KTM RC16 production racer

Scoop από την EICMA
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/11/2017

Δια στόματος Jeremy McWilliams (πρώην αναβάτη των MotoGP και νυν πρεσβευτή και αναβάτη εξέλιξης της ΚΤΜ) και με την επιβεβαίωση του αγωνιστικού διευθυντή της ΚΤΜ, Mike Leitner, βγήκε η είδηση από την αυστριακή εταιρεία. Το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι θα το δούμε στην EICMA του 2018, θα διατίθεται σε περιορισμένη παραγωγή μια production racer μοτοσυκλέτα ίδια ακριβώς με την RC16 που συμμετέχει η ΚΤΜ στα MotoGP.

Να θυμίσουμε ότι το αυστριακό εργοστάσιο τρέχει με έναν V-4 κινητήρα 90° που αποδίδει 270 άλογα και ανεβάζει 19.000 στροφές, και ένα ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα, όντας η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους πλαίσιο. Το μεγαλύτερο μέρος της συμβατικής θέσης του ρεζερβουάρ καταλαμβάνεται από το φιλτροκούτι κρυμμένο κάτω από το carbon κάλυμμα, με το πραγματικό ρεζερβουάρ να εκτείνεται κάτω από την σέλα του αναβάτη, συγκεντρώνοντας τις μάζες κοντά στο κέντρο βάρους. Οι αναρτήσεις είναι της WP και η ECU είναι η ενιαία για όλες τις ομάδες της Magneti Marelli.


Στην production racer μορφή της, τονίστηκε πως δεν θα διαφέρει καθόλου από την πρωτότυπη RC16 (εκτός ίσως από μια μικρή μείωση στην ιπποδύναμη που ενδεχομένως να φτάνει τα 240 άλογα), ενώ στα πρότυπα του BMW HP4 Race με την αγορά της μοτοσυκλέτας ο ιδιοκτήτης αγοράζει κι ένα πλήρες πρόγραμμα συντήρησης αγωνιστικών προδιαγραφών που αναλαμβάνει το εργοστάσιο. Προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει στην τιμή, καθώς είναι και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα υπό εξέταση, καθώς η ΚΤΜ προσπαθεί να βρει τρόπους να μειωθεί το κόστος παραγωγής, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμοί στην κατασκευή. Άλλωστε, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΤΜ, Stefan Pierer, είχε πει πριν έναρξη της σεζόν του 2017 πως το εργοστάσιο σκόπευε να βγάλει μια έκδοση παραγωγής της RC16 για ιδιώτες και ομάδες που θέλουν να αγοράσουν την μοτοσυκλέτα, με το βάρος να πέφτει στο να διατηρηθεί η τιμή κάτω από τις 120.000 ευρώ που κοστίζει η ανταγωνιστική Honda RC213-VS.

Ετικέτες

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες