KTM 890 Adventure R Rally 2024 - Σε περιορισμένη παραγωγή 700 μοτοσυκλετών

Και παράλληλη εκδήλωση ULTIMATE KTM DESERT EXPERIENCE, οδηγώντας το στην έρημο του Μαρόκου με γνωστούς αγωνιζόμενους
KTM 890 Adventure R 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/9/2023

Το νέο KTM 890 Adventure R Rally θα κυκλοφορήσει σε μόλις 700 μοτοσυκλέτες, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να το προ-παραγγείλουν από τις 20/9. Μαζί με τη μοτοσυκλέτα, 34 τυχεροί αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη νέα εκδήλωση ULTIMATE KTM DESERT EXPERIENCE, οδηγώντας στην έρημο του Μαρόκου με γνωστούς αγωνιζόμενους όπως ο Johnny Aubert.

Το γεγονός πως η φωτογράφηση του press kit του 890 Adventure R Rally έγινε στην έρημο, δίπλα στην KTM 450 Rally μοτοσυκλέτα του νικητή του Dakar, Kevin Benavides, προσδιορίζει με τον καλύτερο τρόπο το στοχευμένο πεδίο χρήσης της.

Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όσον αφορά στην εμφάνιση, το νέο Adventure R Rally αλλάζει κυρίως στη σχεδίαση -αλλά και στο χρώμα που πλέον είναι πορτοκαλί αντί άσπρο- των μπροστά πλαϊνών πλαστικών.

KTM 890 Adventure R Rally 2024

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η ειδική ράλι έκδοση του 890 R συνεχίζει να ξεχωρίζει από αρκετές αλλαγές, όπως το ελαφρύ και κορυφαίο πιρούνι WP XPLOR PRO 7548 με τεχνολογία κωνικής βαλβίδας, σε συνδυασμό με το WP XPLOR PRO 6746 πίσω αμορτισέρ, αμφότερα με μεγάλες διαδρομές 270 mm.

KTM 890 Adventure R Rally 2024

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 889 κ.εκ. Αποδίδει 105 hp kai 10,2 kgm ροπής στις 6.500 rpm, ενώ στην εξαγωγή βρίσκουμε ένα ελαφρύ τελικό της Akrapovic. Στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε σύστημα Offroad ABS, Traction Control, TURN-BY-TURN+ σύστημα πλοήγησης, και ride modes αλλά και το πακέτο TECH με MSR, Cruise Control, και Quickshifter+. Στα όργανα η μοτοσυκλέτα φέρει μια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα, ενώ η σέλα είναι διαφορετική, ειδικά σχεδιασμένη για χρήση ράλι, οι heavy-duty τροχοί 21 και 18 ιντσών με ακτίνες έχουν στεφάνια της Excel, και τα rally μαρσπιέ έχουν καλύτερο κράτημα και βελτιωμένη αίσθηση. Το ρεζερβουάρ βρίσκεται όπως πάντα στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, με carbon προστατευτικά, που συνδυάζονται με ποδιά κινητήρα και προστατευτικά στις μπότες του πιρουνιού και στην τρόμπα πίσω φρένου. Το πίσω γρανάζι είναι Supersprox-Stealth.

KTM 890 Adventure R Rally 2024

Όσον αφορά στην εκδήλωσηTHE ULTIMATE KTM DESERT EXPERIENCE”, αυτή αφορά σε 34 αγοραστές της 890 Adventure R Rally, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν σε Off-Road διαδρομές στο Μαρόκο, παρέα με γνωστούς αγωνιζόμενους όπως ο Johnny Aubert. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα δυο φορές το 2024, μεταξύ 3-7 Μαρτίου και 7-11 Μαρτίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεση τους πλήρως προετοιμασμένα 890 Adventure R Rally έτοιμα για εξερεύνηση της ερήμου, ενώ το ταξίδι περιλαμβάνει πολυτελή διαβίωση για 3 νύχτες, συν μία ακόμα σε κατασκήνωση στην έρημο, με συνολική τιμή 4.900 ευρώ.

Το 890 Adventure R Rally κοστίζει 29.000 ευρώ για παραγγελία από Ελλάδα, ενώ για τις προ-παραγγελίες, επισκεφθείτε το site της KTM, ΕΔΩ.

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.