Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

KTM 790 SMC: Εντοπίστηκε σε δοκιμές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα 790

Οι Αυστριακοί το είχαν πει από την αρχή. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας δημιουργήθηκε με στόχο να τον εκμεταλλευτούν στο έπακρο, τοποθετώντας σε μια ολόκληρη σειρά μοτοσυκλετών. Η αρχή έγινε με το 790 Duke και στη συνέχεια ήρθαν οι δύο εκδόσεις Adventure και Adventure R, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το ευρύ φάσμα δυνατοτήτων του νέου κινητήρα.
Το επόμενο λογικό βήμα -και με δεδομένο ότι η σειρά SMC και SMT είναι ένα από τα επίσης δυνατά χαρτιά της ΚΤΜ- ήταν να δούμε τον δικύλινδρο σε μια sport touring μορφή. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει, καθώς ο κατασκοπικός φακός συνέλαβε το πρωτότυπο 790 SMC σε δοκιμές και μάλιστα, να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, όπως μαρτυρά η εμφάνισή του αισθητικά.


Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικά της διασταύρωσης του Duke με το Adventure, με τον κινητήρα των 94 ίππων να δεσπόζει στην καρδιά της μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο είναι απαράλλαχτο, ενώ όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τις φωτογραφίες, οι αναρτήσεις και τα φρένα προέρχονται από το Adventure R. Μιλάμε δηλαδή για το ανεστραμμένο πιρούνι της WP με διάμετρο 48mm και τις ακτινικές monoblock δαγκάνες της Brembo, ενώ πίσω συναντάμε το ίδιο ψαλίδι με τις υπόλοιπες εκδόσεις και την χωρίς μοχλικό ανάρτηση PDS, επίσης της WP. Τα πλαϊνά πλαστικά του πρωτότυπου είναι ίδια με αυτά του Adventure, ενώ ο προβολέας μοιάζει περισσότερο με αυτόν του Duke. Από την άλλη, το μπροστινό φτερό φαίνεται πως αντλεί την έμπνευσή του από το 690 SMC, κάτι που φαντάζει απόλυτα λογικό. Οι τροχοί και τα ελαστικά προέρχονται με τη σειρά τους και αυτά από το 790 Duke, ενώ τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα διαφορετικά, πιο ψηλά και πιο μπροστά.

Οι περισσότερες πιθανότητες είναι για το νέο 790SMC να αποτελεί μοντέλο του 2021

Οι πιο παρατηρητικοί πάντως θα δουν ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν ότι δεν βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εξέλιξης και της σχεδίασης, όπως η σέλα που δείχνει να μην "κουμπώνει" σωστά πάνω στη μοτοσυκλέτα και τα πλαστικά του ρεζερβουάρ που έχουν στηριχθεί πρόχειρα με κολλητική. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες πιθανότητες είναι για το νέο 790 SMC να αποτελεί μοντέλο του 2021 κι όχι του 2020, αλλά σε αυτή την παρούσα φάση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Πάντως είναι εμφανέστατη η προσπάθεια να "συναρμολογηθεί" μια μοτοσυκλέτα από την υπάρχουσα γκάμα της ΚΤΜ, ούτως ώστε να δουν οι σχεδιαστές και οι μηχανολόγοι του εργοστασίου κάποιες βασικές παραμέτρους του δικύλινδρου εν σειρά, στην μορφή ενός τουριστικού supermoto.

Tags: