιες δυνατότητες, πρωτόγνωρες για την κατηγορία, έχει επιτευχθεί απόλυτα σύμφωνα με τον Chris Birch, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά εκεί που με το 1090R κλείνεις το γκάζι, με το 790 το ανοίγεις και βουτάς ακόμα περισσότερο σε στροφές και φουρκέτες. Αυτό θα καβαλήσει τα πάντα, με αναρτήσεις που δουλεύουν άψογα, δήλωσε με τεράστιο χαμόγελο ξανά και ξανά ο Birch..  Δύο ήταν οι βασικές ερωτήσεις σε αυτό το σημείο: Τι γίνεται με τον πίσω τροχό όταν περνά λούκια και πέτρες με ταχύτητα και πως είναι η σταθερότητά του στις υψηλές ταχύτητες. Σε αυτό το σημείο ήταν που ο Chris συμφώνησε μαζί μας για το μεγάλο Adventure της προηγούμενης γενιάς κι αμέσως μετά του δείξαμε αυτό το video που έχει γίνει ανάρπαστο στην Ελλάδα:

KTM 1290 SuperAdventure S 2017 Review-TOP SPEED Stability-DYNO-Weighing

-Εγώ πότε δεν θα το έκανα αυτό! Όχι φίλε, τρομάζω και μόνο που το βλέπω..
-Κι εμείς τρομάζουμε όταν σηκώνεις σούζα κάθετα στο χωματόδρομο το 1290 που μας εμπιστεύθηκε η Motion ‘N Style και το περιμένει αγρατσούνιστο πίσω..
-Όχι καμία σχέση.. κάνω όσες σούζες θέλεις, αλλά όχι αυτό..

Ο παραπάνω διάλογος έφερε την αφορμή για να αρχίσει η συνομιλία για το 790 κατά τις δοκιμές του και την διήγηση μίας ιστορίας που φανερώνει πολλά πράγματα και δεν έχει ακουστεί ξανά:

Σύμφωνα με τον Chris Birch, το πρωτότυπο 790 στις αρχικές δοκιμές, είχε αρκετή αστάθεια κατά τις υψηλές ταχύτητες θυμίζοντας το πρώτο μεγάλο Adventure. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις δοκιμές εξέλιξης στην Καλιφόρνια, καθώς το 790 Adventure εξελίσσεται ταυτόχρονα σε Αυστρία και στις ΗΠΑ. Η αρχική απάντηση των Αυστριακών ήταν πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και πως μέχρι την παραγωγή θα έχει λυθεί, όμως η ομάδα εξέλιξης στην Αμερική, ήθελε να δώσει ένα πιο ισχυρό μήνυμα. Κάλεσαν τους Αυστριακούς στην Καλιφόρνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, και τους πήγαν βόλτα σε μία πολύ συγκεκριμένη διαδρομή, γεμάτη μικρά σαμαράκια, σαν ζαρωμένο χαλί. «Προσπάθησε να μείνεις πίσω μας ακολουθώντας από κοντά με το 790», είπαν στον Αυστριακό κλείνοντας το μάτι, πριν μπουν στην διαδρομή που είχαν προσεκτικά διαλέξει από πριν.. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει πίσω λευκός – έτσι το περιέγραψε ο Chris – «θα το φτιάξουμε οπωσδήποτε μέχρι την Τ4 έκδοση πριν το μοντέλο προπαραγωγής, δεν πρόκειται να μείνει έτσι», ήταν η άμεση απάντηση μετά το τέλος της βόλτας και η γραμμή πλεύσης που ακολουθεί η KTM, στην συνέχεια της εξέλιξής του, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

KTM 790 Adventure – Νέες φωτογραφίες

Συμφωνώ, μου είπε ο Chris αμέσως μετά: «Για την αστάθεια στις υψηλές του προηγούμενου Adventure, αλλά και το γεγονός πως ελαφρώνει ο εμπρός τροχός απότομα είναι ένα χαρακτηριστικό που στην KTM δίνουν πλέον πολύ μεγάλη βαρύτητα. Έχουν στοχεύσει απόλυτα εκεί την εργασία τους και αυτή την στιγμή απλά θέλουν να σιγουρευτούν, πώς όλα όσα έχουν γίνει στον αρχικό σχεδιασμό, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια της κουβέντας, κι έχοντας αποσαφηνίσει πως πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας στο χώμα, κάτι που έχει να κάνει με την ευελιξία, το ζύγισμα και τις αναρτήσεις, παρά με τον ίδιο τον κινητήρα, πήγαμε στον τομέα της κατανάλωσης. Αναλογικά πρόκειται να αποδίδει καλύτερα από τον μεγαλύτερο αδερφό, το 1090R που είναι όμως ήδη μία αρκετά αποδοτική μοτοσυκλέτα, έχοντας υψηλή ιπποδύναμη για την κατανάλωσή του. Αυτή είναι η δήλωση του Chris για το 790, πως ακόμα και στις υψηλές στροφές η κατανάλωση παραμένει πολύ κοντά στις μεσαίες και συνολικά πρόκειται να είναι μία από τις πιο αποδοτικές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας.

Το 790 ήταν πολυαναμενόμενο λοιπόν από την πρώτη στιγμή, τώρα, με τις δηλώσεις του Chris Birch, τον ενθουσιασμό με τον οποίο μιλούσε για αυτό, και την φροντίδα που η KTM του δίνει, μετράμε από τώρα αντίστροφα τις ημέρες μέχρι να το οδηγήσουμε…

 

 

 

 

 

 

Tags: